ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ» Καζαριάν: Στο 91% και όχι στο 180% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος

Maria Delivani delimar@uom.edu.gr

4 Ιουν (Πριν από 1 ημέρα)
προς Κονταξής
«ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ»

Καζαριάν: Στο 91% και όχι στο 180% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος

Το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο και είναι πολύ μικρότερο από αυτό το επίσημα υπολογιζόμενο. Μετά από 6 αναδιαρθρώσεις θα πρέπει αν υπολογισθεί εκ νέου, σύμφωνα με τον Πολ Καζαριάν, τον μεγαλύτερο Aμερικανό επενδυτή ελληνικών ομολόγων, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Japonica Partners.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 9:40, 1/6


«Αυτό το οποίο συζητούν σήμερα οι θεσμοί είναι μια πολιτική επινόηση» τονίζει στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο Αμερικανός επενδυτής, ο οποίος έλαβε μέρος στο Συνέδριο το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο χτες στη Φρανκφούρτη.
«Αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180, αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός δεν πρέπει να γίνεται πλέον με βάση την ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά με βάση τη χρονική αξία των δανείων, με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια, η μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης του χρέους και η μετάθεση του χρόνου έναρξης της αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη» είπε δυνατά στην αίθουσα του Συνεδρίου, μεταδίδει η εφημερίδα του Μονάχου.
Παρόμοια άποψη υποστήριξε στο Συνέδριο και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής των πέντε σοφών της Γερμανίας. Εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική. «Με το να επικεντρώνουμε στα υψηλά ποσοστά του χρέους, το πρόβλημα δραματοποιείται στη δημόσια συζήτηση. Η Γερμανία θα επωφελούνταν από έναν τέτοιο υπολογισμό του ελληνικού χρέους, διότι εάν βρισκόταν σε τόσο πολύ καλύτερη κατάσταση, η πολιτική σωτηρίας της Ελλάδας θα μπορούσε να μπει σαφώς ταχύτερα στο αρχείο» εκτίμησε.
Demosthenes Konstantatos (gmail.com)
Το πιθανότερο είναι ότι  έχουν δίκαιο οι δύο παραπάνω οικονομολόγοι, που υποστηρίζουν ότι το πραγματικό ελληνικό χρέος δεν αντιπροσωπεύει το 180% του ΑΕΠ, αλλά μόνο το μισό! Ωστόσο:
* Αν, έτσι, έχουν τα πράγματα, τότε ο συνυπολογισμός και του τεράστιου γερμανικού χρέους, μεταβάλλει την Ελλάδα σε πιστώτρια και όχι χρεώστη της Ευρώπης.  Οι Γερμανοί, όμως, ως τώρα, υποστήριζαν αφ' υψηλού  και υπερηφάνως ότι...."δεν πληρώνουν τα χρέη τους", και ότι αντιθέτως η Ελλάδα "δεν πρέπει να ασχολείται με το χρέος της, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις της"!!!! Έχει κάτι, αλλάξει τώρα, με την ευκαιρία  αποχώρησης του ΔΝΤ;

*Και αν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική, εμείς οφείλουμε να είμαστε πολύ "υποψιασμένοι", γιατί οποιαδήποτε γερμανική λύση στο πρόβλημά μας, θα είναι ΛΥΣΗ ΚΑΚΗ. Μετά από τις τραγικές εμπειρίες μας των 7 τελευταίων ετών, θα είναι απαράδεκτο να εξακολουθήσουμε να είμαστε τόσο ΑΦΕΛΩΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ. 

ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ» Καζαριάν: Στο 91% και όχι στο 180% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ» Καζαριάν: Στο 91% και όχι στο 180% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος Reviewed by Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη on Ιουνίου 05, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια