Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΔΡΑΧΜΗ: ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ; Απαντήσεις σε σχετικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

ΔΡΑΧΜΗ: ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;

                        Απαντήσεις σε σχετικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού


                        Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Τσίπρας μίλησε ξεκάθαρα για τις επιπτώσεις της επιστροφής στην δραχμή

1) Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή στο δικό της νόμισμα. Η δραχμή την ίδια στιγμή που θα εκδίδονταν, θα είχε μια δραματική υποτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που παίρνει 800 ευρώ, θα έπαιρνε 800 δρχ. με τις οποίες θα έβγαζε 3 μέρες και όχι 1 μήνα


 1. Τι θα πει «η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα»; Βεβαίως έχει αυτά που της εξασφαλίζουν οι εξαγωγές της , αλλά και οι άδηλοι πόροι. Θα πρέπει, συνεπώς, μέχρι που να ξαναφτιάξει την  κατεστραμμένη της παραγωγική βάση (με τη βοήθεια της δραχμής, γιατί διαφορετικά το εγχείρημα είναι αδύνατον), να περιορίσουμε τις εισαγωγές στα απολύτως αναγκαία είδη, κόβοντας όλα τα πολυτελή και ημιπολυτελή αγαθά και υπηρεσίες. Η υπόθεση ότι μια σύνταξη 800 ευρώ που έφθανε για 1 μήνα, θα καταλήξει να επαρκεί μόνο για 3 ημέρες, αποδέχεται έναν πληθωρισμό που θα τρέχει σε 1000άδες. Κάτι τέτοιο φαίνεται εντελώς απίθανο για τους ακόλουθους λόγους;

-Πρώτον, διότι η εσωτερική υποτίμηση υλοποίησε ήδη το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της διαδικασίας, όπως τονίζει και ο νομπελίστας Paul Krugman σε ένα από τα τελευταία του άρθρα για την Ελλάδα, όπου και προτείνει την λύση της δραχμής.  Το ποσοστό μείωσης της αγοραστικής δύναμης του συνταξιούχου των 800δρχ. εξαρτάται άμεσα από το ποσοστό συμμετοχής εισαγόμενων αγαθών, στο «καλάθι της νοικοκυράς». Αυτό, προβλέπεται πολύ χαμηλό και οπωσδήποτε απείρως μικρότερο από το αντίστοιχο, που απειλείται,  με βάση την  ήδη εξαγγελθείσα πρόθεση της Τρόικα, περί «συντάξεων 300Ε.
-Δεύτερον, σε οικονομία με ποσοστό ανεργίας  27%  στον ενεργό πληθυσμό, η αύξηση της ρευστότητας (όπως δίδαξε ο J.M. Keynes) δεν θα κατευθύνεται στο επίπεδο των τιμών, αλλά στην απορρόφηση της ανεργίας, μέχρις ότου αυτή εξαλειφθεί.
-Τρίτον, σε οικονομία που διαθέτει εθνικό νόμισμα, μία από τις κορυφαίες της δυνατότητες είναι η εκτύπωση χρήματος και η διάθεσή του με τρόπο που να περιορίζει τις ανισότητες (κάτι αδύνατον με το ευρώ)
-Και  τέλος τέταρτον, θεωρώ  εξαιρετικά λανθασμένη την επιλογή προτίμησης λύσης, που σκοτώνει την Ελλάδα για πάνω από πενήντα χρόνια, μόνο και μόνο για να αποφευχθούν οι δυσκολίες κάποιων μηνών, εξαιτίας της μετάβασης στη δραχμή. Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει, και κάποιες βραχυχρόνιες θυσίες, που θα της ξαναδώσουν προοπτικές ζωής, δεν είναι λογικό να απορρίπτονται με επιχειρήματα εν πολλοίς αβάσιμα, που προέρχονται από τους «εταίρους» μας,  και που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, εναντίον μας. Οι «εταίροι» μας πανικοβάλλονται με το GREXIT και για αυτό προσπαθούν να το «καλουπώσουν», όπως θα τους βόλευε. Εξυπακούεται, ότι ένα GREXIT όταν θα γίνει (γιατί θα γίνει οπωσδήποτε), θα πρέπει να «κεντηθεί» στις λεπτομέρειές του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ελλάδας, και όχι της Γερμανίας.


2)Οι πλούσιοι που έχουν χρήματα στο εξωτερικό (250 δισ. ευρώ), θα ερχόντουσαν και θα αγόραζαν την μισή Ελλάδα. Οι φτωχοί θα περνάγαν τραγικά και οι πλούσιοι ζωή και κότα.

 1. Το επιχείρημα ότι «όσοι έχουν χρήματα έξω θα ευνοηθούν από ένα Grexit” δεν αποτελεί φυσικά επαρκή λόγο για να μη γίνει, αν καταλήξουμε ότι αυτό θα είναι σωτήριο για την Ελλάδα. Πρώτον,  επειδή ανέκαθεν, και όχι μόνον τώρα με την κρίση, οι πλούσιοι Έλληνες είχαν χρήματα στο εξωτερικό. Δεύτερον, γιατί θα είναι ευχής έργο να πειστούν να τα φέρουν και να τα επενδύσουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αναγέννησή της, και τρίτον γιατί σε μια ευνομούμενη και επιπλέον ελαφρώς αριστερή κυβέρνηση το ευκολότερο των πραγμάτων θα είναι να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι φέροντες τις περιουσίες τους από το εξωτερικό υψηλότερους φόρους.
      3)Μίλησε με Ρωσία, ΗΠΑ , Κίνα, κανείς τους δεν είπε , γύρνα στην δραχμή και θα βοηθήσουμε

 1. Το γεγονός ότι Κίνα, Ρωσία κλπ. δεν προθυμοποιούνται, τώρα, να μας δανείσουν ουδόλως σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο και μετά. Τα BRICS μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα.

4)Κατάρρευση τραπεζικού συστήματος και εξαύλωση όλων των καταθέσεων των πολιτών
 1. Δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί, αν το GREXIT δρομολογηθεί με προγραμματισμένο τρόπο θα καταλήξει σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή, δεν βλέπω το γιατί δεν θα είμαστε σε θέση να προλάβουμε μια τέτοια καταστροφή, αλλά και να περισώσουμε τις καταθέσεις των πολιτών.
5)Ακόμα και στην περίπτωση συναινετικής (με τους ευρωπαίους) επιστροφής στην δραχμή, για να αποκτήσουμε τα απαιτούμενα συναλλαγματικά αποθέματα, θα έπρεπε να μας δανείσουν πάλι με Μνημόνιο, οπότε θα είχαμε και δραχμή και Μνημόνιο

 1. Αν πάμε στη δραχμή φυσικά θα πρέπει να καταγγείλουμε μνημόνια, επονείδιστο χρέος, αγγλικό δίκαιο κλπ., και να είμαστε έτοιμοι για μια περίοδο υψηλού βαθμού αυτάρκειας, με τις επώδυνες συνέπειες της σχετικής μας διεθνούς απομόνωσης. Το ερώτημα, ωστόσο, που έρχεται και παρέρχεται ακατάπαυστα, είναι το αν αξίζει να θυσιάσουμε την ελευθερία, την εθνική κυριαρχία, την εθνική αξιοπρέπεια, την επιβίωση της οικονομίας μας, την αποφυγή δουλοπαροικίας παιδιών, εγγονών, τρισέγγονων (και βάλε) επειδή φοβόμαστε να επωμιστούμε θυσίες κάποιων μηνών, αν επιστρέψουμε στη δραχμή. Μια τέτοια επιλογή σημαίνει, εξάλλου, ότι αναγνωρίζουμε πως είμαστε ανίκανοι να επιβιώσουμε (και να μεγαλουργήσουμε), χωρίς τις εξευτελιστικές εντολές της Τρόικας, χωρίς τις ειρωνείες και την προσβλητική συμπεριφορά του Σόιμπλε και χωρίς το ανειλικρινές χαμόγελο της Μέρκελ. Και, όμως, μπορούμε. Φθάνει να το πιστέψουμε.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη


From: Φίλιππος Κουγιουμτζίδης [mailto:notification+pdfhecle@facebookmail.com]
Sent: Thursday, July 16, 2015 4:51 PM
To: Στέκι Δημοκρατίας
Subject: [Στέκι Δημοκρατίας] Στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Τσίπρας μίλησε...


4 σχόλια:

 1. Σας ευχαριστούμε κ. Νεγρεπόντη για τα θαυμάσια άρθρα σας που ειλικρινά μας φωτίζουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ιδεοληπτικές ανοησίες. Το ερώτημα είναι αν αξίζει να θυσιάσουμε τη συμμετοχή μας στο μεγαλύτερο πείραμα ειρήνης και συνεργασίας των τελευταίων 60 χρόνων - συμμετοχή που μετά μανίας επιδιώκουν όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες - για μια ψευδεπίγραφη εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια δεν κερδίζεται με τη φτώχεια και την ανέχεια που θα φέρει η επί μακρόν αποκοπή μας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κερδίζεται με την συνέπεια λόγων και έργων στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα μας ξανακάνουν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό που αποκρύπτεται επιμελώς από τους δραχμολάγνους είναι ότι στο όνομα μιας κάλπικης "εθνικής αξιοπρέπειας" θα θυσιαστούν για "εθνικούς λόγους" πολύ περισσότερα αγαθά από τα καταναλωτικά αγαθά εισαγωγής που θα μας λείψουν. Μιλώ για την ίδια τη δημοκρατία, για την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία μετακίνησης χωρίς διατυπώσεις, τη δυνατότητα σπουδών στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, την ελευθερία του επιχειρείν, την ελευθερία των πολλαπλών επιλογών που σου εγγυάται η μεγαλύτερη δημοκρατική οικογένεια κρατών στον κόσμο. Αυτά είναι τα ουσιαστικά οφέλη της συμμετοχής μας στο κοινό νόμισμα και τον πυρήνα της Ε.Ε. κι αυτήν την αξιοπρέπεια προασπιζόμαστε απέναντι στις ιδεοληψίες κάποιων που αδυνατούν να αποδεχθούν ότι ο κόσμος προχώρησε ήδη πολύ πέρα από τις εφηβικές τους ονειρώξεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητέ κε Kostas Karvounis, πιο ηλίθιος πεθαίνεις.
  Με 60% ανεργία και υποαπασχόληση με αντίστοιχα ποσοστά κάτω από το όριο της φτώχειας, που οδηγηθήκαμε από τα δυο προηγούμενα μνημόνια, θεωρείτε οτι επαναλαμβάνοντας το ίδιο λαθος για τρίτη φορά θα βγει σωστό αποτέλεσμα!
  Μια τέτοια ειρήνη και συνεργασία με χιλιάδες νεκρούς από αυτοκτονίες ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και αδυναμία στοιχειώδους πρόσβασης σε φάρμακα όταν δεν έχεις χρήματα για να φας ειναι χειρότερη από πόλεμο (στον πόλεμο τουλάχιστον ο εχθρός φορά στολή και ξεχωρίζει από τα σημερινά κουστουμαρισμένα καθάρματα των ευρωτοκογλύφων".
  Απλά ο απόλυτα τεκμηριωμένα ηλίθιος ειναι αυτός που πιστεύει ότι επαναλαμβάνοντας την ίδια πράξη θα βγάλει άλλο αποτέλεσμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. https://www.youtube.com/watch?v=nIlAAO7WNK4 ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ - ΜΠΕΝΑΚΗ σε ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ 8-2-2005 ... ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ._

  ΑπάντησηΔιαγραφή