ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Το ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ, συνεχίζοντας την προσπάθεια αντικειμενικής πληροφόρησης και  προβληματισμού σχετικά με το χρέος και τις τρομακτικές  διαστάσεις,  που αυτό καθημερινά αποκτά, διοργανώνει ημερίδα, που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδριάσεων,  Εγνατίας 156,

την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 4 το απόγευμα

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Έχουν προσκληθεί να πάρουν θέση δύο διεθνώς γνωστοί  Γάλλοι καθηγητές οι GERARD LAFAY και DOΜINIQUE PLIHON.  Εκτός από την καθαρά ακαδημαϊκή τους ιδιότητα και προσφορά, ο GERARD LAFAY δραστηριοποιείται ως αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο POMONEπου επιδιώκει να έχει πανευρωπαϊκή εμβέλεια, και να επαναφέρει τα εθνικά νομίσματα στις οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ ο DOMINIQUE PLIHON είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της γνωστής κίνησης ATTAC-Γαλλίας και μέλος της επίσης γνωστής κίνησης των «προσγειωμένων» οικονομολόγων  (=économistes terre à terre). O  DOMINIQUE PLIHON πιστεύει ότι η καλύτερη λύση αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά  η αντίδραση στη λιτότητα, η συλλογική κινητοποίηση ώστε να επιβληθούν οι απαραίτητες ριζικές μεταβολές. Από το Λονδίνο, μέσω Skype, θα τοποθετηθεί και ο γνωστός Έλληνας οικονομολόγος ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ,  ο οποίος  υποστηρίζει την έξοδο από την ευρωζώνη.   Η ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ  θα αναλάβει το δύσκολο έργο του συγκερασμού των δύο αυτών κεντρικών απόψεων και ο δημοσιογράφος  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ θα συντονίσει την εκδήλωση. Οι ομιλίες των δύο Γάλλων καθηγητών θα προβάλλονται  ταυτόχρονα στα ελληνικά σε αναρτημένο πίνακα.


Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι,  στο οποίο θα λάβουν μέρος, με αλφαβητική σειρά οι κ.κ:
* Γρηγόρης  ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ,   επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ
*Νίκος ΙΓΓΛΕΣΗΣ, δημοσιογράφος
*Δημήτρης ΜΑΡΔΑΣ, καθηγητής στο ΑΠΘ
*Χρήστος ΝΙΚΑΣ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
*Γιώργος ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κομοτηνής  και
*η ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ σε ρόλο συντονιστή

Η εκδήλωση θα περατωθεί με την εξαγωγή ενός τελικού συμπεράσματος, από την συζήτηση στο στρογγυλό τραπέζι,  που θα τεθεί υπόψη των δύο Γάλλων καλεσμένων  μας, για να το σχολιάσουν.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΖΑΠΡΑΝΗΣ και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας κ. CHRISTOPHE LE RIGOLEUR

GERARD LAFAY (σύντομο Βιογραφικό)
=================================
Είναι κάτοχος Doctorat dEtat στις Οικονομικές Επιστήμες, και έχει δίπλωμα από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, καθώς και από το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι αντιπρόεδρος στo νεοσύστατο Ινστιτούτο  POMONE για μια νέα οργάνωση του χρήματος στην Ευρώπη (εγκατάλειψη του ευρώ).
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas (Παρίσι ΙΙ) διεθνή οικονομία και διηύθυνε το Ινστιτούτο Ερευνών Γεωστρατηγικής Διεθνούς Οικονομίας (IRGÉI).  Επιπλέον, ήταν υπεύθυνος της Έρευνας Master “Γεωστρατηγικής της Παγκοσμιοποίησης και της Ανάπτυξης» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ως επικεφαλης της Ομάδας  Διεθνών Προοπτικών (CEPII), κατασκεύασε  το υπόδειγμα MOISE, την τράπεζα δεδομένων CHELEM, το κλάμπ  Πληροφοριών για τη Διεθνή Οικονομία(CIREM), ενόσω ήταν αρχισυντάκτης της Επιστολής του CEPII και των συλλογικών εκθέσεων αυτού του Κέντρου για την παγκόσμια οικονομία.
Μόνος    ή με τη συνεργασία και άλλων οικονομολόγων συνέγραψε πάνω από 350 αρθρα και 23 συγγράμματα. Το γνωστότερο έργο του είναι η «Δυναμική της διεθνούς εξειδίκευσης  (Economica 1979)

DOMINIQUE PLIHON (σύντομο Βιογραφικό)
=====================================
Είναι καθηγητής στο παρισινό-Βόρειο  Πανεπιστήμιο από το 1988. Έκανε το Master του, στα οικονομικά,  στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (1969) , και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Albany της Nέας Υόρκης (1974). Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας  (1974-1983),  και στη συνέχεια ως σύμβουλος,  και υπήρξε Κοσμήτωρ του   Τμήματος  Οικονομικών Σπουδών (1995-1997). Έχει εξειδίκευση στα τραπεζικά και στα δημοσιονομικά.
Ο Dominique Plihon είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής  του Attac-Γαλλίας  και μέλος της ένωσης των «προσγειωμένων» οικονομολόγων.
Ο Dominique Plihon έχει συγγράψει πολυάριθμα έργα γύρω από τους επιστημονικούς τομείς της εξειδίκευσής του.

Περίληψη εισήγησης του Gérard LAFAY
===================================
Η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα  έχει φυσικά να κάνει με τις λανθασμένες πολιτικές των διαδοχικών εθνικών κυβερνήσεων, αλλά οφείλεται κυρίως στη σύγχρονη εφαρμογή  δύο δηλητηριωδών ιδεολογιών, αφενός του ευρωπαϊσμού , και αφετέρου του άκρατου φιλελευθερισμού. Η πρώτη εισήγαγε το ευρώ, του οποίου η αποτυχία είναι πια εμφανής, και οφείλεται στις διαρθρωτικές αποκλίσεις  ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης καθώς και στη συνεχή ανατίμησή του. Η δεύτερη επαγγέλλεται την πλήρη απελευθέρωση των συναλλαγών και τη χρηματιστηριοποίηση της οικονομίας, οδηγώντας  συστηματικά  σε πτώση τους μισθούς και σε παγκόσμιες κρίσεις, η επόμενη των οποίων είναι αναπότρεπτη.
Η εγκαθίδρυση μιας νέας δραχμής θα επιτρέψει  να γίνει μια νομισματική υποτίμηση, μοναδική λύση για να καταστεί η οικονομία ανταγωνιστική, τόσο σε ότι αφορά το εξωτερικό εμπόριο όσο και την επένδυση στο εσωτερικό. Θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενική κατεδάφιση της ευρωζώνης. Εμπλέκεται επίσης με τις γενναίες προσπάθειες ανόρθωσης χώρας που έχει καταστραφεί από την Τρόικα, ωσάν να  πρέπει να εξέλθει από πόλεμο. Αν η νομισματική υποτίμηση γίνεται με αιφνίδιο τρόπο, αντιθέτως τα μέτρα   θα πρέπει να ληφθούν σταδιακά και με τρόπο εξισορροπημένο, ώστε να δημιουργήσουν πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη του λαού, αποφεύγοντας υπερβολική άνοδο των τιμών.

Περίληψη  εισήγησης του Dominique Plihon
===================================
«Η ευρωζώνη διανύει μια κρίση βαθιά, οικονομική, κοινωνική και πολιτική. Είναι η περιοχή του κόσμου η περισσότερο πιεσμένη. Οι ανισορροπίες μεταξύ χωρών είναι σημαντικές. Η κατάσταση δεν είναι αντιμετωπίσιμη. Απέναντι σ’αυτή την κρίση μια ριζική μεταβολή είναι απαραίτητη. Η εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι η  πρώτη προτεραιότητα. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι η καλύτερη λύση διότι θα προκαλέσει πόλεμο νομισμάτων, θα επιδεινώσει τη λιτότητα και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με κινδύνους επικίνδυνης πολιτικής κατάρρευσης. Η προτεραιότητα οφείλει να είναι η  οικονομική και νομισματική ανασυγκρότηση της Ένωσης με μηχανισμούς εξισορρόπησης του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών, που να στηρίζονται στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Η αντίσταση και η συλλογική κινητοποίηση  των κοινωνικών κινημάτων και των πολιτικών  προοδευτικών  ευρωπαϊκών κομμάτων είναι αναγκαία για να επιβληθούν αυτές οι μεταβολές στην πολιτική και οικονομική ολιγαρχία»

Περίληψη εισήγησης της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
===========================================
Προσπάθεια συγκερασμού των διαμετρικά αντίθετων λύσεων, που προτείνονται από τους  δύο γνωστούς  Γάλλους οικονομολόγους. Σύγκριση των υπέρ και κατά των δύο θέσεων. Προσαρμογή τους  στην ιδιαίτερη ελληνική περίπτωση και υπογράμμιση των διαφορών της με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η άποψή της, που έχει υποστηριχθεί πολλές φορές- και στο τελευταίο της βιβλίο Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας και η διέξοδος: η δραχμή»-, ουσιαστικά, συμφωνεί και με τις δύο προτεινόμενες λύσεις, εφόσον, κατά καιρούς,  τις έχει και η ίδια  προτείνει. Ωστόσο, ειδικά τώρα που το «ξεπούλημα της Ελλάδας» προχωρεί με γοργά βήματα, το ίδιο  και η διάλυση του δημόσιου τομέα και του κράτους Πρόνοιας , η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη έχει έντονα την αίσθηση  «ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα» τελειώνει και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.  






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Reviewed by Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη on Οκτωβρίου 21, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια