Για τους Μαθητές του 1ου Λυκείου Καλλιθέας 15.03.2013 Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη


Για τους Μαθητές του 1ου Λυκείου Καλλιθέας    15.03.2013
Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
================================================
Αισθάνομαι την ανάγκη να πω λίγα λόγια για την πρόσκληση, σε διάλεξη, που έλαβα από τους μαθητές του 1ου Λυκείου Καλλιθέας, την οποία και   παραθέτω στη συνέχεια.
Σπεύδω να υπογραμμίσω ότι η  εκλογή μου ως  ομιλήτριας,  είναι το στοιχείο που εδώ  ενδιαφέρει το λιγότερο,  ενώ αντιθέτως πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία των μαθητών θα πρέπει να ιδωθεί ως φορέας   πολλών και αισιόδοξων μηνυμάτων, για το μέλλον αυτής της χώρας.
Η πρόσκληση, που  προήλθε  από μαθητές  ενός  δημοσίου Λυκείου  της Αθήνας,  περικλείει όλα όσα θα μπορούσαν να είναι μια βάσιμη υπόσχεση ότι τίποτε δεν έχει χαθεί στην πατρίδα μας, και ότι η Ελλάδα θα ξαναγεννηθεί μέσα από τη νέα γενιά της.
Ναι, θεωρώ πολύ εντυπωσιακή, σημαντική, αλλά  και ποιοτική  αυτή την πρωτοβουλία των μαθητών, που  η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης τής, θα έλεγα,  δωρικής της  έκφρασης, μας καθιστά κοινωνούς πολύτιμων πληροφοριών, όπως:
*Τα παιδιά περιφέρονται στο Διαδίκτυο, αναζητώντας  απαντήσεις στις αγωνίες τους, και αυτές αφορούν στα ακανθώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
*Ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, που είναι φυσικό να επεκτείνονται σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, κατορθώνουν ωστόσο να συμφωνήσουν αναφορικά με τις πηγές άντλησης των πληροφοριών τους. Η διαπίστωση αυτή σημαίνει, πιθανότατα, ότι τα νέα παιδιά πασχίζουν να εξασφαλίσουν  όσο γίνεται πιο αντικειμενικές πληροφορίες, τις οποίες στη συνέχεια  θα επεξεργαστεί ο καθένας τους,  στο εργαστήρι της δικής του κρίσης.
* Στη συνάντηση που είχα με επιτροπή των μαθητών, παρουσία και ορισμένων  καθηγητών τους, ήταν εύκολο να  διαπιστώσω το πόσο ενήμεροι ήταν οι μαθητές με τις εξελίξεις του ελληνικού δράματος, το πόσο απέφευγαν τα μονομερή συμπεράσματα,  αλλά και το πόσο σέβονταν τις απόψεις ο ένας του άλλου. Διαπίστωσα, όμως, ακόμη και τη στάση των καθηγητών τους, που αθόρυβα και δήθεν από το περιθώριο, ενθάρρυναν  τις  μαθητικές αυτές πρωτοβουλίες, και μάλιστα νομίζω πως διέκρινα και κάποια περηφάνια  γι αυτές.  
*Το ενδιαφέρον αυτό των νέων παιδιών για τα κοινά, η άρνησή τους να δεχθούν, γενικά, τους μονόδρομους, η προσπάθειά τους να ετοιμαστούν για έναν αγώνα βελτίωσης της κατάστασης μου φάνηκαν σαν    «χελιδόνια» που θα φέρουν την άνοιξη.
*Σκέφθηκα, ακόμη, και φυσικά με κάποια  πικρία, ότι όλη αυτή η προετοιμασία των λεγεώνων, που ελπίζεται ότι θα ξαναδώσουν στην Ελλάδα την αξιοπρέπειά της, γίνεται  στο πλαίσιο  του ελληνικού δημόσιου τομέα. Αυτού, δηλαδή, που βρίσκεται τώρα, στο στόχαστρο μιας ανελέητης κριτικής, που δεν είναι απλώς άδικη, όταν γενικεύει μεμονωμένες νοσηρές του καταστάσεις, αλλά και θανάσιμα επικίνδυνη.
Προσωπικά, εξέλαβα αυτή την  πρόσκληση ως   πολύ διαφορετική από τις πολυάριθμες και τις συνηθισμένες. Παρά τις εμφανείς δυσκολίες της επιλογής των όσων  θα ταίριαζε να αναλύσω στην ομιλία μου, είναι αλήθεια ότι η προτίμηση των παιδιών στο πρόσωπό μου,  με συγκίνησε ιδιαίτερα. Κυρίως, όμως, μου έδωσε δόσεις αισιοδοξίας για το μέλλον, έτσι που να πιάνω τελευταία τον εαυτό μου να σιγοτραγουδά «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».
====================================================

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα, οι μαθητές του 1ου
Λυκείου Καλλιθέας διοργανώνουν εκδήλωση – διάλεξη, στο Αμφιθέατρο του
σχολείου [συγκρότημα ΙΖΟΛΑ, Αιγέως 41-43],

με θέμα: « Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ»

με προσκεκλημένη ομιλήτρια την πρ. Πρύτανη και Καθηγήτρια του
Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ, η οποία σήμερα
διατελεί Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής
Γλώσσας, Αντιπρόεδρος του CEDIMES που εδράζεται στο πανεπιστήμιο των
Παρισίων και επίτιμος Εταίρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας.  Έχει,
επίσης, διδάξει και κάνει έρευνα σε 31 πανεπιστήμια, σε 20 χώρες, σε 5
ηπείρους
. Επιπλέον, έχει τιμηθεί με το ανώτατο γαλλικό παράσημο της
Λεγεώνας της  Τιμής (Chevalier de l’ Ordre national de la Légion
d'honneur), με παράσημα από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με το
πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι από τους λίγους Έλληνες
επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος από
5 Πανεπιστήμια. Τέλος, έχει συγγράψει 44 βιβλία και πάνω από 600 άρθρα
πολλά εκ των οποίων αναφέρονται στην κρίση που περνά σήμερα η πατρίδα
μας. Η παρουσία της κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη είναι μεγάλη τιμή για το
σχολείο μας.

   Προσδοκούμε στην επιτυχία της εκδήλωσης με την παρουσία όλων.



                            ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

           ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

                                                                                         Είσοδος ελεύθερη


Για τους Μαθητές του 1ου Λυκείου Καλλιθέας 15.03.2013 Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Για τους Μαθητές του 1ου Λυκείου Καλλιθέας    15.03.2013  Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Reviewed by Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη on Μαρτίου 15, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια