ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ(Δραστηριότητες)


ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ

ΛΟΓΚΟ

 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 

 

 

 

 

(τέλος 2016- 2019)

 

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2020

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος,
Δημήτρης Μάρδας, Καθηγητής στο ΑΠΘ ,Αντιπρόεδρος,Ιορδάνης Καϊσερλίδης, Οικονομολόγος και Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος,Ελένη Δελιβάνη,  , Ph.D. in Economics (Πανεπιστήμιο του York, UK) Ταμίας

Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, πρ.Αντιπρύτανης και Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γραμματέας,

Στέλιος-Άγγελος  Παπαθεμελής, Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης, πρ. Υπουργός, Μέλος

 Νίκος Ευθυμιάδης, Γεωπόνος-Επιχειρηματίας, Μέλος,

Παναγιώτης Νίκας, Σπουδαστής, , Μέλος,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίνακας Περιεχομένων                                                                                                                  Σελίδες

                  
                     Πρόλογος

                   Ι. Σκοπιανό
                   ΙΙ.  Ελληνική Οικονομία
                  ΟΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

                   Κεφάλαιο Ι. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

                  Α1 Παρουσιάσεις (δικών μου βιβλίων)

                  Α. Νέο Βιβλίο: Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής

                  α) Στη Θεσσαλονίκη 

                   β) Στην Αθήνα

                   γ) Στην Πάτρα

                  δ) Στην Καλαμάτα

                  ε) Στην παραλία της Θεσσαλονίκης


                 Α2. Παρουσιάσεις βιβλίων τρίτων από την Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

                 α)Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου στη Θεσσαλονίκη

                 β) Του βιβλίου του Μιχάλη Καχρή στην Αθήνα

                γ) Του βιβλίου της Φωτεινής Μαστρογιάννη στην Αθήνα

               δ) Του βιβλίου του Όθωνα Ιακωβίδη στην Αθήνα

                ε)Του βιβλίου  με τίτλο Ευρωζώνη, Εθνικό Νόμισμα και Λαϊκή Κυριαρχία,  του ΜΑΧΩΜΕ
                 στ) Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου (editor), στην  Αθήνα

                 B. ΑΡΘΡΑ

            α) Ελληνικά (επιλεκτικά-ενδεικτικά) (Α=Ανάρτηση)

             β) Ξενόγλωσσα

           Κεφάλαιο 2. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  και VIDEO

                                 α) Συνεντεύξεις
                                  β) Video

           Κεφάλαιο 3- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 

           α) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΔΕΛΙΒΑΝΗ

            β) ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

           Κεφάλαιο 4.  Προσκλήσεις  σε διεθνή συνέδρια (η δημοσίευση των  ανακοινώσεων στο Κεφάλαιο 1,Β.β) )

                                 α)Στο εξωτερικό
                                  β)Στην Ελλάδα

 



   Κεφάλαιο 4. Φωτογραφίες από επισκέψεις φίλων και συνεργατών στην έδρα του Ιδρύματος,  στη Θεσσαλονίκη,     για  συζητήσεις και συνεργασία



                                ΕΠΙΛΟΓΟΣ-Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση της Ελλάδας

 

                     

 

                     ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στην τριετία που πέρασε  (τέλος 2016-19) το Ίδρυμα συνέχισε, επέκτεινε και εμπλούτισε τις δραστηριότητες των προηγούμενων ετών, καθώς και τις πολυάριθμες συνεργασίες του στην Ελλάδα και στην υφήλιο με τους ίδιους έντονους ρυθμούς.

Εκτός, όμως, από τις καθαρά επιστημονικές ασχολίες μου,  στρατεύτηκα στο διάστημα αυτής της τριετίας σε ένα νέο εθνικό αγώνα για τη σωτηρία της Μακεδονίας. Πράγματι, έκρινα χωρίς δισταγμό ότι είχα ιερή υποχρέωση να  αφιερώσω σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς μου, για να αποφευχθεί μια συμφωνία με το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων, που θεωρούσα και θεωρώ όχι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά και προδοτική. Και τούτο έστω και αν οι ελπίδες επιτυχίας αυτής της προσπάθειας ήταν ελάχιστες, καθώς τα πάντα είχαν «άνωθεν» προαποφασιστεί.

Η συνεργασία μου, στο διάστημα, που προηγήθηκε από την υπογραφή της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών,  με αυτόκλητες ομάδες, που ήταν αντίθετες στη συμφωνία, αλλά και με πιο επισημοποιημένες μακεδονικές  ενώσεις  ήταν, από την πλευρά μου αυθόρμητη και, ουσιαστικά, μη επιλεκτική. Ωστόσο, με προβλημάτισαν, στη συνέχεια, οι έντονες και, κατά την κρίση μου, αδόκιμες αλληλοκατηγορίες, για την ύψιστη αυτή εθνική αποστολή, που εκτοξεύτηκαν  αναμεταξύ τους. Είμαι πεπεισμένη ότι, έστω και αν αυτές οι αλληλοκατηγορίες, περιελάμβαναν κόκκους  αλήθειας, ουδέποτε θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν, προκαλώντας ρήγματα σε έναν υπέρτατο και ιερό σκοπό όλων των Ελλήνων. Και με την ευκαιρία αυτών των λιβέλων, από Έλληνες εναντίον Ελλήνων, αναλογίστηκα με πολλή πικρία, πόσο ισχυροί και αποτελεσματικοί θα μπορούσαμε να είμαστε σε εθνικούς, σε κοινωνικούς  ή και  σε οικονομικούς αγώνες, αν εμφανιζόμασταν ενωμένοι, έτσι που κανείς και τίποτε να μην μπορεί να παρεισφρήσει ανάμεσά μας.  Όμως, είμαστε Έλληνες, και μας κατοικούν   Θεοί  και   Δαίμονες. Η μοιραία αυτή συνύπαρξη, δυστυχώς, διατηρείται αναλλοίωτη  μέσα στους αιώνες, και αποτελεί επιβεβαίωση της αδιάκοπτης συνέχειας του DNA μας.

Εξυπακούεται ότι για μένα, και ευτυχώς όπως αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση, και για την πλειοψηφία των Ελλήνων, το Σκοπιανό δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, θα έλεγα χωρίς δόση υπερβολής, ότι τώρα αρχίζει.

Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτού του Προλόγου  του Ε' Τεύχους δραστηριοτήτων του Ιδρύματος θα περιλάβω  πρώτον, αποσπάσματα από πρόσφατες ομιλίες μου για το Σκοπιανό, που παραμένει πάντοτε ανοικτό, και δεύτερον από απόψεις, όπως εκφράζονται σε μερικά άρθρα και  εισηγήσεις μου για το συνεχιζόμενο, επί δεκαετία, δράμα της ελληνικής οικονομίας.

 

 

 

 

 

Ι.Σκοπιανό

                       Α. Κεντρική Ομιλία μου στο Συλλαλητήριο της Κατερίνης στις 06.06.2018

*Είμαστε  απόψε εδώ, στο κέντρο  μιας λαοθάλασσας, επειδή η Μακεδονία, και μέσα από αυτήν ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο.

Είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά, και θα δώσουμε απόψε, εδώ, ιερό όρκο πως  δεν θα επιτρέψουμε  ΠΟΤΕ να γίνει αυτός ο τόπος μια  επιπλέον ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ. 

*Είμαστε στις επάλξεις για να προβληματιστούμε για το τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί έχει ανοίξει μια άβυσσος ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα και στην κυβερνητική πολιτική για το Σκοπιανό. Άβυσσος, που δυστυχώς δίνει την εντύπωση ότι η δική μας Κυβέρνηση είναι εναντίον των εθνικών συμφερόντων και συντάσσεται με τους άρπαγες του ονόματός μας.

 *Εμείς επιλέγουμε το διχασμό.  Ειδικότερα,  η Κυβέρνησή μας χαρακτηρίζει τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια, ως "ετερόκλητους, φασίστες, περιθωριακούς και περίεργους". Και τα μακεδονικά σωματεία, άκουσον-άκουσον αποκαλούνται από επίσημα χείλη, «μορφώματα». Έτσι, η μικροσκοπική  Ελλάδα  εμφανίζεται να αριθμεί  πάνω από 2 εκατομμύρια  ανώμαλα άτομα, αλλά και πάνω από το 70% του πληθυσμού της, που δήλωσε στις σχετικές   δημοσκοπήσεις, ότι εναντιώνεται στο  να δοθεί το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα Σκόπια, με οποιοδήποτε υποκοριστικό.

 

Β. Ομιλία για το Σκοπιανό και σκέψεις  για μια πιθανή νέα πολιτική κίνηση από τους πρωτεργάτες των συλλαλητηρίων, 3 Οκτωβρίου 2018 (στην αίθουσα Αλέξανδρος- Θεσσαλονίκη)

 

 Αποφάσισα να μιλήσω στην αποψινή συγκέντρωση γιατί:

*Αν δεν γίνει ένα θαύμα, και μάλιστα  κατεπειγόντως.

*Αν δεν αλλάξει αυτή η μακρόχρονη πορεία θανάτου μας, η Ελλάδα έχει τελειώσει, από κάθε  πλευρά.

 

Η χώρα είναι, κυριολεκτικά, εγκλωβισμένη σε λάκκο με φίδια, και αν παραμείνει εκεί δεν υπάρχει ελπίδα καμιά. Θα εξαφανιστεί από το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο στερέωμα για πολλές δεκαετίες.

 

1. Είναι η  επαίσχυντη "συμφωνία των Πρεσπών", που η επικύρωσή της υπογράφει τον βραδύ θάνατο της Ελλάδας. Η Ελλάδα, έστω και αν δεν το γνωρίζει ο Νότος της,  δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Μακεδονία. Και χρειάζονται τόνοι αφέλειας για  να υποστηρίζει κανείς ότι οι αλυτρωτικές βλέψεις του γειτονικού σλαβικού κρατιδίου, που έχουν χαλκευτεί επί πολλές  δεκαετίες, θα εγκαταλειφθούν ως δια μαγείας, μέσα από τα χαμόγελα και τα σφιξίματα χεριών των δύο ηγετών.

 

2. Είναι το εγκληματικό πέταγμα  ολόκληρης της Ελλάδας, με το σύνολο,  όσο και αν φαίνεται απίστευτο,  των μοναδικών ιστορικών της μνημείων, στο Ταμείο ξεπουλήματος.

 

3. Είναι η οικονομική εξόντωση της χώρας και του λαού της, με τη συνέχιση των Μνημονίων εσαεί, που εξαθλίωσαν κάθε έκφανση ζωής και δράσης στη χώρα μας.

 

Ας μη βαυκαλιζόμαστε, λοιπόν. Και, ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις όποιες σειρήνες. Γιατί, αν παραμείνουμε στο σκηνικό των περίπου 9 τελευταίων ετών, και αν δεν αναστρέψουμε το αμαρτωλό   κυβερνητικό και αντιπολιτευτικό κατεστημένο, είμαστε χαμένοι. Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα, μέσα από τις απαντήσεις όσων ερωτώνται, την απαισιοδοξία για το μέλλον, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, την απελπισία.  Οι Έλληνες  εμφανίζονται πεπεισμένοι, πως δεν έχουν μοίρα στον ήλιο, επειδή οι όποιες βελτιώσεις που υπόσχονται  κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προσκρούουν στην απλή λογική.  Όπως είναι η πολύχρονα αναμενόμενη ανάπτυξη, όπως είναι ο δήθεν παράδεισος, μετά τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια, και όπως είναι η εναπόθεση των ελπίδων σωτηρίας της χώρας, στην ουτοπική αναμονή   έλευσης ξένων επενδύσεων. Και αυτή η απελπισία του ελληνικού λαού, μετουσιώνεται στη μαζική φυγή των νέων  στα ξένα και στη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού.

 

Δέχθηκα να είμαι εδώ απόψε, μόνο για να βγάλω από μέσα μου την κραυγή αγωνίας, πως δεν υπάρχει πια χρόνος για δισταγμούς. Πως με υποτελείς κυβερνήσεις, στους ξένους, βάζουμε  οι ίδιοι την ταφόπετρα της πατρίδας μας, για γενιές και γενιές από σήμερα. Αν, άμεσα, δεν αντιδράσουμε, τετέλεσται μετά την επικύρωση της εγκληματικής συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Μπορούμε να προλάβουμε την καταστροφή; Σαφέστατα, όλοι μαζί μπορούμε. Διχασμένοι, έχουμε τελειώσει.

 

Είμαστε στα τάρταρα της κατάταξης των χωρών της Ευρώπης, από κάθε άποψη. Οι εταίροι μας μάς υπολογίζουν ως πιόνι στη σκακιέρα τους, κάθε φορά που χρειάζεται να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους, στην περιοχή μας. Και εμείς, δηλαδή οι κυβερνήσεις μας των 9 τελευταίων ετών, με ασύγγνωστη δουλικότητα, και με αξιοθρήνητη  ανευθυνότητα, λένε ΝΑΙ σε ΟΛΑ.

Ναι, στα Μνημόνια, που ρούφηξαν και την τελευταία σταλαγματιά της εθνικής μας κυριαρχίας. Ναι στη μετατροπή της αγοράς εργασίας μας σε άγρια ζούγκλα. Ναι στην επιτάχυνση του θανάτου των συνταξιούχων, για να εξασφαλιστούν οι πλουσιοπάροχες παροχές στις τράπεζες των εταίρων μας. Ναι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας, κάτω από την παραπειστική ετικέτα της αξιοποίησής της. Και, τέλος πρόσφατα, ΝΑΙ ακόμη και στο διαμελισμό αυτής της άμοιρης  χώρας μας, με την ανιστόρητη αναγνώριση ενός, ιστορικά ανύπαρκτου έθνους, το οποίο είχε, έχει και θα έχει αλυτρωτισμό απέναντί μας. Ιδίως τώρα, που του προσφέραμε σε ασημένιο δίσκο, ότι δεν ήλπιζε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. 

 

Σε ένα από τα τελευταία μου άρθρα στο διαδίκτυο, κάποιος ανώνυμος μου απηύθυνε την ακόλουθη κριτική: "Κάνετε λάθος, μου έγραψε, να κατηγορείτε την ΕΕ για ευθύνες στο ελληνικό δράμα. Διότι, κανένας λαός επί Γης δεν θα δεχόταν τα μαρτύρια, τους εξευτελισμούς,, τη διαπόμπευση και τις κοροϊδίες, που ωστόσο πειθήνια δέχθηκε ο ελληνικός λαός". Και είχε δυστυχώς δίκαιο, παρότι δεν θέλω να την εκλάβω ως  τελεσίδικη κατάσταση.

 

Γι' αυτό, και με  αρκετούς δισταγμούς αποφάσισα, τελικά, να είμαι εδώ  απόψε, για  να  ανοίξω ένα παράθυρο προς τον έξω κόσμο. Ένα παράθυρο,   που ίσως δεν το προσέξατε, ή που ίσως και  να το απορρίψατε, εξαιτίας μιας συντονισμένης  αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας, που τού επισύρει όλα τα δεινά  του κόσμου μας.

 

Το παράθυρο αυτό αποκαλύπτει πως είμαστε μεν σε απελπιστική κατάσταση, αλλά όμως δεν είμαστε μόνοι. Στην υφήλιο,  και ειδικότερα για εμάς στην Ευρώπη, έχει αρχίσει μια ειρηνική επανάσταση, με σκοπό να γιατρέψει τις ανοιχτές πληγές που άφησε πίσω της η παγκοσμιοποίηση.

 

Αναφέρομαι στις τάσεις, εξελίξεις και ανατροπές, που σαρώνουν κυριολεκτικά την υφήλιο και την Ευρώπη, και αλλοιώνουν όλες σχεδόν τις μορφές του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού. Με κυρίαρχο μοχλό την επιβολή και επικράτηση,  των "λαϊκίστικων πολιτικών κομμάτων".

 

Θα παρακαλούσα  να λησμονήσετε προς στιγμή  το περιφρονητικό αυτό όνομα, με το οποίο οι πανικόβλητοι  παραδοσιακοί πολιτικοί βάφτισαν τα ταχύτατα ανερχόμενα αυτά νέα πολιτικά κόμματα. Και μαζί να ξεχάσετε  και όλη την  κατακραυγή, που τα συνοδεύει, για να με ακούσετε, και για να συζητήσουμε, αν βέβαια θέλετε, στη συνέχεια το θέμα αυτό. Να σκεφθείτε, απλώς, ότι αυτά τα αποκαλούμενα "λαϊκίστικα κόμματα" αντιπαλεύουν τα τρομερά και φοβερά συμφέροντα, που επενδύθηκαν επί 50 περίπου χρόνια στην παγκοσμιοποίηση. Έτσι, θα δικαιολογήσετε  και τη μεθοδευμένη  αντίδραση εναντίον τους. Φυσικά, η αναφορά μου στα "λαϊκίστικα κόμματα", και στην ενδεχόμενη δυνατότητα αναζήτησης λύσης, σε αυτά, ουδόλως σημαίνει ότι αρνούμαι τα πολυάριθμα και συχνά επικίνδυνα στοιχεία του περιεχομένου τους.

 

 Τα  λαϊκίστικα αυτά κόμματα, είναι το αποτέλεσμα   της  οργής των πολυπληθών ηττημένων της παγκοσμιοποίησης, που στην πλειονοψηφία τους ανήκουν στη μεσαία τάξη των προηγμένων, κυρίως οικονομιών, αλλά όχι μόνο. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες, εκτός του ότι περιθωριοποιήθηκαν οικονομικά, εξαιτίας του παγώματος των μισθών και της απώλειας θέσεων εργασίας, αισθάνθηκαν  επιπλέον να παραγκωνίζονται   κοινωνικά, και να χάνουν κατά κάποιο τρόπο   την εθνική τους ταυτότητα.  Να  εξοβελίζονται  από  τη θέση που παραδοσιακά είχαν στη χώρα τους. Έτσι, μεγάλες πληθυσμιακές μάζες, στις προηγμένες κυρίως οικονομίες, στράφηκαν κάθετα εναντίον της καθεστηκυίας  πολιτικής τάξης, που τους έφερε σε αυτή την  οικτρή κατάσταση της υποτέλειας, της αδιανόητης ανισοκατανομής του πλούτου,  της αναξιοπρέπειας, της απουσίας εθνικής συνείδησης, αλλά και της έκθεσης σε έναν άρρωστο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους στις προηγμένες και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

Οι στρατιές των κατατρεγμένων της παγκοσμιοποίησης αναζήτησαν σωτηρία στην ανάδειξη νέας μορφής  διακυβέρνησης των οικονομιών τους, με εντελώς διαφορετικές  προδιαγραφές, από αυτές με τις οποίες λειτούργησαν τα πολιτικά  κόμματα των τελευταίων 50 περίπου ετών, που ήταν πλήρως  υποταγμένα στη φιλοσοφία της παγκοσμιοποίησης.

 

Και για να μείνουμε στην εμβέλεια αυτών των κομμάτων στην Ευρώπη:  η Μ. Βρετανία εξήλθε του ευρωπαϊκού ομίλου, η Ιταλία  απέκτησε "λαϊκίστικη" κυβέρνηση. Η Αυστρία και Φινλανδία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς και η Σουηδία. Σχεδόν στο σύνολο των  Βαλκανίων ηγεμονεύουν "λαϊκίστικες" κυβερνήσεις, με κυρίαρχο στόχο την οριστική αποδυνάμωση του καθεστώτος της ΕΕ. Αποτελεί, εξάλλου,  πραγματικότητα για την Ευρώπη η ταχύρρυθμη και σημαντικών διαστάσεων υποχώρηση των παραδοσιακών δεξιών και αριστερών πολιτικών κομμάτων, τα οποία παραχωρούν, σταδιακά,  τη θέση τους σε νέα πολιτικά   κόμματα, τα οποία είναι αντιευρωπαϊκά και υπέρ της επαναφοράς του κράτους-έθνους. Αυτό συνέβη και στη Γαλλία και στη Γερμανία, παρότι η ΕΕ έδειξε να ανακουφίζεται, επειδή δεν κατέλαβαν την εξουσία αυτά τα αποκαλούμενα λαϊκίστικα κόμματα. Ωστόσο,  στη Γαλλία, σε πείσμα της επικράτησης του Emmanuel Macron στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, τα παραδοσιακά κόμματα δεξιάς και αριστεράς ήρθαν τρίτο και πέμπτο, αντίστοιχα, ενώ στη Γερμανία, και σε πείσμα της επικράτησης της Angela Merkel, τα δύο παραδοσιακά πολιτικά κόμματα από 67% το 2013, δεν μετρούσαν πια παρά 53% τον Οκτώβριο του 2017. Και συνεχίζεται η αναταραχή στη Γερμανία.

Τι ακριβώςλοιπόν, απέμεινε από την άλλοτε κραταιά ΕΕ και το ισχυρό ευρώ; Μια ουτοπία, που σύντομα κινδυνεύει να αποκαλύψει τα συντρίμμια   μιας, αρχικά, εξαιρετικής προσπάθειας. 

Οι Ευρωπαίοι "λαϊκιστές"  έχουν πειστεί ότι η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά σύγχυση, όταν εφαρμόζει πολιτικές, που είναι σίγουρο ότι θα την καταστρέψουν, όπως αυτές της αέναης λιτότητας, της αποδοχής στα εδάφη της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, καθώς και της απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής συνείδησης,  της ιστορίας και των εθνικών παραδόσεων. Της απεμπόλησης, δηλαδή, της εθνικής ταυτότητας των επί μέρους εθνών-κρατών. Και να προσθέσω, ακόμη, ότι οι χώρες με λαϊκίστικες κυβερνήσεις αποδεικνύονται  αποτελεσματικές και στο οικονομικό και εκπαιδευτικό πεδίο. Πράγματι, από τις 15  οικονομίες της υφηλίου που τώρα εμφανίζονται με τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς, τα 2/3   έχουν  λαϊκίστικες κυβερνήσεις. Και  από τα 250 καλύτερα ΑΕΙ της υφηλίου, τα 16 ανήκουν σε χώρες με λαϊκίστικη διακυβέρνηση.

 

Οι λαϊκιστές, μεταξύ άλλων,  αναζωογονούν ένα  κύμα  διεκδίκησης και διάσωσης της εθνικής ταυτότητας, με πολλές ασφαλώς παραλλαγές στις λεπτομέρειές τους. Η επιθυμία επιστροφής στις ρίζες και στην εθνική ταυτότητα, βρίσκεται στη βάση της ανόδου του λαϊκισμού.  "Η ταυτότητα, κατά τον γνωστό φιλόσοφο  Charles Taylor είναι μια ισχυρή ηθική ιδέα, η οποία δεν μπορεί να ξεριζωθεί». Και, ακριβώς, τα λαϊκίστικα πολιτικά κόμματα, και της δεξιάς και της αριστερής κατεύθυνσης υπόσχονται να εξασφαλίσουν στους, συνεχώς ανερχόμενους αριθμητικά οπαδούς τους, αυτά που οι προηγούμενες (παραδοσιακές) κυβερνήσεις τους αφαίρεσαν.  Επανέρχεται, έτσι, δυναμικά, στο προσκήνιο των εξελίξεων, το κράτος-έθνος και ο εθνικισμός, που είχε φορτωθεί  με μύρια φανταστικά κακά, από τους παραδοσιακούς πολιτικούς της παγκοσμιοποίησης.

 

Τελικά, όμως, τι   σημαίνει εθνικισμός; Δεν αναφέρομαι φυσικά σε ακραίας μορφής επεκτατικό  εθνικισμό. Παρακάτω κάποιοι από τους   ορισμούς του κανονικού εθνικισμού:

*Από τον γνωστό  οικονομολόγο  Lawrence Summers: "η πολιτική πρόκληση σε πολλές χώρες είναι η ανάπτυξη ενός υπεύθυνου εθνικισμού, που  ευνοεί  τοπικά συμφέροντα και γηγενείς, περισσότερο και πάνω από κοσμοπολίτικες επιδιώξεις".

 

*Από τον  Michael Barone τον γνωστό πολιτικό αναλυτή: "ο Trump  και ο εθνικισμός του με το "Πρώτη η Αμερική" δεν είναι αναγκαστικά κάτι κακό. Και συνεχίζει : "είναι καλό να προτιμά κανείς τη χώρα του από κάποια άλλη". "Ο εθνικισμός μπορεί να αποτελεί θετική δύναμη". "Το να είναι κανείς υπερήφανος για την πατρίδα του και κάθε τι που έχει σχέση μαζί της, δεν είναι εγωιστικό, αλλά ούτε ρατσιστικό. Πρόκειται για πατριωτισμό και αποτελεί φυσική αντίδραση για κανονικό πολίτη".

 

*Και του  κοινωνικού ψυχολόγου Jonathan Haidt: "Οι εθνικιστές αισθάνονται δεσμό με την πατρίδα τους και είναι υπερήφανοι που αποτελούν τμήμα της. Οι παγκοσμιοποιητές επιθυμούν να εξαφανίσουν τα σύνορα της κάθε χώρας και να απαλλαγούν από τη Δημοκρατία".

 

 Τα λαϊκίστικα κόμματα είναι και δεξιάς και αριστερής κατεύθυνσης. Υπερισχύουν, αυτή τη στιγμή, αυτά της δεξιάς κατεύθυνσης. Να προσθέσω, ωστόσο, ότι  δεν διαφέρουν ουσιαστικά στις βασικές τους κατευθύνσεις.

 

Η κυριότερη κατηγορία εναντίον αυτών των νέων πολιτικών κομμάτων είναι ότι δεν είναι αρκετά δημοκρατικά. Η συζήτηση γύρω από την κατηγορία αυτή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, από αυτόν που διαθέτω εδώ  σήμερα.  Προς το παρόν, ωστόσο, θα αρκεστώ να υπενθυμίσω ένα μόνο δείγμα από τα πολυάριθμα και πολυδιάστατα της υποτιθέμενης δικής μας, όσο και ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Αναφέρομαι στην  αλλοίωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2015, στη χώρα μας. Σε αυτό ποδοπατήθηκε ασύστολα η ξεκάθαρη βούληση του 62% υπέρ του ΟΧΙ. Και, βέβαια, δεν ήταν μόνη η ελληνική κυβέρνηση, όταν  επέβαλε  αυτή την υπέρτατη συνταγματική ανωμαλία. Διότι και οι εταίροι μας αποδέχθηκαν ασμένως αυτό το έκτρωμα, αφού προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει  αποτελεσματική βοήθεια μεθόδευσης στους γηγενείς, για τον τρόπο εμφάνισης της πλαστογράφησης. 

 

Αυτά για να δικαιολογήσω, για ακόμη μια φορά, ότι επείγεται η αναζήτηση λύσης στο ελληνικό αδιέξοδο, που να βρίσκεται εκτός του παρόντος πολιτικού φάσματος, αλλά και που να ξεπερνά κατηγορίες οι οποίες, ακριβώς,   στοχεύουν  στη μη εξεύρεση λύσης.

 

Και να προσθέσω ότι, όπως υποθέτω και με όλους εσάς, δεν πιστεύω ότι στον ελληνικό ορίζοντα μπορούμε να  διακρίνουμε ή και να αναμένουμε σωτήρες.  Αυτοί  μας  έχουν, δυστυχώς, τελειώσει. Αντιθέτως εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη στις αρετές της φυλής μας και να πιστεύω ότι η όποια λύτρωση, αν έρθει, θα προέλθει από αυτό το λαό.

 

Από όσο μπόρεσα να καταλάβω, οι πρωτεργάτες των επιτυχημένων συλλαλητηρίων, που οργανώνουν την αποψινή συνάθροιση, δεν  εμφανίζονται ως Μεσσίες, αλλά απλά ως συνεκτικοί κρίκοι μιας ειρηνικής λαϊκής επανάστασης, που θα διεκδικήσει  κάποιον, έστω και περιορισμένο βαθμό εθνικής κυριαρχίας. Γιατί, χωρίς αυτόν, καμιά πατρίδα δεν μπορεί να επιβιώσει.

 

 

 

ΙΙ. Ελληνική οικονομία

A. ΔΝΤ – Καταστρέψαμε την Ελλάδα για να σώσουμε τις τράπεζες! (SLpress, 30.05.2019) (αποσπάσματα)

 

*Το ΔΝΤ ομολόγησε, πρόσφατα, ότι από κοινού με τους «αγαπητούς εταίρους μας», επέλεξε την Ελλάδα, ως σύγχρονη Ιφιγένεια, προκειμένου να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από βέβαιη καταστροφή. Η ομολογία αυτή έπεσε σαν βόμβα μεγατόνων, στις παραμονές των ευρωεκλογών. Ωστόσο, η τραγική αυτή πραγματικότητα ήταν, απολύτως, διαφανής από την πρώτη στιγμή της καταδίκης μας.


B. Μύθος η είσοδος σε τροχιά ανάπτυξης (SLpress, 25.11.2018)

 

*Τον τελευταίο καιρό, ζούμε καταστάσεις απόλυτου   παραλογισμού. Ενώ, δηλαδή, όλες σχεδόν οι εκφάνσεις της οικονομίας εμφανίζουν εικόνα  επιδείνωσης,  διοχετεύεται παράλληλα και προς όλες τις κατευθύνσεις μια άκρατη θριαμβολογία, που δήθεν διαπιστώνει  το "πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία μας».

 

*Στο διάστημα των 9 τελευταίων ετών επιβλήθηκαν, στην Ελλάδα, τρία Μνημόνια, από τους εταίρους και το ΔΝΤ, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας της.  Το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα, ανάμεσα και σε άλλα,  των τριών αυτών Μνημονίων, είναι η εκτόξευση του χρέους, από 109% στο ΑΕΠ (ή 262€ δισ.), που ήταν πριν από  την κρίση, σε 180,4% αντίστοιχα, σήμερα (ή σε 322€ δισ.).  Και στο παραπάνω αυτό ποσό του σημερινού χρέους, θα πρέπει να προστεθούν  και άλλα 101€ δισ., που είναι  χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, και που εξαιτίας της φτωχοποίησής τους αδυνατούν να ξεπληρώσουν.

 

Ερωτάται, λοιπόν:

* Και, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της, δηλαδή της δυνατότητας αποπληρωμής του, πότε ο βαθμός  αυτής  της βιωσιμότητας ήταν υψηλότερος: πριν ή μετά την επιβολή αυτών των δήθεν σταθεροποιητικών Μνημονίων; Να συνυπολογιστεί, ακόμη, ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο  2001- 2008, ήταν περίπου 4%. Αντιθέτως, μετά την επιβολή των Μνημονίων, και ως το 2017, η Ελλάδα κατέγραφε  συνεχείς αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρότι διατυπώνονταν μονίμως και αιθεροβάμονες προβλέψεις, που δήθεν έβλεπαν ανάπτυξη. Το 2017, ήταν η πρώτη χρονιά με θετικό πρόσημο της ελληνικής ανάπτυξης. Με το αναιμικό 1.4%, που υπολείπεται του αντίστοιχου Μ.Ο της ΕΕ, του 2.4%,  αλλά που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ετήσια ανάπτυξη της χώρας μας, τις  επόμενες δεκαετίες, που θα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την καταστροφή της παραγωγικής  βάσης, της μετανάστευσης 600.000 νέων στο εξωτερικό, της υπογεννητικότητας και των βασικών αναπτυξιακών ροπών που έχουν καταποντιστεί, σκηνοθετούν με επιτυχία το σκηνικό της ελληνικής τραγωδίας στα χρόνια των Μνημονίων. Πώς, λοιπόν, να στηρίξουν αισιόδοξες αναμονές;

 

Γ. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης  (SLpress 03.08.2019)

* Περιττό να προσθέσω ότι εκτός των παγκοίνως γνωστών δυσκολιών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, των σαφών τους προτιμήσεων για τον έτοιμο κατάλογο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κυρίως εκτός της ανεπάρκειάς τους για την αναπτυξιακή  στήριξη  της χώρας (που απαιτεί τουλάχιστον 120 δισ.), αυτή η σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση από το εξωτερικό αποθαρρύνει  κάθε προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της. Και αυτή η απενεργοποίηση  είναι το τραγικότερο, για την Ελλάδα, στοιχείο του οικονομικού προγράμματος της νέας Κυβέρνησης.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Μοργκεντάου 1, ΤΚ 54622 Θεσσαλονίκη

Τηλ.   0030 2310 229977 και ΦΑΞ

Κιν. 6944397345

e-mail: delimar@uom.gr, delimar@uom.edu.gr και

blogger:www.marianegreponti-delivanis.blogspot.gr καιwww.delivani.economics.blogspot.com

Site:http://www.delivanis.com

 

AΘΗΝΑ:

Βουκουρεστίου 50, ΤΚ 10673, Αθήνα

Τηλ: 0030 210 3613209 και ΦΑΞ

Κιν. 6944397345

e-mail: delimar@uom.edu.gr

blogger:www.delivani-economics.blogspot.com

και www.delivani.economics.blogspot.com

Site:http://www.delivanis.com

 

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. του  «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ»

Αισθάνομαι την ανάγκη, και από τη θέση αυτή, να απευθύνω θερμά ευχαριστήρια σε όλα τα μέλη του Ιδρύματος, και στο καθένα ξεχωριστά, για τη φιλική αλλά και πολύ αποτελεσματική παρουσία τους, χάρη στην οποία επιλύονται όλα τα προβλήματα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη στήριξη και τη συνέχιση ύπαρξης του Ιδρύματος.

 

 

ΕΛΕΝΗ ΔΕΛΙΒΑΝΗ (η μονάκριβη κόρη των ιδρυτών)

Η Ελένη Δελιβάνη είναι αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του York του Η.Β. με εξειδίκευση της διδακτορικής της διατριβής στον τουρισμό ως εναλλακτική μηχανή  οικονομικής ανάπτυξης.  Έχει λάβει μέρος στην εκπόνηση πολυάριθμων μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων, έχει κατά καιρούς ασχοληθεί  με τη διαχείριση, τον επιστημονικό συντονισμό, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση   μιας σειράς προγραμμάτων και πρωτοβουλιών  χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., και έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια  σε πολυάριθμα συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος στους Δημάρχους Καλαμαριάς και Πανοράματος, υπήρξε  επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης) και είναι αξιολογήτρια του ΕΜΑ (Ενιαίο Μητρώο Αξιολογητών) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, με έμφαση στην περιφερειακή και τουριστική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια πλήθους επιστημονικών συγγραμμάτων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου.

Έχει οριστικά αποκλείσει την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, από τη ζωή της, προφανώς επειδή οι, κατά καιρούς ενοχλήσεις των γονέων της, στο χώρο αυτό μέτρησαν τελικά περισσότερο από όσο τα πλεονεκτήματά του.  

 

ΝΙΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Ο γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας,  Πρόεδρος του  Ομίλου Εταιριών REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group, που αποτελείται από δέκα θυγατρικές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν περιορίζεται στην πλουσιότατη επιχειρησιακή του δραστηριότητα. Αντιθέτως, οι πολυάριθμες και πολυσχιδείς ανησυχίες του τον ωθούν σε πρωτοπόρους  και  ενδιαφέροντες συνδυασμούς, καθώς και σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αναφέρομαι, στη συνέχεια,  στις εντυπωσιακές προεδρίες του Νίκου Ευθυμιάδη, σε  αριθμό, αλλά και σε  διαφοροποίηση, που μαρτυρούν τον υψηλό βαθμό της γενικότερης αναγνώρισης και αποδοχής του, όχι μόνο  στον ελληνικό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο των Βαλκανίων. Πιο συγκεκριμένα είναι:

*Πρόεδρος επί Τιμή  του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμφώνου Σταθερότητας (SP/BAC). Πρόκειται για ένα Πολυεθνικό Σώμα, που συγκεντρώνει 45 επιχειρηματίες και  επενδυτές, και που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξή τους.

   *Πρόεδρος επί Τιμή στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.  Στα πλαίσια του ΣΒΒΕ ο Νίκος Ευθυμιάδης διοργάνωσε από το 1995 έως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, 12 Διεθνή Συνέδρια για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανικών Χωρών.

 *Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης.

* Τέως Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

*Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Ν.Α. Ευρώπη.

*Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής διευκόλυνσης Εξωτερικού Εμπορίου.

*Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Γραφείου Οικονομικής Συνεργασίας στην Ν.Α. Ευρώπη.

*Αριστίδην μέλος του ΔΣ του Ε.Β.Ε.Θ.

*Επίτιμος Πρόξενος Ολλανδίας.

*Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και συντονιστής του μεγάλου αναπτυξιακού έργου «Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC».

 

Και να προστεθεί, σε αυτήν την μακροσκελή απαρίθμηση αξιωμάτων, που  αντανακλούν εξειδικευμένες γνώσεις, πολλαπλής μορφής ευαισθησίες και επιλεκτικά ενδιαφέροντα,  αλλά και που ταυτόχρονα απαιτούν εξαντλητική εργασία, ότι  ο Νίκος Ευθυμιάδης βρίσκει, πάντα τον απαιτούμενο χρόνο για να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του στο Ίδρυμα Δελιβάνη.  

                           

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ                                                           

Οικονομολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη νομισματική πολιτική και δημοσιογράφος.  Έχει να επιδείξει  πολύπλευρες δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στα πολυάριθμα    ενδιαφέροντά του. Έλαβε μέρος σε ειδικά προγράμματα πάνω στην ευρωπαϊκή ενοποίηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αυστρίας και της Ολλανδίας, καθώς και σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ειδικότερα,  πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών  Βορείου Ελλάδος, στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο Διεθνές Σώμα Διοικητικών Υπηρεσιών ΙΕΣΕ και ως ερευνητής  στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ. Ακόμη, στο ενεργητικό του  Ιορδάνη Καϊσερλίδη είναι η ίδρυση της Εταιρείας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Μέλος της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, της ΕΕΔΕ (1984-1987), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης (1989-1993), του Δ.Σ. της  Χρηματιστηριακής Μακεδονίας-Θράκης (1992-1993), αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη, μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International). Από το 1983 ως το 2005 εργάστηκε ως διευθυντής Βορείου Ελλάδος μεγάλου εκδοτικού οργανισμού. Είναι συγγραφεύς πολλών βιβλίων, μονογραφιών, μελετών και άρθρων τόσο σε αμιγώς οικονομικά, όσο και σε γενικότερα θέματα.

 

 

 

 ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ

Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έκανε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη  Σορβόννη του Παρισιού από όπου έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και διάκριση. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε με δαπάνες του CNRS της Γαλλίας και δημοσιεύθηκε στη γαλλική σειρά SEDES. Σπούδασε, επίσης, και έκανε έρευνα στα Πανεπιστήμια  London School of Economics,  Berkeley (ΗΠΑ), και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό  Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Fiesole).

Ύφηγήτρια στο ΑΠΘ και Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  Σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, αντιπρόεδρος  της  Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας,  και της επιστημονικής ένωσης   CEDIMES, Πρόεδρος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia (Ρουμανία), Πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη». Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα Πρύτανης, και εκλέχτηκε τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Το βιογραφικό της σημείωμα είναι δημοσιευμένο στις εκδόσεις  Who is Who. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο της  Επίτιμης Διδάκτορα  από τα Πανεπιστήμια Δημόκριτος (Θράκη), Valahia (Ρουμανία)  Kainar (Almaty-Kazakhstan), Αltai State University (Ρωσική Σιβηρία) και από το Πανεπιστήμιο της  Annaba (Αλγερία).  Έχει πάρει το Α΄ βραβείο  της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της, περί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδος στα πλαίσια της ΕΟΚ, είναι επίτιμη δημότης της Κομοτηνής. Τιμήθηκε με 4 χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση, με ένα μετάλλιο για την επιτυχή, τρεις φορές πρυτανεία της,   με την επιλογή της ως Jean Monnet Fellow, στο Ευρωπαϊκό Παν/κό Ινστιτούτο  της Φλωρεντίας, με πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στο State Department των ΗΠΑ αλλά και με την απονομή του  μεγάλου γαλλικού παρασήμου του chevalier de la LH, από τη γαλλική κυβέρνηση. Ακόμη, στις 14 Οκτωβρίου του 2011 έγινε η επίσημη υποδοχή της στην  Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας, στο  Βουκουρέστι. Στις 22 Ιουνίου του 2016 προστέθηκε στις παραπάνω διακρίσεις  και η  ιδιότητα της "επίτιμης διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης", τίτλος που για πολλούς όσο και κατανοητούς  λόγους την συγκίνησε βαθιά.

 Έχει προσκληθεί για μαθήματα και διαλέξεις από τα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ρώμης, Βόννης, Μασσαλίας, Φλωρεντίας, Τεργέστης, Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας, Κρακοβίας, Μελβούρνης, Buenos Aires, Κόρντομπα, Rio de Janeiro, Ν.Κορέας, Targoviste, Βουκουρεστίου,  Σόφιας,  Rijeca,  Port de Prince, Υaoude, Fribourg, κ.ά. Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα διεθνή συνέδρια ανά την υφήλιο. Της ανατέθηκε ερευνητικό έργο από την ΥΠΑΒΕ, το CNRS του Παρισιού, το ΕΚΚΕ, τον ΟΟΣΑ Παρισιού, το ΝΑΤΟ, το ΙΜΧΑ, το ΚΕΠΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το Ευρωπαϊκό Παν/κό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το Παν/μιο Μακεδονίας. Το δημοσιευμένο έργο της ανέρχεται σε  53 συγγράμματα, μελέτες, μονογραφίες, έρευνες κλπ  και  σε περίπου 700 άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ρουμανικά. Αρκετά από τα έργα και άρθρα της μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες: γαλλική, αγγλική, ρουμανική, ιταλική, ισπανική και ρωσική. Το δημοσιευμένο έργο της  έχει τιμηθεί με πρώτα  βραβεία, επαίνους, και σωρεία βιβλιοκρισιών σε πολλές γλώσσες. Τα ερευνητικά της πεδία, που ανήκουν στη  μακροοικονομία, και πιο συγκεκριμένα αναφέρονται στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην  κατανομή του εισοδήματος, στα δημοσιονομικά και στην παγκοσμιοποίηση. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ,  συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής γνώμης, για τα επίκαιρα οικονομικά θέματα. Οι πολλές χιλιάδες φοιτητών και οι πολυπληθείς διδάκτορες, υπό την επίβλεψή της, έχουν στελεχώσει ΑΕΙ της Ελλάδος και του εξωτερικού, καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ (06-05-1997)

                    
    Πρόκειται για τον πρώτο εγγονό μου, που αντικατέστησε τον εκλιπόντα Σαράντο Ορφανουδάκη και που η νεανική παρουσία του στο ΔΣ του Ιδρύματος είναι εκσυγχρονιστική. Θέλω να ελπίζω ότι από κοινού με την κόρη μου, Ελένη Δελιβάνη, αλλά και με τον δεύτερο εγγονό μου Δημήτρη, θα συνεχίσουν επάξια  τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, και όταν εγώ δεν θα υπάρχω.

      Εκπαίδευση
  • Απόφοιτος  του Anatolia college (class of 2015)
  • Σπουδάζω μηχανολογία οχημάτων στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ
  • Γνωρίζω άπταιστα γαλλικά και αγγλικά

       Ασχολίες

·        Αναπαλαίωση κλασικών αυτοκινήτων από το 2012
·        Μοντελισμός 
·        Κατασκηνωτής και στέλεχος της ΧΑΝΘ από το 2004

Στόχοι 

·        Συνδυασμός της αγάπης και του ταλέντου στον τομέα της αυτοκίνησης , με θεωρητικές γνώσεις.
·        Επιχείρηση που να συνδυάζει την αναπαλαίωση με την νέα τεχνολογία, κάνοντας κλασικά οχήματα βιώσιμα στην σύγχρονη εποχή

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Ο γνωστός πολιτικός της Θεσσαλονίκης, με την πλούσια κοινωνική προσφορά, την πολυμάθεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του,  που εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1974. Το 2007  ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι πολιτικός που διανοείται, όπως ο ίδιος προσδιορίζεται, και όχι διανοούμενος που πολιτεύεται. Κύριο εργαλείο της πολιτικής του ανάλυσης είναι ο Θουκυδίδης και η κλασική σκέψη γενικότερα. Από αυτήν και το Ευαγγέλιο αντλεί τις πνευματικές «σταθερές» του. Διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξεως, Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και Υφυπουργός Ανώτατης Παιδείας,  και  εργάστηκε  συστηματικά και επίμονα για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Χάρις σ’αυτή τη θητεία  του ως Υφυπουργός Παιδείας, και με τη στενή συνεργασία της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, που ήταν πρύτανης τότε, η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΠΑΜΑΚ έπαψε να περιφέρεται ως νομάδα και απέκτησε το μεγαλοπρεπές κτίριο, στο οποίο έκτοτε στεγάζεται.  Ο Στέλιος Παπαθεμελής  έχει συγγράψει πολυάριθμα έργα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Είναι  Συνταξιούχος Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης.  Υπηρέτησε την ανώτατη εκπαίδευση επί 35 χρόνια, από τα οποία τα   20 δίδαξε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Το 1999 ίδρυσε στη Θράκη το Τμήμα Δ.Ο.Σ.Α του οποίου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος  του ως το 2005. Εξάλλου, υπήρξε Αντιπρύτανης για την περίοδο 2003-5 και Πρόεδρος της HELEXPO Α.Ε. 2004-5. Υπήρξε, ακόμη, Τακτικό Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού» και υπήρξε Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου υπήρξε επί μία δεκαετία Πρόεδρος της Εταιρίας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα είναι  Αντιπρόεδρος του CEDIMES Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη». ΄Εχει δημοσιεύσει 20 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και ξένα  επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες ανά την υφήλιο. Το 2007 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Targoviste (Ρουμανία), και είναι το 10ο μέλος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων αυτού του Πανεπιστημίου. O Καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου είναι κάτοχος κρατικού διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I-Panthéon-Sorbonne.  Τέλος, υπήρξε Συγκλητικός και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα ως Επιστημονικός Διευθυντής, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα εκπόνησης του Master Plan του Νομού Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης, έχοντας επιλεγεί στη θέση αυτή με το σύστημα open gov που ίσχυε κατά την περίοδο εκείνη.  

 

 

ΟΙ  ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 

Το Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη λειτουργεί ανεπίσημα από το 1999, αλλά απόκτησε νομική υπόσταση μόνο το 2002. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος καταγραφής των δραστηριοτήτων του, το 2008 εμφανίστηκε  το  δεύτερο  τεύχος, το 2013 το τρίτο τεύχος, το 2016 το   τέταρτο τεύχος, και τέλος το ανά χείρας πέμπτο τεύχος αναφέρεται στην περίοδο  2016-2019.

Παρόν σε πολλά επίπεδα επιστημονικών κοινωνικών και πρόσφατα και εθνικών δραστηριοτήτων, το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη κλείνει είκοσι περίπου χρόνια ζωής. Κάποια αποτυπώματα αυτών των πολύπλευρων δραστηριοτήτων, αλλά και   της ευρύτερης  αποδοχής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφονται στα επί μέρους κεφάλαια, που ακολουθούν και αναφέρονται στην περίοδο 2016-2019

 Μία, από τις σημαντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος είναι και η χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές για την εμβάθυνσή τους στην οικονομική επιστήμη. Από τη σύσταση του το Ίδρυμα Δελιβάνη βοήθησε σημαντικό αριθμό νέων να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους, κατά κανόνα σε ΑΕΙ του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα. Ωστόσο, το 2019 δεν δόθηκε υποτροφία, και τούτο επειδή υπήρξαν κάποιες τεχνικής φύσης απαιτήσεις, που ήταν δύσκολο να ικανοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης βοηθητικού προσωπικού στο Ίδρυμα. Με το νέο Καταστατικό που ετοιμάζεται, ελπίζω ότι θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών. Έτσι, η βοήθεια του Ιδρύματος προς φοιτητές των Οικονομικών περιορίστηκε το 2019 στη συμμετοχή του στις δαπάνες εκπαιδευτικής εκδρομής στις Βρυξέλλες, φοιτητών του ΑΠΘ, που συνοδεύτηκαν από τον καθηγητή τους και αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Δημήτρη Μάρδα.

 

 

 

Κεφάλαιο Ι. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Α. Νέο Βιβλίο: Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής, Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη και Εκδόσεις Ιανός, Αθήνα 2018

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στις σελίδες του ξεσκεπάζονται οι  συγκλονιστικές πτυχές του κόσμου μας που ψυχορραγεί και του νέου που κατακλύζει την υφήλιο. Ο νέος αυτός κόσμος αναδύεται μέσα από τις στάχτες του δυτικού πολιτισμού, με τα χρώματα της Κίνας και με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές. Η Κίνα, πλαισιωμένη από πολυάριθμες ασιατικές οικονομίες, καλπάζει ακάθεκτη προς την κατάκτηση του πλανήτη. Η κινεζική παγκοσμιοποίηση χτίζει τα θεμέλιά της στον «νέο δρόμο του μεταξιού» και υπόσχεται να εξασφαλίσει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ένα καινούργιο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Marshall.

Σε αντίθεση, όμως, με την απερχόμενη παγκοσμιοποίηση, η Κίνα δεν επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά την παγκόσμια κυριαρχία της. Η ίδια δείχνει να επιθυμεί μια ειρηνική διαδοχή στην παγκόσμια εξουσία. Ωστόσο, το σύνδρομο της ‘παγίδας του Θουκυδίδη’ έχει ήδη αναπόφευκτα εισχωρήσει στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και κορυφώνεται με τον μεταξύ τους εμπορικό  και τεχνολογικό πόλεμο.

Η πιθανότητα ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα σημάνει το τέλος εποχής για τον πλανήτη, δυστυχώς, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθεί. Η προετοιμασία ανάρτησης  της Κίνας στην κορυφή της πυραμίδας του κόσμου συνδυάζεται με μία σειρά κοσμογονικών αλλαγών, που κονιορτοποιούν το σύνολο των κανόνων της παρηκμασμένης Δύσης, χαράσσοντας νέους ορίζοντες με τη μορφή νεωτερισμών, που ήδη αλλάζουν την καθημερινότητά μας.

Πρόκειται για τη θριαμβευτική επάνοδο στο προσκήνιο βασικών αξιών, που υποβαθμίστηκαν στους χρόνους της παγκοσμιοποίησης, όπως ο πατριωτισμός, οι παραδόσεις, η εθνική ταυτότητα, τα εθνικά σύνορα και το έθνος-κράτος, καθώς και για την υποχώρηση της προσπάθειας δημιουργίας παγκόσμιας διακυβέρνησης. Πρόκειται, επίσης, για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (robots) που κατακλύζουν τη Γη, υποκαθιστώντας την ανθρώπινη εργασία ακόμα και στις πιο ευαίσθητες και απαιτητικές της μορφές, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κοινωνίας του 1/10.

 Α1 Παρουσιάσεις (δικών μου βιβλίων)

α) Στη Θεσσαλονίκη  στις 19.12.2018 στην αίθουσα ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης   

 
Πρόσκληση: Το Ίδρυμα Δελιβάνη και οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη με τίτλο Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής. Θα μιλήσουν οι: Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Νατσιός δάσκαλος, θεολόγος και συγγραφέας, Παντελής Σαββίδης δημοσιογράφος και Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, συγγραφέας-πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου «ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

β)Στην Αθήνα στις 14.01.2019

Οι εκδόσεις IANOS και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη παρουσιάζουν το βιβλίο Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κωνσταντίνος Γρίβας αν. καθ. Γεωπολιτικής, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Σταύρος Λυγερός δημοσιογράφος-διευθ. SLpress.gr

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη πρ. πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης SLpress.gr, Βαγγέλης Γεωργίου. Η  εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

 

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

γ) Στην Πάτρα, στις 12.02.2019

Πρόσκληση: Οι εκδόσεις IANOS, ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών και το βιβλιοπωλείο Discover συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη- Δελιβάνη με τίτλο Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Βυζαντινό", πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, στην Πάτρα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρών,

ο Άγγελος Τσιγκρής, δικηγόρος- διδάκτωρ Εγκληματολογίας , τέως γ. γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Iωάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμονας –διεθνολόγος, τ. πρόεδρος Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας, Έφη Αναλυτή.

Συντονίζει ο τηλεοπτικός παραγωγός, Αχιλλέας Παπαδιονυσίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δ)Στην Καλαμάτα στις 04.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ε) Στην παραλία της Θεσσαλονίκης στις 17.06.2019

 Παρουσίαση βιβλίου μου Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής, Στα πλαίσια της Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

 

 

Σημείωση: Το νέο αυτό βιβλίο είναι υπό εκτύπωση και γαλλικά από τον παρισινό οίκο L'Harmattan με τίτλο La fin de la domination économique de l'Occident et l'invasion de l'Orient

 

 

 

 

Α2. Παρουσιάσεις βιβλίων τρίτων από την Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

 

 

α)Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου στη Θεσσαλονίκη

19.10.2016, με τίτλο: Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

 

 

+

 

 

 

 

 

 

β) Του βιβλίου του Μιχάλη Καχρή στην Αθήνα

25.01.2017, με τίτλο: Πολυεθνικές, στο Πολυχώρο Αίτιο

 

 

 

P1087. C:\Users\maria delivani\Pictures\

 

 

γ) Του βιβλίου της Φωτεινής Μαστρογιάννη στην Αθήνα

02.03.2017, του Τόμου ΙΙ με συνεντεύξεις στο πλαίσιο της εκπομπής "Take the Money and run", στο Πολυχώρο Αίτιο

 

 

 

 

 

δ)Του βιβλίου  με τίτλο Ευρωζώνη, Εθνικό Νόμισμα και Λαϊκή Κυριαρχία, 12.10.2017 του ΜΑΧΩΜΕ και Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά, Αγίου Κωνσταντίνου και Γερανίου, 1ος όροφος, Αθήνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

δ) Του βιβλίου του Όθωνα Ιακωβίδη στην Αθήνα

23.03.2018 με τίτλο: Περί Δημοκρατίας, στο Πολεμικό Μουσείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

στ) Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου (editor), στην  Αθήνα

04.02.2019 με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, στο συνέδριο του 2018 για την ελληνική κρίση και την αντιμετώπισή της,  στη Στοά Βιβλίου

3   

 

,

 

 

 

                      

          

                      

                    B. ΑΡΘΡΑ

                    α) Ελληνικά (επιλεκτικά- ενδεικτικά) (Α= Ανάρτηση)

                    Οι δικαιολογημένες ανησυχίες μου, για την καταστροφή της Ελλάδας, με ωθούν στην πολύ συχνή συγγραφή άρθρων, που συνήθως σχετίζονται με τις διάφορες εκφάνσεις και εξελίξεις της. Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι με τα άρθρα μου θα σωθούμε….Αλλά, όμως, αυτό μπορώ να κάνω και με παρηγορεί η σκέψη ότι και η συγγραφή κριτικών κειμένων ή η πρόταση, έστω και εντελώς θεωρητική με τις παρούσες συνθήκες, λύσεων είναι και αυτή  μια μορφή αγώνα, που δεν θα πάει  χαμένος. Τα άρθρα μου αυτά, συνήθως, τα αναρτώ στο δικό μου blogspot. Και από το σημείο αυτό αδυνατώ να ελέγξω τις διαδρομές τους, που φαίνεται να είναι ατέλειωτες, μια και κάθε φορά που μπαίνω στο διαδίκτυο ανακαλύπτω και νέες φιλόξενες σελίδες για τα άρθρα μου. Υπάρχουν, ασφαλώς, κάποιες ιστοσελίδες, που  ζητούν άρθρα μου ή που γνωρίζω τους διακινητές τους και συχνά στέλνω άρθρα μου, όπως είναι οι Ανιχνεύσεις του φίλου μου Παντελή Σαββίδη, το SLpress του Σταύρου Λυγερού, η ιστοσελίδα του φίλου Γιάννη Κεσσόπουλου, το περιοδικό Επίκαιρα κ.ά. Θέλω, ωστόσο, με την ευκαιρία τυ ανά χείρας  τεύχους, να  χαιρετίσω πολλές ιστοσελίδες, που ενδιαφέρονται και αναπαράγουν δικά μου κείμενα. Εντελώς ενδεικτικά θα αναφερθώ σε ορισμένες από αυτές, που συγκυριακά υπέπεσαν στην αντίληψή μου, περιλαμβάνοντας νοερά και ευχαριστώντας για τη φιλοξενία, και πλήθος άλλες: Εκδόσεις Ποιότητα, Ομάδα 21  Μακεδονίας-Θράκης, Parakato gr,Οδός δραχμής, Τρικλοποδιά, Σεισάχθεια ΕΠΑΜ, Θάνος Εύη Koukfamily, Geromorias και πλήθος άλλων. Με την ανεξάρτητη τοποθέτησή τους αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης των πολιτών, που ελπίζεται να καταλήξει σε ορθολογικές αντιδράσεις, πριν να είναι πολύ αργά για τη χώρα μας.


                    Στη συνέχεια οι τίτλοι κάποιων από τα άρθρα μου της περιόδου 2016-2019:

                       -Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού  για το 2017 (πάντοτε μνημονιακός και πάντοτε σε αδιέξοδο) Α.05.10.2016

-"Τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα από τον νέο πλανητάρχη Donald Trump"( To κείμενο της ομιλίας της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, που έγινε στην Καβάλα (03.12.2016) δημοσιεύθηκε  στην Πυρίκαυστη Ελλάδα- Πρόεδρος ο Γιώργος Καλεάδης)

-Αφορά τη δικαστική αθωωτική απόφαση του κ. Γεωργίου, Α.07.12.2016 

-Ήρθε η ώρα των μεγάλων  αποφάσεων αν   πρόκειται να σωθούμε, Α. 22.12.2016

-Ευρώ-Ευρώ και θάνατος αργός (η επικαιροποίηση του "ελιά-ελιά και Κώτσος Βασιλιάς") Α. 9.01.2017

-Και πάλι επί τάπητος το  GREXΙT με γερμανικές προδιαγραφές, Α. 31.01.2017

-Επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα: μια απαγορευμένη συζήτηση  (Επίκαιρα,14.02.2017)     

-Χωρίς τίτλο: συνέχεια για το ελληνικό αδιέξοδο, Α. 16.02.2017

-Μια κριτική ανάγνωση της "μετάβασης στο εθνικό νόμισμα" του Κώστα Λαπαβίτσα (και συνεργατών) Α. 18.02.2017

-Η ατιμώρητη εσχάτη προδοσία Α. 21.03.2017

-Πώς θα ξεφύγει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό οικονομικό αδιέξοδο; Α. 03.04.2017 -Πρόταση της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη για σύνδεση της νέας δραχμής με το δολάριο (που δημοσιεύθηκε στο GreekAmerican News Agency στις 03.04.2017

-Γαλλικές Εκλογές, Α. 08.05.2017

-Υποθήκευση της Ελλάδας "με ή χωρίς γραβάτα", Α.23.05.2017

-Σε σταυροδρόμι η Ελλάδα μετά τις ουτοπίες και την απύθμενη υποκρισία της Ευρώπης, Α. 05.06.2017

- Με μνημόνια, λιτότητα και επιδείνωση εξαθλίωσης ως το 2060 (και βλέπουμε)!

Α. 18.06.2017

- Η απαξίωση της κυρίαρχης οικονομικής θεωρίας στη νέα διεθνή οικονομική τάξη, Α.26.06.2017

-Προς ανατροπή της διεθνούς οικονομικής τάξης. Ελευθερία συναλλαγών ή προστατευτισμός; (παλιό κρασί σε νέο περίβλημα), Α. 28.06.20- Τα δύο σενάρια για την τύχη της πρώτης αποικίας  της ΕΕ: την Ελλάδα ("Επίκαιρα στις 07.07.2017)

- Όταν το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ και....σώζεται η Ελλάδα! (περί σχεδίου Β, και ....σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την τιμωρία των ενόχων), Α. 10.07.2017

-Η πρόταση  της ΝΔ για μείωση των φόρων θα  έχει αρνητικές και θετικές συνέπειες        (Επίκαιρα 21.07.2017)

- Και πάλι επί τάπητος η υπόθεση του κ. Γεωργίου, Α. 22.07.2017

- Το ευρωπαϊκό συνδικάτο του εγκλήματος   (Επίκαιρα στις 25.08.2017)

-Απόηχοι από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Α. 29.09.2017

- Μπράβο στην πλειονοψηφία των συμβολαιογράφων Α. 05.10.2017

-Ο ρομποτισμός και οι συνέπειές του στην απασχόληση, Α.02.11.2017

 - Η απειλή της μόνιμης στασιμότητας, Α.16.11.2017

-Το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη ενδέχεται να αποτελεί την υλοποίηση ενός σκοτεινού σχεδίου του 1922, Α.17.12.2017 

-Το τέλος  της παγκοσμιοποίησης, Α. 27.12.2017

-Οι νέες τεχνολογίες και οι λύσεις στα τεχνητά αδιέξοδα της παγκοσμιοποίησης  και της  ευρωπαϊκής οικονομίας, Α. 27.12.2017

                      -«Δεν θα προφέρεται αλλά  θα εφαρμόζεται", SLpress 27.05.2018

-"Ανακτημένη εθνική κυριαρχία" με φτωχοποιημένους πολίτες, SLpress 30.06.2018

-Πολιτική ευθύνη άνευ πολιτικού αντικρίσματος, SLpress, 02.08.2018

- Κύριοι, δυστυχώς επαληθευτήκαμε για τα Μνημόνια , SLpress 28.08.2018

- Η ΕΕ, ο Όρμπαν και οι ευρωπαϊκές αξίες,  SLpress 17.09.2018

- Αμερική και Κίνα: Συνύπαρξη με ανοχή ή σύνδρομο Θουκυδίδη; Σύλλογος Οικονομολόγων-Λογιστών Θεσσαλονίκης 09/2018

-Kαι τα fake news των New York Times στο πλευρό του Ζάεφ, A. 22.09. 2018

- Τα λαικίστικα  πολιτικά  κόμματα και οι ανατροπές τους στην καθεστηκυία τάξη Ιδεοπηγή, 02.10.2018

-ΟΡΓΗ για τη δήλωση «καθηγήτριας» (!!!!!!!!) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Α. 15.10.2018                                                                                                      

- Η νέα  παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας (η αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού),  Α. 16.10.2018

-Μύθος η είσοδος σε τροχιά ανάπτυξης, SLpress, 26.11.2018

-Σκέψεις (και περισσότερες ανησυχίες) για την ύπαρξη και το ρόλο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ειδικά, αυτή τη δύσκολη, από κάθε άποψη, περίοδο για την πατρίδα), Α. 27.11.2018

                     

-Οι "Πρέσπες" κατέδειξαν το αβυσσαλέο χάσμα λαού-κυβέρνησης, SLpress 24.01.2019

-Η αργόσυρτη δύση της κυριαρχίας των Δυτικών, SLpress,  31.01.2019

-Η Cosco στον Πειραιά: Καλό για την Ελλάδα κακό για την ΕΕ, SLpress, 06.02.2019

-Το μέλλον του καπιταλισμού ανήκει στην Κίνα, SLpress, 21.02.2019

-Η υπερχειλίζουσα υποκρισία της Κομισιόν για την Ελλάδα, SLpress, 06.03.2019

-Απειλείται το λιμάνι του Πειραιά από την Τεργέστη; Slpress, 28.03.2019

-Ευρωεκλογές: Η ευκαιρία των πολιτών να "πυροβολήσουν" το ευρωιερατείο, SLpress, 04.05.2019

-Ευρωκάλπες: Για να μην καταλήξουμε άξιοι της μοίρα μας...SLpress, 21.05.2019

-Yπάρχει λόγος που ο 'λαϊκισμός' κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, SLpress, 26.05.2019

-Η ΕΕ τιμωρεί τον 'αιρετικό'  Oρμπαν - Οι Ούγγροι απάντησαν στις κάλπες, SLpress, 28.05.2019

-ΔΝΤ: Καταστρέψαμε την Ελλάδα για να σώσουμε τις τράπεζες!

-Έτοιμη να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη η Ιταλία! SLpress, 18.06.2019

-Ο μύθος του υπερμεγέθους δημόσιου τομέα, SLpress, 12.07.2019

-Τα 60 δισ. επενδύσεων της ΝΔ που δεν πρόκειται να έρθουν, SLpress, 08.07.2019

-Τα ξεχασμένα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ και οι ομολογίες για το έγκλημα, SLpress, 04.07.2019

-Τα πρώτα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, SLpress, 03.08.2019

-Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και ταχύρυθμη ανάπτυξη - Από το ένα παραμύθι στο άλλο, SLpress, 31.08.2019

-Το μεταμνημονιακό κοστούμι παγιδεύει την ελληνική οικονομία, SLpress, 07.09.2019

-Ο ανεξήγητος ενθουσιασμός του πρωθυπουργού, SLpress, 21.09.2019

-ΔΝΤ: Μην είσαι τόσο αισιόδοξος Κυριάκο, SLpress, 20.11.2019

-"Ενήλικοι στο Δωμάτιο" - "Ανήλικοι" στις κινηματογραφικές αίθουσες, SLpress,16.10.2019

-Οφείλουμε ένα συγγνώμη στους ήρωες του 1821, SLpress, 15.11.2019

 

β) Ξενόγλωσσα

 

-  « La menace de la stagnation séculaire », Colloque à Ploesti,  16.11.2017 (υπό εκτύπωση)

- “Negative interest rates”, Holistic Marketing Journal, Bucarest, 12/2017

                     -"Les causes du chômage  dans le stade post-industriel du capitalisme suivi d'une proposition pour le combattre".www.rvee.eu › index.php › archives › 1...RVEE - Volume 7 No.3 -2019, Revue Valaque d'Etudes Economiques,, ISSN 067-9459, Revue Trimestrielle, Le dernier numero

Université Valahia de Targoviste, Base de Données Internationales

 - “Towards an overthrow of the international economic order? (Freedom on trade or protectionism?) pp 268-290, Economic System of European Union and accession of Bosnia and Herzegovina-Challenges and policies ahead .Published by Faculty of Economics, University of Mostar Matice hrvatske bb, 88 000 Mostar, Bosnia and  Hercegovina

- “Accounting of receding globalization and X-Ray of the incoming new international economic order”, Economic Integration:Theory, Cooperation and Perspectives, Ed.Vinko Kandzija and Andre Kumar, Libertas, Mostar 2018, pp.119-133

- “The populist political parties and their overthrow in the prevalent order. Valahia Journal of Economic Studies,Volume 9(23) Issue 2, 2018, DOI 10.2478/vjes-2018-0016

- « La nouvelle mondialisation porte les couleurs de la Chine », Izmir,Book internet pp 2909-2931/2018

- « Amérique et Chine: Coéxistence et Tolérence ou le Syndrôme  de Thucidide ».  Economic System of European Union and Accession of Bosnia and Herzegovina –Challenge and Policies Ahead, ed. Vinko Kandzija and Mila Ganzic, Ecsa BIH 2019, pp.53-70

-“Robotics and its unemployment: a proposal to address  massive unemployment”: Journal of Global Strategic Management | V. 12 | N. 2 | 2018-December| isma.info | 095-106 | DOI: 10.20460/JGSM.2019.27295

-30.05.2017.Work Shop a la Faculté des Sciences Economiques de l’Université Valahia in Targoviste

-20-22.06/2019. Διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Valahia στο Targoviste.“Les inégalités exagérées de la répartition des revenus menacent la croissance mais aussi le capitalisme et la démocratie » (υπό εκτύπωση)

*17-18/10.2019. Διεθνές Συνέδριο στο Zagreb, στο Πανεπιστήμιο Libertas International: «The consequences of the new international economic order on developing countries” (υπό δημοσίευση στον Τόμο πρακτκών του συνεδρίου)

*28-29.11.2019. 3ο Διεθνές Συνέδριο με γενικό θέμα: “Globalization, Innovation and Development Trends and Prospects” (G.I.D.T.P.) (Alexandria) Valahia University in Targoviste. Keyspeaker με θέμα: «Les dangereuses  évolutions démographiques renforcent l’image du déclin de l’Europe». Με τη συνεργασία της  Ioana Panagoret (υπό εκτύπωση)

*12-14.12.2019, Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Beykent στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα εισήγησης: «The end of Western civilisation with the invasion of the East» (υπό εκτύπωση)

 

Κεφάλαιο 2. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  και VIDEO

 

α) Συνεντεύξεις

 

-05.03.2017 Συνέντευξη  στο ραδιόφωνο ΑΡΤ FM με το δημοσιογράφο Costa Wills

- 12.3.2017 Συνέντευξη  στο ραδιόφωνο ΑΡΤ FM με το δημοσιογράφο Costa Wills

-27.03.2017 Συνέντευξη σε ψηφιακή μορφή με την Φωτεινή Μαστρογιάννη στο take the money and run, με θέμα" Πρόταση νέας λύσης για την έξοδο από το αδιέξοδο"

- 30.03.2017 Συνέντευξη με το δημοσιογράφο και εκδότη της Πρωϊνής Ν. Υόρκης, Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

-10.09.2017, Συνέντευξη με  Kώστα Wills  στο ραδιόφωνο  ΑΡΤ FM,σχετικά με Γιάνη Βαρουφάκη, Macron κλπ

-16.09.2017 Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο  του βελγικού περιοδικού Le Vif, Emilien Hofman

-29.09.2017. Συνέντευξη με τον Δημήτρη Νατσιό στην TV 4E

-15.03.2018. Συνέντευξη με τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου εφ'όλης της ύλης για το κανάλι Αχελώος

-6/2018. Συνέντευξη για το Μακεδονικό στοTV ΣΚΑΙ

-6/2018. Συνέντευξη για το Μακεδονικό στοTV ΣΤΑΡ

-6/2018. Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο Λαμίας για το Μακεδονικό

-17.09.2018. Συνέντευξη στο ραδιόφωνο ΕΡΤ-open για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα  του Ανένδοτου

-03.10.2018. Συνέντευξη στο Βεργίνα TV με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόμπρα εφ' όλης της ύλης                                                                                                                                                                                                                                                            

-12.12.2018. Συνέντευξη στο  TV100 με το δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, και με θέμα το νέο μου βιβλίο για το "τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-17.12.2018. Συνέντευξη στο  TV Βεργίνα με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόμπρα με θέμα το νέο μου βιβλίο για το "τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-18.12.2018, Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα το νέο μου βιβλίο για το ‘τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-18.12.2018 Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο City International με το δημοσιογράφο κ. Θοδωρίδη και την Χρύσα Βασιλικού με θέμα το νέο μου βιβλίο για το "τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-07.01.2019. Συνέντευξη ραδιοφωνική  στην ΕΡΤ3 με τον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου  για το βιβλίο μου "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-16.01.2019. Συνέντευξη με το δημοσιογράφο Γιάννη Διαβάτη στο Contra Channel,  για το βιβλίο μου "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης " και  για θέματα της ελληνικής οικονομίας

 

 

-04.02.2019, και ώρα 11 π.μ. Συνέντευξη  στο Radio SYMBΑN  του SYDNEY, με τον Δημήτρη Συμεωνίδη για τη συμφωνία των Πρεσπών και για το νέο μου βιβλίο "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

- 12.02.2019. Συνέντευξη στο TV Best της Πάτρας, με τον δημοσιογράφο  Γιώργο Κλαουδάτο με την ευκαιρία παρουσίασης του βιβλίου μου,  "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής"

-11.03.2019. Συνέντευξη στον  ΑΧΕΛΩΟ και στο www.portoni.gr με τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου

22.03.2019. Συνέντευξη στο Ράδιο 106,4 με το δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο και κύριο θέμα το βιβλίο μου"Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής"

-22.03.2019. Συζήτηση στην τηλεοπτική  εκπομπή  του κ. Σακκά για την TV Βεργίνα και το ΤV Smile

-03.04.19 Συνέντεξη με κ. Ηλία Μαραβά δημοσιογράφο της ΕΡΤ Καλαμάτας (ραδιόφωνο) για την παρουσίαση του βιβλιου μου εκεί με  τίτλο "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχιας  της Δύσης"

-15.04.19 Συνέντευξη στο Ράδιο 87,5 με το δημοσιογράφο Γιώργο Λεκάκη και κύριο θέμα το βιβλίο μου"Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής" maria negreponti-delivanis/αρχείον πολιτισμού/kriti fm 87.5 Tv You Tube-20 Apr.2019

                      -22.04.2019. Συνέντευξη στο TV Βεργίνα με Χριστίνα Τσόρμπα για ευρωεκλογές  και  το βιβλίο μου"Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η        εισβολή της Ανατολής"

 

 

β)VIDEO

 

 - Translate this page

 55:24

Jan 24, 2016 - Uploaded by Fotini Mastroianni

Η πρώην πρύτανις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη σε μία συζήτηση για 

-https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 59:47

Feb 6, 2017 - Uploaded by Achilleas Papadionisiou

Την Διεθνούς φήμης Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Οικονομολόγο κ Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη έχει προσκεκλημένη στην τηλεόραση του Αχελώου

-https://koukfamily.blogspot.com › 2017/03 › blog-post_864

 - Translate this page

 1:11:24

Mar 27, 2017 - Uploaded by Fotini Mastroianni

Συνέντευξη της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη στην Φωτεινή Μαστρογιάννη (βίντεο) ... κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη προτείνει μία εναλλακτική λύση για την ... Εθνικά ...

 

 

-https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 57:47

Apr 23, 2018 - Uploaded by Achilleas Papadionisiou

... του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη κ Μαρία Δελιβάνη κ Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη

https://veteranos.gr › min-piasoume-ti-scholiazi-o-sfoungokolarios-...

 Translate this page

Jun 4, 2018

 

-https://www.pieria.tv › συλλαλητήριο-για-την-μακεδονια-στην-π

 - Translate this page

 1:14:31

Jun 7, 2018 - Uploaded by www.Pieria.tv

... η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κυρία Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος ...

-Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης - YouTube

https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 55:22

Dec 13, 2018 - Uploaded by Pantelis Savvidis

Προσκεκλημένοι: η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ... Comments are disabled for this video.

-18.12.2019 Ραδιόφωνο City International συήτηση για το νέο μου βιβλίο «το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της δύσης με κ. Θεοδωρίδη και κα Χρύσα Βασιλικού

-https://youtu.be/LmLIDni0eOo

12.02.2019 (από την παρουσίαση του βιβλίου μου «Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής» στην Πάτρα

-https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 51:33

Mar 11, 2019 - Uploaded by ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Your browser does not currently recognize any of the video formats available. ... ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ .

 

-https://www.youtube.com/watch?v=sjuwwsB4O94

Πάμε για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο; Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης... Καλεσμένη η τ. πρύτανις, συγγραφέας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη. Η εκπομπή μεταδόθηκε από τον Κρήτη FM 87.5, στις 15.4.2019

 

-Video Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη ... - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

-https://eleftheroiellines.blogspot.com › 2019/05 › video

 - Translate this page

 27:14ολής

May 18, 2019 - Uploaded by TALEMETV

Video Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη για Ευρωελογές και για το τελευταίο της βιβλίο "το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η  εισβολή της Ανατολής»

 

-19.12.2018. Real FM, syz;

https://slpress.gron-airanamenontai-anatropes-ston-syschetismo...

 - Translate this page

                       - Αχ Παπαδιονυσίου

12.02.2019
Από την παρουσίαση του βιβλίου μου Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας στη Δύση, στην (με Αχιλλέα Παπαδιονυσίου)

 

 

 27:14

May 20, 2019 - Uploaded by TALEMETV

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη. Από ... any of the video formats available. Click here to visit our frequently asked questions ...

-Συνέντευξη για το νέο βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη στο Athens voice με τον κ. Δημήτρη Αθανασιάδη, στις 23.11.2019. Το link της συνέντευξή  https://www.athensvoice.gr/culture/book/597840_kina-h-eiriniki-diadohi

 

 

 

Κεφάλαιο 3- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 

*ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΚΑΙ

* ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

α) Δημητρίου Ι. Δελιβάνη, 26.04.2017 (20 χρόνια αφότου έφυγε)

 

Με τη συμπλήρωση 20 ετών από το θάνατο του Δ.Δ. το Ίδρυμα Δελιβάνη αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του με την οργάνωση ενός  επιστημονικού μνημόσυνου, με την παρουσία και τη συμμετοχή παλαιών φοιτητών του.  Η ιδιαιτερότητα αυτού του μνημόσυνου, αν μπορεί κανείς έτσι να εκφραστεί, ήταν πρώτον η επιλογή, από το Ημερολόγιο, που ο ίδιος κρατούσε, (Ημερολόγιο Δημήτρη Δελιβάνη, Έκδοση Ιδρύματος Δελιβάνη και Ιανού, Θεσσαλονίκη1999), επιλεγμένων αποσπασμάτων, μέσα από τα οποία πρόβαλλε η προσωπικότητα του εκλιπόντος και κυρίως οι μακροχρόνιες  προσπάθειες για την  επιστημονική του ανέλιξη, αλλά και η σοβαρότητα αντιμετώπισής των καθηκόντων και των ευθυνών του. Το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που πρωτοστάτησε  σε αυτό το μνημόσυνο,  ήταν η ανάθεση της  παρουσίασης της επιστημονικής προσωπικότητας του τιμωμένου στον ίδιο, παρότι  δεν ήταν πια ανάμεσά μας.   Μπορούσε, ωστόσο, να καλύψει, τις απαιτήσεις ενός επιστημονικού μνημόσυνου, καλύτερα από τον οποιονδήποτε παρουσιαστή, αναβιώνοντας  τις διαχρονικές του αγωνίες, τις ελπίδες, τις επιτυχίες, αλλά και τις κάποιες απογοητεύσεις, όπως ο ίδιος τις αξιολόγησε στο διάστημα της ζωής του. Υπήρξε, όμως, και μια δεύτερη πρωτοτυπία σε αυτό το μνημόσυνο. Δηλαδή, το ότι, ο νεότερος εγγονός του, που φέρει και το όνομά του, ο Δημήτρης, δάνεισε στον παππού του, αν και δε τον γνώρισε, τη δική του φωνή, για να μπορέσει να εξιστορήσει τους σταθμούς της επιστημονικής του ζωής.

 

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν αποκλειστικά και μόνον όσοι γνώρισαν τον ΔΔ (σε αντίθεση με την εκδήλωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, όπου ήταν παρούσα, χωρίς υπερβολή, όλη η Θεσσαλονίκη). Ήταν αρκετοί για να γεμίσουν την αίθουσα Μελίνα του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Η εκδήλωση αυτή κυριάρχησε  των υπολοίπων του Ιδρύματος, στην χρονική περίοδο που εξετάζεται στο ανά χείρας Ε΄ τεύχος (μέσα 2016-αρχές 2019).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 β) Στέλιου  Πουλόπουλου

(Έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο κτίριο του  Δήμου Αθηναίων, οδός Πανόρμου 57, στις 4 Μαρτίου του 2017. Ακολουθεί η ομιλία μου)

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέλαβα να μιλήσω σήμερα για τον φίλο Στέλιο, το συνάδελφο και τον όχι μόνον εξέχοντα, αλλά και πολύπλευρο επιστήμονα. Και τούτο για πολλούς λόγους, που με την αποψινή ευκαιρία έρχονται ένας-ένας στο μυαλό μου, και με φέρνουν πίσω, πολύ πίσω, στη δεκαετία του '60. Πριν περάσω, λοιπόν,  στο επιστημονικό του έργο, που και άλλοι θα μπορούσαν να μιλήσουν γι αυτό, θα αναφερθώ σε κάποιες αναμνήσεις, που μόνον μέσα από μένα  μπορούν να αναβιώσουν.

 

 Με τον Στέλιο συνυπάρξαμε, για κάποιο διάστημα, στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας, ο Στέλιος  με έπεισε, όχι με λόγια, αλλά με την ευθύτητα της συμπεριφοράς του, ότι ήταν και θα παρέμενε ειλικρινής φίλος μου. Εκείνη την εποχή, μόλις   είχα επιστρέψει από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο εξωτερικό, αντιμετώπιζα κάποια προβλήματα στο Πανεπιστήμιο,  γιατί ορισμένοι με έβλεπαν  με κάποιο  φόβο ότι θα ήμουν, ίσως, εμπόδιο στην ανέλιξή τους. Ο Στέλιος  όχι. Και γι αυτό, στη συνέχεια, αρχίσαμε να σχολιάζουμε  ορισμένες παθογένειες της πανεπιστημιακής ζωής εκείνης της εποχής, του εμπιστευόμουν συχνά αυτά που με ενοχλούσαν, και  εκείνος μου μιλούσε για τις ανησυχίες του, σχετικά με την εκλογή του ως μόνιμος καθηγητής, στην πρωτοποριακή  έδρα της Οικονομικής Γεωγραφίας. Μια καλοσύνη, μια ανεκτικότητα, μια κατανόηση των προβλημάτων των φίλων του, έκανε το Στέλιο έναν άνθρωπο  ξεχωριστό, χωρίς γωνίες, και  ικανό να κερδίζει με ευκολία συμπάθειες.

 

 Εκείνη την εποχή, η μετέπειτα σύζυγός του Ήρα, πιθανόν να υπήρχε σε σκιώδη μορφή, αλλά πάντως δεν κυκλοφορούσε στο χώρο μας. Αρκετά αργότερα  ο Στέλιος, με την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του,  μας την έφερε στη Θεσσαλονίκη να τη γνωρίσουμε, να την εκτιμήσουμε και να την αγαπήσουμε. Τότε, δεν θα μπορούσα να φανταστώ όχι μόνο ότι θα γινόμασταν φίλες, αλλά και ότι θα επισκεπτόμασταν  συχνά μαζί τους τάφους του Στέλιου και του Δημήτρη.

 

Ο Στέλιος κατέκτησε  και τον Δημήτρη Δελιβάνη, που ήταν τότε στη Σχολή ο επικεφαλής οικονομολόγος, και που ήταν ιδιαίτερα εκλεκτικός στις συμπάθειες και στις φιλίες του. Από την έκθεση που ο Δημήτρης Δελιβάνης συνέταξε για το Στέλιο, στις 22 Ιουλίου του 1968, και χάρη στην οποία  έγινε καθηγητής,   προκύπτει αβίαστα η βεβαιότητα ότι ο Στέλιος τον είχε κερδίσει από κάθε άποψη. Και, ακόμη, ότι πέρα από την υπηρεσιακή  τους σχέση, υπήρχαν και δεσμοί φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που συνέδεαν αυτούς τους δύο και που δεν διαψεύστηκαν ποτέ στη συνέχεια. Θα σας διαβάσω μερικά αποσπάσματα από την έκθεση του Δημήτρη Δελιβάνη για το Στέλιο, στην καθαρεύουσα στην οποίαν είχαν τότε γραφεί.

1. Αναφορά στη μελέτη με τίτλο: "Η Οικονομική Γεωγραφία ως επιστήμη και η σπουδαιότης αυτής δια την οικονομικήν ανάπτυξιν της Ελλάδος".

Γράφει ο Δημήτρης Δελιβάνης: Εις το πρώτον τμήμα ο σ. ορθώς τονίζει ότι η οικονομική γεωγραφία είναι επιστήμη αρχαία ελληνική και ότι η συμβολή του Στράβωνος υπήρξεν εξαιρετικά σημαντική. Αναπτύσσει εν συνεχεία ορθώς την άποψιν ότι η Οικονομική Γεωγραφία υφίσταται από του 20ου αιώνος ολονέν εντονότερον την επιρροήν των οικονομικών επιστημών, ενώ άλλοτε ήτο κυρίως κλάδος της γεωγραφίας.

 

2. Η "θεωρητική οικονομική γεωγραφία" είναι το κυριότερο έργον εξ εκείνων, τα οποία υπέβαλεν ο υποψήφιος. Πρέπει να παραδεχθώμεν ότι το έργον είναι δυσχερές, διότι ο υποψήφιος αναγκάζεται εις  το πρώτον εκάστοτε σημείον να προβή εις ανάπτυξιν θέματος ευρισκομένου έξω της οικονομικής γεωγραφίας. Διευκολύνεται βεβαίως  εκ της ευρείας γενικότερης μορφώσεως και εκ της απασχολήσεώς του, συγγραφικώς και επαγγελματικώς με διάφορα θέματα της όλης οικονομικής επιστήμης. Παρουσιάζει πρωτοτυπίαν και πνοήν. Η ανάπτυξις γενικώς είναι ικανοποιητική. Δεικνύει την ευρύτητα των γνώσεων του σ., τον πλούτον της βιβλιογραφίας, εις την οποίαν παραπέμπει, την ικανότητά του να συναρμολογή τα διάφορα στοιχεία κατά τρόπον πρωτότυπον και να καταλήγη εις πολύ ενδιαφέροντα  συμπεράσματα.

 

Τελική πρόταση: Εν όψει της κριτικής αναλύσεως των έργων του υποψηφίου, της επιτυχούς εκ μέρους του διεξαγωγής της διδασκαλίας εις τους προπτυχιακούς και εις τους μεταπτυχιακούς φοιτητάς, του ζήλου του για την εκπλήρωσιν της αποστολής του, του ήθους και του χαρακτήρος του, έχομεν την τιμήν να προτείνωμεν εις την Σχολήν την εκλογήν του υποψηφίου κ. Στυλιανού Πουλοπούλου ως μονίμου καθηγητού εις την έκτακτον αυτοτελή έδραν της οικονομικής γεωγραφίας.

 

Στο Ημερολόγιο, εξάλλου, του Δημήτρη Δελιβάνη και στη σελ. 333 βρήκα και το ακόλουθο σχετικό σημείωμα, που έγραψε για το Στέλιο, στις 15 Δεκεμβρίου του 1969 και ενόσω βρισκόταν στην Iowa ως επισκέπτης καθηγητής: "Με ευχαρίστησε η πληροφορία  ότι ο διορισμός Πουλοπούλου προχωρεί".

 

Ως επιστήμονας ο Στέλιος Πουλόπουλος συγκέντρωνε στο πρόσωπο του διπλώματα, γνώσεις, ενδιαφέροντα και εμπειρίες από πολλούς επιστημονικούς κλάδους. Ασφαλώς, ο βασικός κορμός της επιστημονικής του κατάρτισης, καθώς και τα κύρια και μεταπτυχιακά του διπλώματα ήταν στις οικονομικές επιστήμες. Παράλληλα, όμως, ο Στέλιος είχε  και δίπλωμα κοινωνιολογίας καθώς και νομικών επιστημών καθώς και  έντονο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία και τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Οι συνδυασμοί, ανάμεσα σε όλες αυτές τις γνώσεις και εφαρμογές, που ήταν φυσικά σοβαρά εμπεδωμένες και όχι επιπόλαιες, εξασφάλιζαν στο Στέλιο τη δυνατότητα   εξαιρετικών  και πρωτότυπων συνδυασμών, στον προφορικό και γραπτό του λόγο. Ο κλάδος της οικονομικής γεωγραφίας, που τελικά επέλεξε να υπηρετήσει στο ΑΠΘ ήταν εντελώς πρωτοπόρος για την εποχή του, και διδάχθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο. Στον κλάδο  αυτόν, ο Στέλιος  δώρισε την ψυχή του, που θα κυκλοφορεί ασφαλώς  συχνά μέσα σε αυτή τη Βιβλιοθήκη, αντικρίζοντας με ικανοποίηση τα σπάνια βιβλία που ο ίδιος πρόσφερε σε αυτήν.

 

 

Κεφάλαιο 4.  Πρόσκληση σε διεθνή συνέδρια (η δημοσίευση των  ανακοινώσεων στο Κεφάλαιο 1,Β.β) )

 

α)Στο εξωτερικό

 

17-21.10.2016. Conférence Internationale à l'Université Valahia de Targoviste. Ανοίγω το συνέδριο με θέμα "Les causes du chômage  dans le stade post-industriel du capitalisme suivi d'une proposition pour le combattre".

 

 

 Maria NEGREPONTI - DELIVANIS - Les causes du chômage dans le stade post-industriel du capitalisme suivi d'une proposition pour le combattre,   le RVEE - Vol. 7, No 3, 2016

 

 

 

 

 

 

30.05.2017.Work Shop στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Valahia. Το θέμα της ομιλίας μου: «Ce que la globalisation nous laisse en nous quittant»

 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη στη γνωστή πλατεία των περιστεριών,       στο Σαράγεβο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Negative interest rates, Holistic Marketing Journal, Bucarest, 15/12/2017

 

 

 

 Διεθνές συνέδριο στην Αλεξάνδρεια Ρουμανίας, 10-11.05.2017- Ανοίγοντας το συνέδριο ανέπτυξα το θέμα των ημερών, δηλαδή τα αρνητικά επιτόκια "Taux d'intérêt negative»

 

 

 

11/2017, Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Zagreb. Κεντρική εισήγησή μου με θέμα: «Towards an overthrow of the international economic order? (Freedom of trade or protectionism?)

 

 

 

 

 

- 16.11.2017 Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Ploesti. Κεντρική εισήγησή μου με θέμα: «La menace de la stagnation séculaire»

 

 

 

 

-2018.Συνέδριο στο Mostar.Κεντρική μου εισήγηση με θέμα: "Accounting of receding globalization and X-Ray of the incoming new international  economic order

 

 

 

 

 

- 12/2018 Συνέδριο στη Σμύρνη. Εισήγησή μου με θέμα:«La nouvelle mondialisation porte les couleurs de la Chine».

 

 

 

 

 

29/10-31/10. 2018. Παγκόσμιο συνέδριο στο Mostar-Herzegovina. Ανοίγω το συνέδριο με θέμα: Amérique et Chine: Coéxistence et Tolérence ou le Syndrôme  de Thucidide.

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16-17.11/2018. Παγκόσμιο Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Valahia του Targoviste, key speaker η εισήγησή μου με θέμα:  The populist political parties and their overthrown in the prevalent order”

 

 

 

 

-12-14/07.2018. Διεθνές Συνέδριο στην Prague (Czechia)- 8th International Conference on Leadership, Technology, Innovation and Business Management. Key speaker με θέμα:  «Robotics and its unemployment:a proposal to address  massive unemployment»

                     (και φωτογραφίες από την όμορφη Πράγα με συναδέλφους και τον δεύτερο εγγονό μου Δημήτρη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-22.06/2019. Διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Valahia στο Targoviste. Κεντρική ομιλήτρια με θέμα “Les inegalites exagerees de la repartition des revenus menacent la croissance mais aussi le capitalisme et la democratie »

 

 

 

 

 

17-18/10.2019. Διεθνές Συνέδριο στο Zagreb, στο Πανεπιστήμιο Libertas International. Άνοιξα το συνέδριο με θέμα: «The consequences of the new international economic order on developing countries” (υπό δημοσίευση στον Τόμο πρακτκών του συνεδρίου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28-29.11.2019. 3ο Διεθνές Συνέδριο με γενικό θέμα: “Globalization, Innovation and Development Trends and Prospects” (G.I.D.T.P.) (Alexandria) Valahia University in Targoviste.Keyspeaker με θέμα: «Les dangereuses evolutions demographiques renforcent l’image du declin de l’Europe». Με τη συνεργασία της  Ioana Panagoret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*12-14.12.2019, Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Beykent στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα εισήγησης: The end of Western civilization with the invasion of the East

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

β) Στην Ελλάδα

 

*Συμμετοχή στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία:

06.06.2018 Κεντρική ομιλήτρια στην Κατερίνη

Μαρία Δελιβάνη-Νεγρεπόντη: Ο αγώνας για την Μακεδονία είναι ιερός (video)

 

Γράφτηκε από τον/την Όλγα Λαθύρη

 Δημιουργήθηκε : 06 Ιουνίου 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κεφάλαιο 5. Φωτογραφίες από επισκέψεις φίλων και συνεργατών στην έδρα του Ιδρύματος,  στη Θεσσαλονίκη, για συζητήσεις και συνεργασία

 

α) Οι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν την περίοδο των εορτών του 2018 στο σπίτι μου, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του γνωστού δημοσιογράφου Εμμανουήλ Κωττάκη, που διαδέχθηκε τους Κύρου-Ζαούση στην ιστορική εφημερίδα «Εστία». Θυμάμαι, ότι συχνά τα βράδυα στη Θεσσαλονίκη, ψάχναμε σε πολλά περίπτερα, για να βρούμε την «Εστία», με  την οποία  ο Δημήτρης Δελιβάνης επέμενε να κλείσει την ημέρα του. Στις φωτογραφίες, εκτός από τον Εμμανουήλ Κωττάκη, είναι και η παλιά και αγαπητή μου φοιτήτρια  Μάρθα Γραμμενίδου, η Μαρία Δαδάλα και εγώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

β) Καλοκαίρι του 2019. Με τον δικηγόρο και πρόεδρο του Δημοβούλιου

Γιώργου Κόκκα στη Θεσσαλονίκη, στη Μοργκεντάου 1

 

 

+

 

 

 

 

 

 

γ) 2019.Μια βραδυά στη Μοργκεντάου 1 με τους φίλους δημοσιογράφους Λιάνα

Αλεξανδρή, Διαμαντένια Ριμπά, Γιάννη Κεσσόπουλο, Πόπη Μαρτάκη και

τη Μάρθα Γραμμενίδου 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





















































 

 

Δ. 6/2019.Με τον Πατρινό φίλο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου, δημοσιογράφο και τηλεοπτικό παραγωγό, στο πέρασμά του από τη Θεσσαλονίκη

 

 


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση της Ελλάδας

(από την ομιλία μου στο κόψιμο της πίττας Στέλιου

Παπαθεμελή στον Αλέξανδρο στις 8 Ιανουαρίου 2020)


Με αφορμή τη φυσική, αλλά όχι και πραγματική αποχώρηση του ΔΝΤ, από τη χώρα μας, εφόσον η εποπτεία θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, επέλεξα ως θέμα μου για απόψε τον απολογισμό των Μνημονίων. Που τον συνοψίζω ως «ενδοοικογενειακή κακοποίηση της Ελλάδας». Ως πρώτο, λοιπόν, σημείο της αποψινής μου ομιλίας θα είναι η διερεύνηση του:

1.Πως ριχθήκαμε στα Τάρταρα;

*Υπενθυμίζω, ότι από την πρώτη στιγμή της κρίσης,  η επίσημη ερμηνεία για το πώς προκλήθηκε, κυρίως βέβαια από τα γερμανικά ΜΜΕ, ήταν ότι εμείς και μόνον εμείς ήμασταν  υπαίτιοι. Επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες, αλκοολικοί, αρχίζοντας τα  ούζα από το πρωί, ανίκανοι να παράγουμε οτιδήποτε, και καλοπερασάκηδες με  το μόχθο των εταίρων μας.  Με βάση όλα αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά του DNA μας εξηγούνται τα τεράστια ελλείμματα και χρέη, που δημιούργησε η ανευθυνότητά μας, και που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Επιβάλλεται, συνεπώς να «συνετιστούμε» μέσω σκληρής τιμωρίας. Για αυτό, οι εταίροι μας έκριναν απαραίτητο να ζητήσουν και τη συνεργασία του ΔΝΤ, επειδή ακριβώς  είχε μακρά εμπειρία από καταστροφικές τιμωρίες αν και μέχρι τότε, μόνον εναντίον  αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Φυσικό ήταν όσο και αναπότρεπτο, αυτό το χειμαρρώδες και αδιάκοπο κατηγορητήριο, σχετικά με τους άχρηστους για οτιδήποτε Έλληνες, να προσκαλέσει  τους  διεθνείς χρηματιστηριακούς γυπαετούς που ρήμαξαν το Χρηματιστήριο. Η αποστολή τους, βέβαια, ήταν να καταστήσουν αναπόφευκτα, για  την Ελλάδα, τα όσο γίνεται πιο απάνθρωπα Μνημόνια.

*Παρότι, αυτή η ενορχηστρωμένη  κατακραυγή εναντίον των δήθεν αχρείων  Ελλήνων, κυρίως πάντοτε από τα γερμανικά ΜΜΕ, ουδεμία σχέση είχε  με την πραγματικότητα, ωστόσο η δραματικότερη συνέπειά της, που  μέχρι σήμερα στραγγαλίζει κάθε δυνητική προσπάθεια αντίδρασής  και λυτρωμού μας είναι το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, υπέκυψε στην ανήθικη αυτή προπαγάνδα και πείστηκε ότι εμείς ευθυνόμαστε για όλα. Δυστυχώς, οφείλω να υπογραμμίσω, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση των τελευταίων 10 ετών, δεν προσπάθησε να μεταβάλλει αυτό το νοσηρό, αλλά χωρίς βάση, κλίμα.

Έτσι ερμηνεύεται η, σε πρώτη ματιά, απάθεια με την οποία ο ελληνικός λαός δέχθηκε και εξακολουθεί να ανέχεται τα φρικτά μαρτύρια που του επιβάλλουν οι ξένοι, δυστυχώς, και με τη σύμπραξη των ελληνικών Κυβερνήσεων. Και έτσι ήρθαν τα Μνημόνια, που στην πραγματικότητα θα είναι μαζί μας, επ’ αόριστον.

 

1α. Όμως ο  εξευτελισμός και η σκληρή αυτή τιμωρία μας ουδόλως  δικαιολογούνται με βάση   την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από την κρίση.

Διότι η ελληνική  οικονομία  εμφάνιζε  σημαντική δυναμική, πραγματοποιώντας  μέσο ρυθμό ανάπτυξης από τους ταχύτερους της Ευρώπης, κατέγραφε ανεργία  χαμηλή, και το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό στο ΑΕΠ ήταν κάτω από 110%, δηλαδή  βιώσιμο και αντιμετωπίσιμο με βάση τα διεθνώς επικρατούντα στο χώρο. Υπήρχε, βέβαια ένα εκκολαπτόμενο αγκάθι με αυξητική τάση μετά το 2000, και αυτό ήταν το δημόσιο έλλειμμα, δηλαδή η ετήσια υπέρβαση δαπανών στον προϋπολογισμό. Για αυτό, ασφαλώς, χρειαζόταν η λήψη    σταθεροποιητικών μέτρων, αλλά οπωσδήποτε εντελώς διαφορετικών από τα καταστρεπτικά που μας επιβλήθηκαν. 

 

 

1β. Τι λοιπόν μας κατάστρεψε;

Η αιτία της καταστροφής μας, όπως άλλωστε είχε από την αρχή  διαπιστωθεί αλλά στη συνέχεια λησμονηθεί, και όπως ξεκάθαρα ομολογήθηκε πρόσφατα, από κοινού και από την ΕΕ αλλά και από το ΔΝΤ, ήταν ο κίνδυνος κατάρρευσης γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, που ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα. Αυτές έπρεπε, με κάθε μέσον να σωθούν. Και στον πανικό που κατέλαβε την ΕΕ, η Ελλάδα ως εταίρος, ως κυρίαρχο έθνος και ως λαός ουδόλως μετρούσε. Αντιθέτως, έπρεπε να υποβαθμιστεί και να εξαθλιωθεί, ώστε να μην αντιδράσει σε όσα μαρτύρια έκριναν οι εταίροι μας αναγκαία  για να εξασφαλιστούν τα δικά τους συμφέροντα.

Έτσι, τα Μνημόνια, όπως περίτρανα μαρτυρεί το κατ’ επανάληψη  αιματηρό περιεχόμενό τους, αγνόησαν  παντελώς  το ότι αφορούσαν έναν ολόκληρο λαό, που επιπλέον τύχαινε να είναι και μέλος της Ευρωζώνης. Ακάθεκτα, λοιπόν, τα Μνημόνια,  ως ταύροι σε  υαλοπωλείο, εισέβαλαν στη χώρα μας απαιτώντας με πρωτοφανή σκαιότητα κατάργηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, υποθηκεύοντας  το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, αποκλείοντας συμψηφισμό με υφιστάμενα χρέη  προς την Ελλάδα, και επιβάλλοντας  απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας.

Αφελής θα ήταν η πεποίθηση ότι τα μαρτύρια των Μνημονίων στόχευαν στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Γιατί, αν αυτός ήταν ο στόχος, θα φρόντιζαν να αναδείξουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, και όχι να  στραγγαλίσουν  κάθε ικμάδα της. Δυστυχώς,  όπως είναι πια αυταπόδεικτο, η μοναδική τους προσπάθεια αυτά τα 10 τελευταία χρόνια είναι, με κάθε τρόπο και κάθε θυσία, εξασφάλιση όσο γίνεται υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό κατάφεραν τα Μνημόνια, αφήνοντας αλύπητα την οικονομία να αργοπεθαίνει και τον ελληνικό  λαό  να εξαθλιώνεται.  

Και ενώ θα μπορούσε, ακόμη, να διασωθεί η Ελλάδα, αν η αναδιάρθρωση του χρέους γινόταν από την αρχή, όπως άλλωστε  αποτελεί τον κανόνα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εταίροι μας την αρνήθηκαν, πάντοτε για να μην διακινδυνεύσουν  τις  τράπεζές τους. Έτσι, όταν αυτή αποφασίστηκε, αφού  οι ευρωπαϊκές  τράπεζές είχαν ξεπουλήσει όλα τα ελληνικά τους ομόλογα, ήταν πια πολύ αργά για την Ελλάδα. Η αναδιάρθρωση, από λύση, κατάληξε σε καταστροφή των ελληνικών κοινωνικών ταμείων.

Στις διαδοχικές σκηνές της ελληνικής  τραγωδίας, θα ήταν εξωπραγματική η αναζήτηση  οσμής   αλληλεγγύης,  προσφοράς εταίρων προς εταίρο που βρίσκεται σε  δύσκολη θέση, ευρωπαϊκής συνοχής και άλλων ανάλογων ουτοπιών, με τις οποίες μεθοδικά απενεργοποιείται, επί 10 και πλέον χρόνια, η δικαιολογημένη οργή των Ελλήνων.  Και ας μην επικαλεστούν κάποιοι τα  δισεκατομμύρια, που οι εταίροι και το ΔΝΤ μας δάνεισαν, με βαρύτατους άλλωστε όρους μέχρι πριν λίγο, και με πιο ευνοϊκούς όταν τα επιτόκια διεθνώς κινούνται σε αρνητικό επίπεδο.  Δεν ήταν βέβαια για να μας βοηθήσουν, όπως πολλοί κακώς πιστεύουν ακόμη, αλλά για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Τα δισεκατομμύρια αυτά δεν πέρασαν καν το κατώφλι των ελληνικών συνόρων.

 

1γ. Ήδη, όμως, πρέπει να απαντηθεί το τραυματικό ερώτημα  του  πως και του γιατί υπέγραψαν οι δικοί μας κυβερνήτες τις θανατικές αυτές καταδίκες εναντίον της χώρας και του λαού μας;

Δεν θα υποστηρίξω ότι όλοι όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα στο κρίσιμο αυτό διάστημα των Μνημονίων ήταν προδότες. Και δεν θα το κάνω επειδή δεν το πιστεύω. Αντιθέτως, πιστεύω ότι υπάρχει σωρεία ερμηνειών, μεμονωμένων ή αλληλοσυμπληρούμενων κατά περίπτωση, χωρίς φυσικά αυτές να ικανοποιούν. Θα αναφέρω μερικές από αυτές, απλώς και μόνο επειδή εξακολουθούν να εξηγούν τα όσα απαράδεκτα    συμβαίνουν στον τόπο μας:

*υποδουλώθηκαν, οι Έλληνες αρμόδιοι, σε ένα συνονθύλευμα πολυάριθμων αδυναμιών, ουτοπιών,  περιορισμένων γνώσεων, φοβίας και υποταγής σε διάφορες κοσμοθεωρίες

*μερικοί, ανάμεσά τους, υπέγραψαν τα Μνημόνια  απαξιώντας να μελετήσουν το εγκληματικό τους περιεχόμενο, λόγω έλλειψης χρόνου ή δυνατότητας κατανόησης

*άλλοι, δυσκολεύτηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι οι εταίροι μας κάθε άλλο παρά  πάσκιζαν για τη σωτηρία μας και, συνεπώς, υπέγραφαν με κλειστά μάτια ότι τους ζητούσαν.

Συνοψίζοντας, πιστεύω, ότι το σύνολο των διαχρονικών κυβερνητών μας δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο προκαλούσαν   οι υπογραφές τους.  Και δεν μένουμε μόνο στις υπογραφές αυτές, που φευ διευκόλυναν τη διάπραξη απεχθών και κατά συρροή εγκλημάτων εναντίον της Ελλάδας, και που δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξω ότι η χώρα μας έγινε θύμα «ενδοοικογενειακής κακοποίησης», όπως είναι και ο τίτλος που επέλεξα για την αποψινή μου ομιλία. Να προσθέσω, ακόμη,  ότι  δυστυχώς οι κυβερνήσεις μας, των 10 κρίσιμων αυτών ετών,  υπέκυψαν και στο σλόγκαν «ΜΝΗΜΟΝΙΑ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ» παρότι  τελικά τα ίδια αυτά ΜΝΗΜΟΝΙΑ ήταν η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΑΣ.

2. Ποιες ήταν τελικά οι συνέπειες της 10χρονης ελληνικής τραγωδίας, με μια ματιά;

Τα διαχρονικά  συγκριτικά στοιχεία  είναι αμείλικτα  επιβεβαιώνοντας  μια πρωτοφανή καταστροφή, που έγινε σε περίοδο ειρήνης. Ειδικότερα:

*Το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 26% από την αρχή της κρίσης

* Το κατά κεφαλή εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε κατά ¼.

 *Το χρέος σε απόλυτους αριθμούς ήταν το 2008 263δις€. και ήδη τώρα  αναρριχήθηκε σε 337δις€. Ως ποσοστό στο ΑΕΠ, το χρέος ήταν το  2008, 109%, αρκετά υψηλό, αλλά όμως  βιώσιμο. Και τώρα, μετά τα προγράμματα διάσωσής μας ή, ορθότερα εξαιτίας τους, το χρέος μας αναρριχήθηκε σε  182%, μέσα στο ΑΕΠ.  Και στο παραπάνω αυτό ποσό του σημερινού χρέους, θα πρέπει να προστεθούν  και άλλα 101 δισ. ευρώ, που είναι  χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, και που εξαιτίας της φτωχοποίησης τους αδυνατούν να ξεπληρώσουν. Να σημειώσω, ακόμη, ότι το παγκόσμιο χρέος μέσα στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανέρχεται σε 230%, είναι πραγματικά επικίνδυνο, αλλά δεν προκλήθηκε πανικός.

*Η ανεργία, από 8% περίπου πριν από την κρίση, σκαρφάλωσε  στο 26%. Τα επιχειρήματα της πρόσφατης μείωσής της είναι αίολα, πρώτον διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η μείωση του ενεργού πληθυσμού εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης των νέων, και δεύτερον διότι ένας στους 3 που νέο-προσλαμβάνεται αμείβεται με ακαθάριστο μηναίο μισθό ίσο με  391€.

*Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης, που για την επταετία  πριν από την κρίση ήταν πάνω από 4%, στη δεκαετία της κρίσης ήταν αρνητική ή απελπιστικά χλωμή.

* Έχουμε τον πιο γερασμένο πληθυσμό της Ευρώπης ο οποίος μειώνεται επικίνδυνα και προβλέπεται ότι θα κατέλθει γύρω στα 8 εκατομμύρια τις προσεχείς δεκαετίες. Ακόμη, διαπιστώνεται  πτώση του μέσου όρου ζωής. Ακόμη, η μεσαία τάξη υπέστη πρωτοφανή συντριβή.

*Οι τόσο διαλαλούμενες μεταρρυθμίσεις, που απαιτούσε και εξακολουθεί με πάθος να απαιτεί το ΔΝΤ και η ΕΕ, ως  δήθεν σωτηρία της Ελλάδας, συρρικνώθηκαν αφενός στη μετατροπή της αγοράς εργασίας σε άγρια ζούγκλα, και αφετέρου στην αρπαγή του συνολικού δημόσιου πλούτου της Ελλάδας, από τους εταίρους μας.

*Και το χειρότερο είναι η κατακόρυφη πτώση της δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας μας, εξαιτίας της μακρόχρονης διάβρωσης που υπέστη, από τα μνημόνια, το σύνολο της παραγωγικής της βάσης, και που αποκλείει ταχύρρυθμη ανάπτυξη σε μακροχρόνια βάση.

Τα αποτελέσματα των Μνημονίων προβάλλουν μια βιβλική καταστροφή. Η διαχρονική σύγκριση βασικών στοιχείων και δεικτών αποκαλύπτει ότι πριν από την κρίση η ελληνική οικονομία ήταν σε απείρως καλύτερη κατάσταση από όσο τώρα, και τα μνημόνια  την κατάστρεψαν. Τίποτε, καταρχήν, δεν δικαιολογούσε την είσοδό μας στο κολαστήριο του ΔΝΤ. Και είναι, πράγματι, ακατανόητο το πώς συμβαίνει να εμφανίζονται ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για όλα αυτά  οι εταίροι μας στην ΕΕ, το ΔΝΤ, αλλά δυστυχώς και δικοί μας άνθρωποι που ήταν σε θέση-κλειδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο.

 

 2α. Και έρχομαι τώρα να πω δυο λόγια σχετικά με το περίφημο έλλειμμα, γιατί όπως όλα δείχνουν, ήταν  ο χειρισμός του, που  άνοιξε τις πύλες της κόλασης, για τη χώρα μας

Το δημόσιο έλλειμμα, λοιπόν, δηλαδή η ετήσια υπέρβαση δαπανών στον προϋπολογισμό ήταν, σαφώς, πάνω από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως μέλος της ΕΕ. Αυτό, όφειλε να είναι κάτω από το 3% και είχε ανέλθει στο 9.8% μέσα στο ΑΕΠ. Ήταν, σαφώς, προβληματικό, αλλά ωστόσο απολύτως αντιμετωπίσιμο, αν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα  περιορισμού των ετησίων δημόσιων δαπανών. Σε καμία περίπτωση δικαιολογούσε την εισβολή του ΔΝΤ.

Όμως, ως κεραυνός εν αιθρία και χωρίς καμία δικαιολογία, ο τότε διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε στα εμβρόντητα μέλη της επιτροπής ελέγχου, ένα έλλειμμα που απότομα είχε πηδήξει  από 9.8% στο 15.6% του ΑΕΠ.  Και που κρίθηκε ότι ναι, αυτό πια δικαιολογούσε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στο ΔΝΤ.

Η υπόθεση αυτή, όπως υποθέτω ότι έχει παρακολουθηθεί από πολλούς ανάμεσά σας,  ταλάνισε τα ελληνικά δικαστήρια για  χρόνια, με  ατέλειωτες δίκες εναντίον του τότε διευθυντή των ΕΛΣΤΑΤ. Η βασική κατηγορία, που βασιζόταν σε πολλές και συγκεκριμένες ενδείξεις,  προερχόταν από μέλη της επιτροπής ελέγχου του ελλείμματος του ΕΛΣΤΑΤ, και υποστήριζε  ότι  υπήρχε κάτι το ύποπτο και το μεμπτό στην ανεξήγητη και απότομη αυτή αύξησή του. Στο μακρύ διάστημα αυτών των δικών εκδόθηκαν πολυάριθμες αποφάσεις με περιεχόμενο, που γρονθοκοπείται αναμεταξύ τους. Δηλαδή, που άλλες χαρακτήριζαν τον τότε κατηγορούμενο ένοχο και άλλες αθώο.

Το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της πολύκροτης και μακρόχρονης δίκης  ήταν  η  έντονη και συνεχής ανησυχία  των εταίρων μας, για τις σχετικές αποφάσεις, και οι παρεμβάσεις τους, για να κριθεί αθώος ο κατά καιρούς κατηγορούμενος.  Είναι  γεγονός ότι αυτή η ξαφνική και εν πολλοίς ανεξήγητη  έκρηξη του δημόσιου ελλείμματος υπήρξε η αφορμή όλων των μετέπειτα δεινών της Ελλάδας.

Δεν κρίνω δικαστικές αποφάσεις, αλλά προβλέπω, ωστόσο,  ότι αυτή η υπόθεση θα επανέλθει κάποτε στο μέλλον στο πολιτικό προσκήνιο καθώς βαρύνεται με  πλήθος ανεξήγητων και σκοτεινών σημείων.

 

3. Μπορούμε  να σωθούμε;

Το πρόβλημα της Ελλάδας, κατά τουλάχιστον 80%, οφείλεται στο γεγονός ότι λειτουργούμε με βάση ουτοπίες, που μας εμποδίζουν να αξιοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Βαυκαλιζόμαστε ότι μας στηρίζουν οι εταίροι στην ΕΕ και οι σύμμαχοί μας, ότι ανήκουμε στη Δύση, ότι αν κινδυνέψουμε θα σπεύσουν να μας σώσουν, ότι νοιάζονται οι ξένοι για το καλό μας. Αρνούμαστε, έτσι, να λειτουργήσουμε αυτόνομα, δεν διαθέτουμε εναλλακτικά σχέδια, για την περίπτωση που αυτά που μας υποβάλλουν οι εταίροι μας εξελιχθούν άσχημα, προσφέρουμε αδίστακτα όλα όσα  απαιτούν από εμάς, και έτσι φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Ανάμεσα και σε πλήθος άλλων, να μας χρωστά η Γερμανία το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις, που υπερβαίνουν το ποσό του δικού μας χρέους, και να μην απαιτούμε συμψηφισμό.  Να βγαίνει η ΕΕ και το ΔΝΤ και να δηλώνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θυσίασαν την Ελλάδα, και να μην απαιτούμε αποζημίωση. Να μας ζητούν οι εταίροι να υπονομεύσουμε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, για το χρέος και να υποκύπτουμε πειθήνια στην επιθυμία τους. Να μας έχουν μεταβάλλει, με το μεταναστευτικό, σε αποθήκη ψυχών, ενόσω το σύνολο των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών έχουν προ πολλού κλείσει τα σύνορά τους, και εμείς να κόβουμε το λαιμό μας  για να συμμορφωθούμε με τις επιθυμίες των εταίρων μας. Η Ελλάδα αργοσβήνει, και θα χαθεί, αν δεν αποφασίσει να σταθεί στα πόδια της. Αλλά, και η ΕΕ πηγαίνει άσχημα και, ασφαλώς, πληρώνει και θα πληρώσει το τίμημα της οικτρής  αυτής πολιτικής της.

Το πώς θα ήταν δυνατόν να αναστηθούμε θα σας το πω με αποσπάσματα από μια ανοικτή επιστολή του 2017 προς τους Έλληνες,  του Peter Koening, Άγγλου οικονομολόγου-νομισματολόγου, το περιεχόμενο των οποίων φυσικά προσυπογράφω.

Λαέ της Ελλάδας! – Ξυπνήστε.

Σας σφάζουν μπροστά στα μάτια του Πλανήτη.`
Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας. Μην πιστεύετε τους πολιτικούς σας, τα ΜΜΕ σας! Πάρτε πίσω την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας. Παύστε να πληρώνετε το χρέος σας- η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια σε αυτό. Δεν μπορεί να κάνει, αν λειτουργείτε τη χώρα σας με τις δικές σας δημόσιες τράπεζες και το δικό σας χρήμα, βαθμιαία αλλά με βεβαιότητα ανοικοδομώντας μια κατεστραμμένη οικονομία. Η εκπλήρωση του χρέους είναι διαπραγματεύσιμη. Τα παραδείγματα αφθονούν σε όλο τον κόσμο.

Λαέ της Ελλάδας, αφυπνιστείτε για το τι συμβαίνει. ΜΗ ΔΕΧΤΗΤΕ αυτό που η κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες και η τρόικα κάνουν σε ΣΑΣ και στη χώρα ΣΑΣ. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην νοσηρότητα της τρόικας με νοσηρή υποτέλεια συγκεκριμένα με πλήρη συμμόρφωση – για την καταστροφή εκατομμυρίων αποστερημένων και σκλαβωμένων συμπατριωτών της. Λαέ της Ελλάδας, θέλετε να συνεχίσετε αυτόν τον δρόμο της υποδούλωσης από μια αρπακτική αυτοκρατορία που τελικά ελέγχει κάθε κίνηση που κάνετε;
Ή θέλετε να ανακτήσετε την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας και να είστε αποδεσμευμένοι από τις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και να ξεκινήσετε από την αρχή, όπως ο ευγενής και σοφός ελληνικός λαός που έφερε την Δημοκρατία στον κόσμο περίπου 2500 χρόνια πριν; Σίγουρα η Ελλάδα έχει ακόμα οραματιστές και την σοφία να ξαναφτιάξει την Δημοκρατία. Θυμηθείτε, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφική μας θέση – το μέλλον είναι αναμφισβήτητα στην Ανατολή.
Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω ο ελληνικός λαός!



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ

 

ΛΟΓΚΟ

 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 

 

 

 

 

(τέλος 2016- 2019)

 

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2020

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος,

Δημήτρης Μάρδας, Καθηγητής στο ΑΠΘ ,Αντιπρόεδρος,

Ιορδάνης Καϊσερλίδης, Οικονομολόγος και Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος,

Ελένη Δελιβάνη,  , Ph.D. in Economics (Πανεπιστήμιο του York, UK) Ταμίας

Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, πρ.Αντιπρύτανης και Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γραμματέας,

Στέλιος-Άγγελος  Παπαθεμελής, Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης, πρ. Υπουργός, Μέλος

 Νίκος Ευθυμιάδης, Γεωπόνος-Επιχειρηματίας, Μέλος,

Παναγιώτης Νίκας, Σπουδαστής, , Μέλος,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίνακας Περιεχομένων                                                                                                                  Σελίδες

                  
                     Πρόλογος

                   Ι. Σκοπιανό
                   ΙΙ.  Ελληνική Οικονομία
                  ΟΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

                   Κεφάλαιο Ι. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

                  Α1 Παρουσιάσεις (δικών μου βιβλίων)

                  Α. Νέο Βιβλίο: Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής

                  α) Στη Θεσσαλονίκη 

                   β) Στην Αθήνα

                   γ) Στην Πάτρα

                  δ) Στην Καλαμάτα

                  ε) Στην παραλία της Θεσσαλονίκης


                 Α2. Παρουσιάσεις βιβλίων τρίτων από την Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

                 α)Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου στη Θεσσαλονίκη

                 β) Του βιβλίου του Μιχάλη Καχρή στην Αθήνα

                γ) Του βιβλίου της Φωτεινής Μαστρογιάννη στην Αθήνα

               δ) Του βιβλίου του Όθωνα Ιακωβίδη στην Αθήνα

                ε)Του βιβλίου  με τίτλο Ευρωζώνη, Εθνικό Νόμισμα και Λαϊκή Κυριαρχία,  του ΜΑΧΩΜΕ
                 στ) Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου (editor), στην  Αθήνα

                 B. ΑΡΘΡΑ

            α) Ελληνικά (επιλεκτικά-ενδεικτικά) (Α=Ανάρτηση)

             β) Ξενόγλωσσα

           Κεφάλαιο 2. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  και VIDEO

                                 α) Συνεντεύξεις
                                  β) Video

           Κεφάλαιο 3- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 

           α) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΔΕΛΙΒΑΝΗ

            β) ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

           Κεφάλαιο 4.  Προσκλήσεις  σε διεθνή συνέδρια (η δημοσίευση των  ανακοινώσεων στο Κεφάλαιο 1,Β.β) )

                                 α)Στο εξωτερικό
                                  β)Στην Ελλάδα

 



   Κεφάλαιο 4. Φωτογραφίες από επισκέψεις φίλων και συνεργατών στην έδρα του Ιδρύματος,  στη Θεσσαλονίκη,     για  συζητήσεις και συνεργασία



                                ΕΠΙΛΟΓΟΣ-Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση της Ελλάδας

 

                     

 

                     ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στην τριετία που πέρασε  (τέλος 2016-19) το Ίδρυμα συνέχισε, επέκτεινε και εμπλούτισε τις δραστηριότητες των προηγούμενων ετών, καθώς και τις πολυάριθμες συνεργασίες του στην Ελλάδα και στην υφήλιο με τους ίδιους έντονους ρυθμούς.

Εκτός, όμως, από τις καθαρά επιστημονικές ασχολίες μου,  στρατεύτηκα στο διάστημα αυτής της τριετίας σε ένα νέο εθνικό αγώνα για τη σωτηρία της Μακεδονίας. Πράγματι, έκρινα χωρίς δισταγμό ότι είχα ιερή υποχρέωση να  αφιερώσω σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς μου, για να αποφευχθεί μια συμφωνία με το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων, που θεωρούσα και θεωρώ όχι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά και προδοτική. Και τούτο έστω και αν οι ελπίδες επιτυχίας αυτής της προσπάθειας ήταν ελάχιστες, καθώς τα πάντα είχαν «άνωθεν» προαποφασιστεί.

Η συνεργασία μου, στο διάστημα, που προηγήθηκε από την υπογραφή της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών,  με αυτόκλητες ομάδες, που ήταν αντίθετες στη συμφωνία, αλλά και με πιο επισημοποιημένες μακεδονικές  ενώσεις  ήταν, από την πλευρά μου αυθόρμητη και, ουσιαστικά, μη επιλεκτική. Ωστόσο, με προβλημάτισαν, στη συνέχεια, οι έντονες και, κατά την κρίση μου, αδόκιμες αλληλοκατηγορίες, για την ύψιστη αυτή εθνική αποστολή, που εκτοξεύτηκαν  αναμεταξύ τους. Είμαι πεπεισμένη ότι, έστω και αν αυτές οι αλληλοκατηγορίες, περιελάμβαναν κόκκους  αλήθειας, ουδέποτε θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν, προκαλώντας ρήγματα σε έναν υπέρτατο και ιερό σκοπό όλων των Ελλήνων. Και με την ευκαιρία αυτών των λιβέλων, από Έλληνες εναντίον Ελλήνων, αναλογίστηκα με πολλή πικρία, πόσο ισχυροί και αποτελεσματικοί θα μπορούσαμε να είμαστε σε εθνικούς, σε κοινωνικούς  ή και  σε οικονομικούς αγώνες, αν εμφανιζόμασταν ενωμένοι, έτσι που κανείς και τίποτε να μην μπορεί να παρεισφρήσει ανάμεσά μας.  Όμως, είμαστε Έλληνες, και μας κατοικούν   Θεοί  και   Δαίμονες. Η μοιραία αυτή συνύπαρξη, δυστυχώς, διατηρείται αναλλοίωτη  μέσα στους αιώνες, και αποτελεί επιβεβαίωση της αδιάκοπτης συνέχειας του DNA μας.

Εξυπακούεται ότι για μένα, και ευτυχώς όπως αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση, και για την πλειοψηφία των Ελλήνων, το Σκοπιανό δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, θα έλεγα χωρίς δόση υπερβολής, ότι τώρα αρχίζει.

Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτού του Προλόγου  του Ε' Τεύχους δραστηριοτήτων του Ιδρύματος θα περιλάβω  πρώτον, αποσπάσματα από πρόσφατες ομιλίες μου για το Σκοπιανό, που παραμένει πάντοτε ανοικτό, και δεύτερον από απόψεις, όπως εκφράζονται σε μερικά άρθρα και  εισηγήσεις μου για το συνεχιζόμενο, επί δεκαετία, δράμα της ελληνικής οικονομίας.

 

 

 

 

 

Ι.Σκοπιανό

                       Α. Κεντρική Ομιλία μου στο Συλλαλητήριο της Κατερίνης στις 06.06.2018

*Είμαστε  απόψε εδώ, στο κέντρο  μιας λαοθάλασσας, επειδή η Μακεδονία, και μέσα από αυτήν ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο.

Είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά, και θα δώσουμε απόψε, εδώ, ιερό όρκο πως  δεν θα επιτρέψουμε  ΠΟΤΕ να γίνει αυτός ο τόπος μια  επιπλέον ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ. 

*Είμαστε στις επάλξεις για να προβληματιστούμε για το τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί έχει ανοίξει μια άβυσσος ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα και στην κυβερνητική πολιτική για το Σκοπιανό. Άβυσσος, που δυστυχώς δίνει την εντύπωση ότι η δική μας Κυβέρνηση είναι εναντίον των εθνικών συμφερόντων και συντάσσεται με τους άρπαγες του ονόματός μας.

 *Εμείς επιλέγουμε το διχασμό.  Ειδικότερα,  η Κυβέρνησή μας χαρακτηρίζει τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια, ως "ετερόκλητους, φασίστες, περιθωριακούς και περίεργους". Και τα μακεδονικά σωματεία, άκουσον-άκουσον αποκαλούνται από επίσημα χείλη, «μορφώματα». Έτσι, η μικροσκοπική  Ελλάδα  εμφανίζεται να αριθμεί  πάνω από 2 εκατομμύρια  ανώμαλα άτομα, αλλά και πάνω από το 70% του πληθυσμού της, που δήλωσε στις σχετικές   δημοσκοπήσεις, ότι εναντιώνεται στο  να δοθεί το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα Σκόπια, με οποιοδήποτε υποκοριστικό.

 

Β. Ομιλία για το Σκοπιανό και σκέψεις  για μια πιθανή νέα πολιτική κίνηση από τους πρωτεργάτες των συλλαλητηρίων, 3 Οκτωβρίου 2018 (στην αίθουσα Αλέξανδρος- Θεσσαλονίκη)

 

 Αποφάσισα να μιλήσω στην αποψινή συγκέντρωση γιατί:

*Αν δεν γίνει ένα θαύμα, και μάλιστα  κατεπειγόντως.

*Αν δεν αλλάξει αυτή η μακρόχρονη πορεία θανάτου μας, η Ελλάδα έχει τελειώσει, από κάθε  πλευρά.

 

Η χώρα είναι, κυριολεκτικά, εγκλωβισμένη σε λάκκο με φίδια, και αν παραμείνει εκεί δεν υπάρχει ελπίδα καμιά. Θα εξαφανιστεί από το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο στερέωμα για πολλές δεκαετίες.

 

1. Είναι η  επαίσχυντη "συμφωνία των Πρεσπών", που η επικύρωσή της υπογράφει τον βραδύ θάνατο της Ελλάδας. Η Ελλάδα, έστω και αν δεν το γνωρίζει ο Νότος της,  δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Μακεδονία. Και χρειάζονται τόνοι αφέλειας για  να υποστηρίζει κανείς ότι οι αλυτρωτικές βλέψεις του γειτονικού σλαβικού κρατιδίου, που έχουν χαλκευτεί επί πολλές  δεκαετίες, θα εγκαταλειφθούν ως δια μαγείας, μέσα από τα χαμόγελα και τα σφιξίματα χεριών των δύο ηγετών.

 

2. Είναι το εγκληματικό πέταγμα  ολόκληρης της Ελλάδας, με το σύνολο,  όσο και αν φαίνεται απίστευτο,  των μοναδικών ιστορικών της μνημείων, στο Ταμείο ξεπουλήματος.

 

3. Είναι η οικονομική εξόντωση της χώρας και του λαού της, με τη συνέχιση των Μνημονίων εσαεί, που εξαθλίωσαν κάθε έκφανση ζωής και δράσης στη χώρα μας.

 

Ας μη βαυκαλιζόμαστε, λοιπόν. Και, ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις όποιες σειρήνες. Γιατί, αν παραμείνουμε στο σκηνικό των περίπου 9 τελευταίων ετών, και αν δεν αναστρέψουμε το αμαρτωλό   κυβερνητικό και αντιπολιτευτικό κατεστημένο, είμαστε χαμένοι. Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα, μέσα από τις απαντήσεις όσων ερωτώνται, την απαισιοδοξία για το μέλλον, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, την απελπισία.  Οι Έλληνες  εμφανίζονται πεπεισμένοι, πως δεν έχουν μοίρα στον ήλιο, επειδή οι όποιες βελτιώσεις που υπόσχονται  κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προσκρούουν στην απλή λογική.  Όπως είναι η πολύχρονα αναμενόμενη ανάπτυξη, όπως είναι ο δήθεν παράδεισος, μετά τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια, και όπως είναι η εναπόθεση των ελπίδων σωτηρίας της χώρας, στην ουτοπική αναμονή   έλευσης ξένων επενδύσεων. Και αυτή η απελπισία του ελληνικού λαού, μετουσιώνεται στη μαζική φυγή των νέων  στα ξένα και στη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού.

 

Δέχθηκα να είμαι εδώ απόψε, μόνο για να βγάλω από μέσα μου την κραυγή αγωνίας, πως δεν υπάρχει πια χρόνος για δισταγμούς. Πως με υποτελείς κυβερνήσεις, στους ξένους, βάζουμε  οι ίδιοι την ταφόπετρα της πατρίδας μας, για γενιές και γενιές από σήμερα. Αν, άμεσα, δεν αντιδράσουμε, τετέλεσται μετά την επικύρωση της εγκληματικής συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Μπορούμε να προλάβουμε την καταστροφή; Σαφέστατα, όλοι μαζί μπορούμε. Διχασμένοι, έχουμε τελειώσει.

 

Είμαστε στα τάρταρα της κατάταξης των χωρών της Ευρώπης, από κάθε άποψη. Οι εταίροι μας μάς υπολογίζουν ως πιόνι στη σκακιέρα τους, κάθε φορά που χρειάζεται να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους, στην περιοχή μας. Και εμείς, δηλαδή οι κυβερνήσεις μας των 9 τελευταίων ετών, με ασύγγνωστη δουλικότητα, και με αξιοθρήνητη  ανευθυνότητα, λένε ΝΑΙ σε ΟΛΑ.

Ναι, στα Μνημόνια, που ρούφηξαν και την τελευταία σταλαγματιά της εθνικής μας κυριαρχίας. Ναι στη μετατροπή της αγοράς εργασίας μας σε άγρια ζούγκλα. Ναι στην επιτάχυνση του θανάτου των συνταξιούχων, για να εξασφαλιστούν οι πλουσιοπάροχες παροχές στις τράπεζες των εταίρων μας. Ναι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας, κάτω από την παραπειστική ετικέτα της αξιοποίησής της. Και, τέλος πρόσφατα, ΝΑΙ ακόμη και στο διαμελισμό αυτής της άμοιρης  χώρας μας, με την ανιστόρητη αναγνώριση ενός, ιστορικά ανύπαρκτου έθνους, το οποίο είχε, έχει και θα έχει αλυτρωτισμό απέναντί μας. Ιδίως τώρα, που του προσφέραμε σε ασημένιο δίσκο, ότι δεν ήλπιζε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. 

 

Σε ένα από τα τελευταία μου άρθρα στο διαδίκτυο, κάποιος ανώνυμος μου απηύθυνε την ακόλουθη κριτική: "Κάνετε λάθος, μου έγραψε, να κατηγορείτε την ΕΕ για ευθύνες στο ελληνικό δράμα. Διότι, κανένας λαός επί Γης δεν θα δεχόταν τα μαρτύρια, τους εξευτελισμούς,, τη διαπόμπευση και τις κοροϊδίες, που ωστόσο πειθήνια δέχθηκε ο ελληνικός λαός". Και είχε δυστυχώς δίκαιο, παρότι δεν θέλω να την εκλάβω ως  τελεσίδικη κατάσταση.

 

Γι' αυτό, και με  αρκετούς δισταγμούς αποφάσισα, τελικά, να είμαι εδώ  απόψε, για  να  ανοίξω ένα παράθυρο προς τον έξω κόσμο. Ένα παράθυρο,   που ίσως δεν το προσέξατε, ή που ίσως και  να το απορρίψατε, εξαιτίας μιας συντονισμένης  αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας, που τού επισύρει όλα τα δεινά  του κόσμου μας.

 

Το παράθυρο αυτό αποκαλύπτει πως είμαστε μεν σε απελπιστική κατάσταση, αλλά όμως δεν είμαστε μόνοι. Στην υφήλιο,  και ειδικότερα για εμάς στην Ευρώπη, έχει αρχίσει μια ειρηνική επανάσταση, με σκοπό να γιατρέψει τις ανοιχτές πληγές που άφησε πίσω της η παγκοσμιοποίηση.

 

Αναφέρομαι στις τάσεις, εξελίξεις και ανατροπές, που σαρώνουν κυριολεκτικά την υφήλιο και την Ευρώπη, και αλλοιώνουν όλες σχεδόν τις μορφές του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού. Με κυρίαρχο μοχλό την επιβολή και επικράτηση,  των "λαϊκίστικων πολιτικών κομμάτων".

 

Θα παρακαλούσα  να λησμονήσετε προς στιγμή  το περιφρονητικό αυτό όνομα, με το οποίο οι πανικόβλητοι  παραδοσιακοί πολιτικοί βάφτισαν τα ταχύτατα ανερχόμενα αυτά νέα πολιτικά κόμματα. Και μαζί να ξεχάσετε  και όλη την  κατακραυγή, που τα συνοδεύει, για να με ακούσετε, και για να συζητήσουμε, αν βέβαια θέλετε, στη συνέχεια το θέμα αυτό. Να σκεφθείτε, απλώς, ότι αυτά τα αποκαλούμενα "λαϊκίστικα κόμματα" αντιπαλεύουν τα τρομερά και φοβερά συμφέροντα, που επενδύθηκαν επί 50 περίπου χρόνια στην παγκοσμιοποίηση. Έτσι, θα δικαιολογήσετε  και τη μεθοδευμένη  αντίδραση εναντίον τους. Φυσικά, η αναφορά μου στα "λαϊκίστικα κόμματα", και στην ενδεχόμενη δυνατότητα αναζήτησης λύσης, σε αυτά, ουδόλως σημαίνει ότι αρνούμαι τα πολυάριθμα και συχνά επικίνδυνα στοιχεία του περιεχομένου τους.

 

 Τα  λαϊκίστικα αυτά κόμματα, είναι το αποτέλεσμα   της  οργής των πολυπληθών ηττημένων της παγκοσμιοποίησης, που στην πλειονοψηφία τους ανήκουν στη μεσαία τάξη των προηγμένων, κυρίως οικονομιών, αλλά όχι μόνο. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες, εκτός του ότι περιθωριοποιήθηκαν οικονομικά, εξαιτίας του παγώματος των μισθών και της απώλειας θέσεων εργασίας, αισθάνθηκαν  επιπλέον να παραγκωνίζονται   κοινωνικά, και να χάνουν κατά κάποιο τρόπο   την εθνική τους ταυτότητα.  Να  εξοβελίζονται  από  τη θέση που παραδοσιακά είχαν στη χώρα τους. Έτσι, μεγάλες πληθυσμιακές μάζες, στις προηγμένες κυρίως οικονομίες, στράφηκαν κάθετα εναντίον της καθεστηκυίας  πολιτικής τάξης, που τους έφερε σε αυτή την  οικτρή κατάσταση της υποτέλειας, της αδιανόητης ανισοκατανομής του πλούτου,  της αναξιοπρέπειας, της απουσίας εθνικής συνείδησης, αλλά και της έκθεσης σε έναν άρρωστο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους στις προηγμένες και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

Οι στρατιές των κατατρεγμένων της παγκοσμιοποίησης αναζήτησαν σωτηρία στην ανάδειξη νέας μορφής  διακυβέρνησης των οικονομιών τους, με εντελώς διαφορετικές  προδιαγραφές, από αυτές με τις οποίες λειτούργησαν τα πολιτικά  κόμματα των τελευταίων 50 περίπου ετών, που ήταν πλήρως  υποταγμένα στη φιλοσοφία της παγκοσμιοποίησης.

 

Και για να μείνουμε στην εμβέλεια αυτών των κομμάτων στην Ευρώπη:  η Μ. Βρετανία εξήλθε του ευρωπαϊκού ομίλου, η Ιταλία  απέκτησε "λαϊκίστικη" κυβέρνηση. Η Αυστρία και Φινλανδία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς και η Σουηδία. Σχεδόν στο σύνολο των  Βαλκανίων ηγεμονεύουν "λαϊκίστικες" κυβερνήσεις, με κυρίαρχο στόχο την οριστική αποδυνάμωση του καθεστώτος της ΕΕ. Αποτελεί, εξάλλου,  πραγματικότητα για την Ευρώπη η ταχύρρυθμη και σημαντικών διαστάσεων υποχώρηση των παραδοσιακών δεξιών και αριστερών πολιτικών κομμάτων, τα οποία παραχωρούν, σταδιακά,  τη θέση τους σε νέα πολιτικά   κόμματα, τα οποία είναι αντιευρωπαϊκά και υπέρ της επαναφοράς του κράτους-έθνους. Αυτό συνέβη και στη Γαλλία και στη Γερμανία, παρότι η ΕΕ έδειξε να ανακουφίζεται, επειδή δεν κατέλαβαν την εξουσία αυτά τα αποκαλούμενα λαϊκίστικα κόμματα. Ωστόσο,  στη Γαλλία, σε πείσμα της επικράτησης του Emmanuel Macron στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, τα παραδοσιακά κόμματα δεξιάς και αριστεράς ήρθαν τρίτο και πέμπτο, αντίστοιχα, ενώ στη Γερμανία, και σε πείσμα της επικράτησης της Angela Merkel, τα δύο παραδοσιακά πολιτικά κόμματα από 67% το 2013, δεν μετρούσαν πια παρά 53% τον Οκτώβριο του 2017. Και συνεχίζεται η αναταραχή στη Γερμανία.

Τι ακριβώς, λοιπόν, απέμεινε από την άλλοτε κραταιά ΕΕ και το ισχυρό ευρώ; Μια ουτοπία, που σύντομα κινδυνεύει να αποκαλύψει τα συντρίμμια   μιας, αρχικά, εξαιρετικής προσπάθειας. 

Οι Ευρωπαίοι "λαϊκιστές"  έχουν πειστεί ότι η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά σύγχυση, όταν εφαρμόζει πολιτικές, που είναι σίγουρο ότι θα την καταστρέψουν, όπως αυτές της αέναης λιτότητας, της αποδοχής στα εδάφη της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, καθώς και της απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής συνείδησης,  της ιστορίας και των εθνικών παραδόσεων. Της απεμπόλησης, δηλαδή, της εθνικής ταυτότητας των επί μέρους εθνών-κρατών. Και να προσθέσω, ακόμη, ότι οι χώρες με λαϊκίστικες κυβερνήσεις αποδεικνύονται  αποτελεσματικές και στο οικονομικό και εκπαιδευτικό πεδίο. Πράγματι, από τις 15  οικονομίες της υφηλίου που τώρα εμφανίζονται με τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς, τα 2/3   έχουν  λαϊκίστικες κυβερνήσεις. Και  από τα 250 καλύτερα ΑΕΙ της υφηλίου, τα 16 ανήκουν σε χώρες με λαϊκίστικη διακυβέρνηση.

 

Οι λαϊκιστές, μεταξύ άλλων,  αναζωογονούν ένα  κύμα  διεκδίκησης και διάσωσης της εθνικής ταυτότητας, με πολλές ασφαλώς παραλλαγές στις λεπτομέρειές τους. Η επιθυμία επιστροφής στις ρίζες και στην εθνική ταυτότητα, βρίσκεται στη βάση της ανόδου του λαϊκισμού.  "Η ταυτότητα, κατά τον γνωστό φιλόσοφο  Charles Taylor είναι μια ισχυρή ηθική ιδέα, η οποία δεν μπορεί να ξεριζωθεί». Και, ακριβώς, τα λαϊκίστικα πολιτικά κόμματα, και της δεξιάς και της αριστερής κατεύθυνσης υπόσχονται να εξασφαλίσουν στους, συνεχώς ανερχόμενους αριθμητικά οπαδούς τους, αυτά που οι προηγούμενες (παραδοσιακές) κυβερνήσεις τους αφαίρεσαν.  Επανέρχεται, έτσι, δυναμικά, στο προσκήνιο των εξελίξεων, το κράτος-έθνος και ο εθνικισμός, που είχε φορτωθεί  με μύρια φανταστικά κακά, από τους παραδοσιακούς πολιτικούς της παγκοσμιοποίησης.

 

Τελικά, όμως, τι   σημαίνει εθνικισμός; Δεν αναφέρομαι φυσικά σε ακραίας μορφής επεκτατικό  εθνικισμό. Παρακάτω κάποιοι από τους   ορισμούς του κανονικού εθνικισμού:

*Από τον γνωστό  οικονομολόγο  Lawrence Summers: "η πολιτική πρόκληση σε πολλές χώρες είναι η ανάπτυξη ενός υπεύθυνου εθνικισμού, που  ευνοεί  τοπικά συμφέροντα και γηγενείς, περισσότερο και πάνω από κοσμοπολίτικες επιδιώξεις".

 

*Από τον  Michael Barone τον γνωστό πολιτικό αναλυτή: "ο Trump  και ο εθνικισμός του με το "Πρώτη η Αμερική" δεν είναι αναγκαστικά κάτι κακό. Και συνεχίζει : "είναι καλό να προτιμά κανείς τη χώρα του από κάποια άλλη". "Ο εθνικισμός μπορεί να αποτελεί θετική δύναμη". "Το να είναι κανείς υπερήφανος για την πατρίδα του και κάθε τι που έχει σχέση μαζί της, δεν είναι εγωιστικό, αλλά ούτε ρατσιστικό. Πρόκειται για πατριωτισμό και αποτελεί φυσική αντίδραση για κανονικό πολίτη".

 

*Και του  κοινωνικού ψυχολόγου Jonathan Haidt: "Οι εθνικιστές αισθάνονται δεσμό με την πατρίδα τους και είναι υπερήφανοι που αποτελούν τμήμα της. Οι παγκοσμιοποιητές επιθυμούν να εξαφανίσουν τα σύνορα της κάθε χώρας και να απαλλαγούν από τη Δημοκρατία".

 

 Τα λαϊκίστικα κόμματα είναι και δεξιάς και αριστερής κατεύθυνσης. Υπερισχύουν, αυτή τη στιγμή, αυτά της δεξιάς κατεύθυνσης. Να προσθέσω, ωστόσο, ότι  δεν διαφέρουν ουσιαστικά στις βασικές τους κατευθύνσεις.

 

Η κυριότερη κατηγορία εναντίον αυτών των νέων πολιτικών κομμάτων είναι ότι δεν είναι αρκετά δημοκρατικά. Η συζήτηση γύρω από την κατηγορία αυτή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, από αυτόν που διαθέτω εδώ  σήμερα.  Προς το παρόν, ωστόσο, θα αρκεστώ να υπενθυμίσω ένα μόνο δείγμα από τα πολυάριθμα και πολυδιάστατα της υποτιθέμενης δικής μας, όσο και ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Αναφέρομαι στην  αλλοίωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2015, στη χώρα μας. Σε αυτό ποδοπατήθηκε ασύστολα η ξεκάθαρη βούληση του 62% υπέρ του ΟΧΙ. Και, βέβαια, δεν ήταν μόνη η ελληνική κυβέρνηση, όταν  επέβαλε  αυτή την υπέρτατη συνταγματική ανωμαλία. Διότι και οι εταίροι μας αποδέχθηκαν ασμένως αυτό το έκτρωμα, αφού προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει  αποτελεσματική βοήθεια μεθόδευσης στους γηγενείς, για τον τρόπο εμφάνισης της πλαστογράφησης. 

 

Αυτά για να δικαιολογήσω, για ακόμη μια φορά, ότι επείγεται η αναζήτηση λύσης στο ελληνικό αδιέξοδο, που να βρίσκεται εκτός του παρόντος πολιτικού φάσματος, αλλά και που να ξεπερνά κατηγορίες οι οποίες, ακριβώς,   στοχεύουν  στη μη εξεύρεση λύσης.

 

Και να προσθέσω ότι, όπως υποθέτω και με όλους εσάς, δεν πιστεύω ότι στον ελληνικό ορίζοντα μπορούμε να  διακρίνουμε ή και να αναμένουμε σωτήρες.  Αυτοί  μας  έχουν, δυστυχώς, τελειώσει. Αντιθέτως εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη στις αρετές της φυλής μας και να πιστεύω ότι η όποια λύτρωση, αν έρθει, θα προέλθει από αυτό το λαό.

 

Από όσο μπόρεσα να καταλάβω, οι πρωτεργάτες των επιτυχημένων συλλαλητηρίων, που οργανώνουν την αποψινή συνάθροιση, δεν  εμφανίζονται ως Μεσσίες, αλλά απλά ως συνεκτικοί κρίκοι μιας ειρηνικής λαϊκής επανάστασης, που θα διεκδικήσει  κάποιον, έστω και περιορισμένο βαθμό εθνικής κυριαρχίας. Γιατί, χωρίς αυτόν, καμιά πατρίδα δεν μπορεί να επιβιώσει.

 

 

 

ΙΙ. Ελληνική οικονομία

A. ΔΝΤ – Καταστρέψαμε την Ελλάδα για να σώσουμε τις τράπεζες! (SLpress, 30.05.2019) (αποσπάσματα)

 

*Το ΔΝΤ ομολόγησε, πρόσφατα, ότι από κοινού με τους «αγαπητούς εταίρους μας», επέλεξε την Ελλάδα, ως σύγχρονη Ιφιγένεια, προκειμένου να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από βέβαιη καταστροφή. Η ομολογία αυτή έπεσε σαν βόμβα μεγατόνων, στις παραμονές των ευρωεκλογών. Ωστόσο, η τραγική αυτή πραγματικότητα ήταν, απολύτως, διαφανής από την πρώτη στιγμή της καταδίκης μας.


B. Μύθος η είσοδος σε τροχιά ανάπτυξης (SLpress, 25.11.2018)

 

*Τον τελευταίο καιρό, ζούμε καταστάσεις απόλυτου   παραλογισμού. Ενώ, δηλαδή, όλες σχεδόν οι εκφάνσεις της οικονομίας εμφανίζουν εικόνα  επιδείνωσης,  διοχετεύεται παράλληλα και προς όλες τις κατευθύνσεις μια άκρατη θριαμβολογία, που δήθεν διαπιστώνει  το "πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία μας».

 

*Στο διάστημα των 9 τελευταίων ετών επιβλήθηκαν, στην Ελλάδα, τρία Μνημόνια, από τους εταίρους και το ΔΝΤ, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας της.  Το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα, ανάμεσα και σε άλλα,  των τριών αυτών Μνημονίων, είναι η εκτόξευση του χρέους, από 109% στο ΑΕΠ (ή 262€ δισ.), που ήταν πριν από  την κρίση, σε 180,4% αντίστοιχα, σήμερα (ή σε 322€ δισ.).  Και στο παραπάνω αυτό ποσό του σημερινού χρέους, θα πρέπει να προστεθούν  και άλλα 101€ δισ., που είναι  χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, και που εξαιτίας της φτωχοποίησής τους αδυνατούν να ξεπληρώσουν.

 

Ερωτάται, λοιπόν:

* Και, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της, δηλαδή της δυνατότητας αποπληρωμής του, πότε ο βαθμός  αυτής  της βιωσιμότητας ήταν υψηλότερος: πριν ή μετά την επιβολή αυτών των δήθεν σταθεροποιητικών Μνημονίων; Να συνυπολογιστεί, ακόμη, ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο  2001- 2008, ήταν περίπου 4%. Αντιθέτως, μετά την επιβολή των Μνημονίων, και ως το 2017, η Ελλάδα κατέγραφε  συνεχείς αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρότι διατυπώνονταν μονίμως και αιθεροβάμονες προβλέψεις, που δήθεν έβλεπαν ανάπτυξη. Το 2017, ήταν η πρώτη χρονιά με θετικό πρόσημο της ελληνικής ανάπτυξης. Με το αναιμικό 1.4%, που υπολείπεται του αντίστοιχου Μ.Ο της ΕΕ, του 2.4%,  αλλά που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ετήσια ανάπτυξη της χώρας μας, τις  επόμενες δεκαετίες, που θα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την καταστροφή της παραγωγικής  βάσης, της μετανάστευσης 600.000 νέων στο εξωτερικό, της υπογεννητικότητας και των βασικών αναπτυξιακών ροπών που έχουν καταποντιστεί, σκηνοθετούν με επιτυχία το σκηνικό της ελληνικής τραγωδίας στα χρόνια των Μνημονίων. Πώς, λοιπόν, να στηρίξουν αισιόδοξες αναμονές;

 

Γ. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης  (SLpress 03.08.2019)

* Περιττό να προσθέσω ότι εκτός των παγκοίνως γνωστών δυσκολιών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, των σαφών τους προτιμήσεων για τον έτοιμο κατάλογο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κυρίως εκτός της ανεπάρκειάς τους για την αναπτυξιακή  στήριξη  της χώρας (που απαιτεί τουλάχιστον 120 δισ.), αυτή η σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση από το εξωτερικό αποθαρρύνει  κάθε προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της. Και αυτή η απενεργοποίηση  είναι το τραγικότερο, για την Ελλάδα, στοιχείο του οικονομικού προγράμματος της νέας Κυβέρνησης.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Μοργκεντάου 1, ΤΚ 54622 Θεσσαλονίκη

Τηλ.   0030 2310 229977 και ΦΑΞ

Κιν. 6944397345

e-mail: delimar@uom.gr, delimar@uom.edu.gr και

blogger:www.marianegreponti-delivanis.blogspot.gr καιwww.delivani.economics.blogspot.com

Site:http://www.delivanis.com

 

AΘΗΝΑ:

Βουκουρεστίου 50, ΤΚ 10673, Αθήνα

Τηλ: 0030 210 3613209 και ΦΑΞ

Κιν. 6944397345

e-mail: delimar@uom.edu.gr

blogger:www.delivani-economics.blogspot.com

και www.delivani.economics.blogspot.com

Site:http://www.delivanis.com

 

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. του  «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ»

Αισθάνομαι την ανάγκη, και από τη θέση αυτή, να απευθύνω θερμά ευχαριστήρια σε όλα τα μέλη του Ιδρύματος, και στο καθένα ξεχωριστά, για τη φιλική αλλά και πολύ αποτελεσματική παρουσία τους, χάρη στην οποία επιλύονται όλα τα προβλήματα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη στήριξη και τη συνέχιση ύπαρξης του Ιδρύματος.

 

 

ΕΛΕΝΗ ΔΕΛΙΒΑΝΗ (η μονάκριβη κόρη των ιδρυτών)

Η Ελένη Δελιβάνη είναι αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του York του Η.Β. με εξειδίκευση της διδακτορικής της διατριβής στον τουρισμό ως εναλλακτική μηχανή  οικονομικής ανάπτυξης.  Έχει λάβει μέρος στην εκπόνηση πολυάριθμων μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων, έχει κατά καιρούς ασχοληθεί  με τη διαχείριση, τον επιστημονικό συντονισμό, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση   μιας σειράς προγραμμάτων και πρωτοβουλιών  χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., και έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια  σε πολυάριθμα συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος στους Δημάρχους Καλαμαριάς και Πανοράματος, υπήρξε  επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης) και είναι αξιολογήτρια του ΕΜΑ (Ενιαίο Μητρώο Αξιολογητών) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, με έμφαση στην περιφερειακή και τουριστική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια πλήθους επιστημονικών συγγραμμάτων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου.

Έχει οριστικά αποκλείσει την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, από τη ζωή της, προφανώς επειδή οι, κατά καιρούς ενοχλήσεις των γονέων της, στο χώρο αυτό μέτρησαν τελικά περισσότερο από όσο τα πλεονεκτήματά του.  

 

ΝΙΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Ο γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας,  Πρόεδρος του  Ομίλου Εταιριών REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group, που αποτελείται από δέκα θυγατρικές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν περιορίζεται στην πλουσιότατη επιχειρησιακή του δραστηριότητα. Αντιθέτως, οι πολυάριθμες και πολυσχιδείς ανησυχίες του τον ωθούν σε πρωτοπόρους  και  ενδιαφέροντες συνδυασμούς, καθώς και σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αναφέρομαι, στη συνέχεια,  στις εντυπωσιακές προεδρίες του Νίκου Ευθυμιάδη, σε  αριθμό, αλλά και σε  διαφοροποίηση, που μαρτυρούν τον υψηλό βαθμό της γενικότερης αναγνώρισης και αποδοχής του, όχι μόνο  στον ελληνικό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο των Βαλκανίων. Πιο συγκεκριμένα είναι:

*Πρόεδρος επί Τιμή  του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμφώνου Σταθερότητας (SP/BAC). Πρόκειται για ένα Πολυεθνικό Σώμα, που συγκεντρώνει 45 επιχειρηματίες και  επενδυτές, και που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξή τους.

   *Πρόεδρος επί Τιμή στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.  Στα πλαίσια του ΣΒΒΕ ο Νίκος Ευθυμιάδης διοργάνωσε από το 1995 έως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, 12 Διεθνή Συνέδρια για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανικών Χωρών.

 *Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης.

* Τέως Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

*Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Ν.Α. Ευρώπη.

*Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής διευκόλυνσης Εξωτερικού Εμπορίου.

*Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Γραφείου Οικονομικής Συνεργασίας στην Ν.Α. Ευρώπη.

*Αριστίδην μέλος του ΔΣ του Ε.Β.Ε.Θ.

*Επίτιμος Πρόξενος Ολλανδίας.

*Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και συντονιστής του μεγάλου αναπτυξιακού έργου «Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC».

 

Και να προστεθεί, σε αυτήν την μακροσκελή απαρίθμηση αξιωμάτων, που  αντανακλούν εξειδικευμένες γνώσεις, πολλαπλής μορφής ευαισθησίες και επιλεκτικά ενδιαφέροντα,  αλλά και που ταυτόχρονα απαιτούν εξαντλητική εργασία, ότι  ο Νίκος Ευθυμιάδης βρίσκει, πάντα τον απαιτούμενο χρόνο για να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του στο Ίδρυμα Δελιβάνη.  

                           

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ                                                           

Οικονομολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη νομισματική πολιτική και δημοσιογράφος.  Έχει να επιδείξει  πολύπλευρες δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στα πολυάριθμα    ενδιαφέροντά του. Έλαβε μέρος σε ειδικά προγράμματα πάνω στην ευρωπαϊκή ενοποίηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αυστρίας και της Ολλανδίας, καθώς και σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ειδικότερα,  πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών  Βορείου Ελλάδος, στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο Διεθνές Σώμα Διοικητικών Υπηρεσιών ΙΕΣΕ και ως ερευνητής  στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ. Ακόμη, στο ενεργητικό του  Ιορδάνη Καϊσερλίδη είναι η ίδρυση της Εταιρείας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Μέλος της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, της ΕΕΔΕ (1984-1987), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης (1989-1993), του Δ.Σ. της  Χρηματιστηριακής Μακεδονίας-Θράκης (1992-1993), αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη, μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International). Από το 1983 ως το 2005 εργάστηκε ως διευθυντής Βορείου Ελλάδος μεγάλου εκδοτικού οργανισμού. Είναι συγγραφεύς πολλών βιβλίων, μονογραφιών, μελετών και άρθρων τόσο σε αμιγώς οικονομικά, όσο και σε γενικότερα θέματα.

 

 

 

 ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ

Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έκανε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη  Σορβόννη του Παρισιού από όπου έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και διάκριση. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε με δαπάνες του CNRS της Γαλλίας και δημοσιεύθηκε στη γαλλική σειρά SEDES. Σπούδασε, επίσης, και έκανε έρευνα στα Πανεπιστήμια  London School of EconomicsBerkeley (ΗΠΑ), και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό  Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Fiesole).

Ύφηγήτρια στο ΑΠΘ και Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  Σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, αντιπρόεδρος  της  Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας,  και της επιστημονικής ένωσης   CEDIMES, Πρόεδρος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia (Ρουμανία), Πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη». Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα Πρύτανης, και εκλέχτηκε τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Το βιογραφικό της σημείωμα είναι δημοσιευμένο στις εκδόσεις  Who is Who. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο της  Επίτιμης Διδάκτορα  από τα Πανεπιστήμια Δημόκριτος (Θράκη), Valahia (Ρουμανία)  Kainar (Almaty-Kazakhstan), Αltai State University (Ρωσική Σιβηρία) και από το Πανεπιστήμιο της  Annaba (Αλγερία).  Έχει πάρει το Α΄ βραβείο  της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της, περί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδος στα πλαίσια της ΕΟΚ, είναι επίτιμη δημότης της Κομοτηνής. Τιμήθηκε με 4 χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση, με ένα μετάλλιο για την επιτυχή, τρεις φορές πρυτανεία της,   με την επιλογή της ως Jean Monnet Fellow, στο Ευρωπαϊκό Παν/κό Ινστιτούτο  της Φλωρεντίας, με πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στο State Department των ΗΠΑ αλλά και με την απονομή του  μεγάλου γαλλικού παρασήμου του chevalier de la LH, από τη γαλλική κυβέρνηση. Ακόμη, στις 14 Οκτωβρίου του 2011 έγινε η επίσημη υποδοχή της στην  Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας, στο  Βουκουρέστι. Στις 22 Ιουνίου του 2016 προστέθηκε στις παραπάνω διακρίσεις  και η  ιδιότητα της "επίτιμης διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης", τίτλος που για πολλούς όσο και κατανοητούς  λόγους την συγκίνησε βαθιά.

 Έχει προσκληθεί για μαθήματα και διαλέξεις από τα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ρώμης, Βόννης, Μασσαλίας, Φλωρεντίας, Τεργέστης, Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας, Κρακοβίας, Μελβούρνης, Buenos Aires, Κόρντομπα, Rio de Janeiro, Ν.Κορέας, Targoviste, Βουκουρεστίου,  Σόφιας,  Rijeca,  Port de Prince, Υaoude, Fribourg, κ.ά. Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα διεθνή συνέδρια ανά την υφήλιο. Της ανατέθηκε ερευνητικό έργο από την ΥΠΑΒΕ, το CNRS του Παρισιού, το ΕΚΚΕ, τον ΟΟΣΑ Παρισιού, το ΝΑΤΟ, το ΙΜΧΑ, το ΚΕΠΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το Ευρωπαϊκό Παν/κό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το Παν/μιο Μακεδονίας. Το δημοσιευμένο έργο της ανέρχεται σε  53 συγγράμματα, μελέτες, μονογραφίες, έρευνες κλπ  και  σε περίπου 700 άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ρουμανικά. Αρκετά από τα έργα και άρθρα της μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες: γαλλική, αγγλική, ρουμανική, ιταλική, ισπανική και ρωσική. Το δημοσιευμένο έργο της  έχει τιμηθεί με πρώτα  βραβεία, επαίνους, και σωρεία βιβλιοκρισιών σε πολλές γλώσσες. Τα ερευνητικά της πεδία, που ανήκουν στη  μακροοικονομία, και πιο συγκεκριμένα αναφέρονται στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην  κατανομή του εισοδήματος, στα δημοσιονομικά και στην παγκοσμιοποίηση. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ,  συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής γνώμης, για τα επίκαιρα οικονομικά θέματα. Οι πολλές χιλιάδες φοιτητών και οι πολυπληθείς διδάκτορες, υπό την επίβλεψή της, έχουν στελεχώσει ΑΕΙ της Ελλάδος και του εξωτερικού, καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ (06-05-1997)

                    
    Πρόκειται για τον πρώτο εγγονό μου, που αντικατέστησε τον εκλιπόντα Σαράντο Ορφανουδάκη και που η νεανική παρουσία του στο ΔΣ του Ιδρύματος είναι εκσυγχρονιστική. Θέλω να ελπίζω ότι από κοινού με την κόρη μου, Ελένη Δελιβάνη, αλλά και με τον δεύτερο εγγονό μου Δημήτρη, θα συνεχίσουν επάξια  τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, και όταν εγώ δεν θα υπάρχω.

      Εκπαίδευση
  • Απόφοιτος  του Anatolia college (class of 2015)
  • Σπουδάζω μηχανολογία οχημάτων στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ
  • Γνωρίζω άπταιστα γαλλικά και αγγλικά

       Ασχολίες

·        Αναπαλαίωση κλασικών αυτοκινήτων από το 2012
·        Μοντελισμός 
·        Κατασκηνωτής και στέλεχος της ΧΑΝΘ από το 2004

Στόχοι 

·        Συνδυασμός της αγάπης και του ταλέντου στον τομέα της αυτοκίνησης , με θεωρητικές γνώσεις.
·        Επιχείρηση που να συνδυάζει την αναπαλαίωση με την νέα τεχνολογία, κάνοντας κλασικά οχήματα βιώσιμα στην σύγχρονη εποχή

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Ο γνωστός πολιτικός της Θεσσαλονίκης, με την πλούσια κοινωνική προσφορά, την πολυμάθεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του,  που εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1974. Το 2007  ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι πολιτικός που διανοείται, όπως ο ίδιος προσδιορίζεται, και όχι διανοούμενος που πολιτεύεται. Κύριο εργαλείο της πολιτικής του ανάλυσης είναι ο Θουκυδίδης και η κλασική σκέψη γενικότερα. Από αυτήν και το Ευαγγέλιο αντλεί τις πνευματικές «σταθερές» του. Διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξεως, Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και Υφυπουργός Ανώτατης Παιδείας,  και  εργάστηκε  συστηματικά και επίμονα για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Χάρις σ’αυτή τη θητεία  του ως Υφυπουργός Παιδείας, και με τη στενή συνεργασία της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, που ήταν πρύτανης τότε, η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΠΑΜΑΚ έπαψε να περιφέρεται ως νομάδα και απέκτησε το μεγαλοπρεπές κτίριο, στο οποίο έκτοτε στεγάζεται.  Ο Στέλιος Παπαθεμελής  έχει συγγράψει πολυάριθμα έργα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Είναι  Συνταξιούχος Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης.  Υπηρέτησε την ανώτατη εκπαίδευση επί 35 χρόνια, από τα οποία τα   20 δίδαξε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Το 1999 ίδρυσε στη Θράκη το Τμήμα Δ.Ο.Σ.Α του οποίου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος  του ως το 2005. Εξάλλου, υπήρξε Αντιπρύτανης για την περίοδο 2003-5 και Πρόεδρος της HELEXPO Α.Ε. 2004-5. Υπήρξε, ακόμη, Τακτικό Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού» και υπήρξε Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου υπήρξε επί μία δεκαετία Πρόεδρος της Εταιρίας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα είναι  Αντιπρόεδρος του CEDIMES Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη». ΄Εχει δημοσιεύσει 20 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και ξένα  επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες ανά την υφήλιο. Το 2007 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Targoviste (Ρουμανία), και είναι το 10ο μέλος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων αυτού του Πανεπιστημίου. O Καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου είναι κάτοχος κρατικού διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I-Panthéon-Sorbonne.  Τέλος, υπήρξε Συγκλητικός και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα ως Επιστημονικός Διευθυντής, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα εκπόνησης του Master Plan του Νομού Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης, έχοντας επιλεγεί στη θέση αυτή με το σύστημα open gov που ίσχυε κατά την περίοδο εκείνη.  

 

 

ΟΙ  ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 

Το Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη λειτουργεί ανεπίσημα από το 1999, αλλά απόκτησε νομική υπόσταση μόνο το 2002. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος καταγραφής των δραστηριοτήτων του, το 2008 εμφανίστηκε  το  δεύτερο  τεύχος, το 2013 το τρίτο τεύχος, το 2016 το   τέταρτο τεύχος, και τέλος το ανά χείρας πέμπτο τεύχος αναφέρεται στην περίοδο  2016-2019.

Παρόν σε πολλά επίπεδα επιστημονικών κοινωνικών και πρόσφατα και εθνικών δραστηριοτήτων, το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη κλείνει είκοσι περίπου χρόνια ζωής. Κάποια αποτυπώματα αυτών των πολύπλευρων δραστηριοτήτων, αλλά και   της ευρύτερης  αποδοχής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφονται στα επί μέρους κεφάλαια, που ακολουθούν και αναφέρονται στην περίοδο 2016-2019

 Μία, από τις σημαντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος είναι και η χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές για την εμβάθυνσή τους στην οικονομική επιστήμη. Από τη σύσταση του το Ίδρυμα Δελιβάνη βοήθησε σημαντικό αριθμό νέων να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους, κατά κανόνα σε ΑΕΙ του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα. Ωστόσο, το 2019 δεν δόθηκε υποτροφία, και τούτο επειδή υπήρξαν κάποιες τεχνικής φύσης απαιτήσεις, που ήταν δύσκολο να ικανοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης βοηθητικού προσωπικού στο Ίδρυμα. Με το νέο Καταστατικό που ετοιμάζεται, ελπίζω ότι θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών. Έτσι, η βοήθεια του Ιδρύματος προς φοιτητές των Οικονομικών περιορίστηκε το 2019 στη συμμετοχή του στις δαπάνες εκπαιδευτικής εκδρομής στις Βρυξέλλες, φοιτητών του ΑΠΘ, που συνοδεύτηκαν από τον καθηγητή τους και αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Δημήτρη Μάρδα.

 

 

 

Κεφάλαιο Ι. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Α. Νέο Βιβλίο: Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής, Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη και Εκδόσεις Ιανός, Αθήνα 2018

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στις σελίδες του ξεσκεπάζονται οι  συγκλονιστικές πτυχές του κόσμου μας που ψυχορραγεί και του νέου που κατακλύζει την υφήλιο. Ο νέος αυτός κόσμος αναδύεται μέσα από τις στάχτες του δυτικού πολιτισμού, με τα χρώματα της Κίνας και με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές. Η Κίνα, πλαισιωμένη από πολυάριθμες ασιατικές οικονομίες, καλπάζει ακάθεκτη προς την κατάκτηση του πλανήτη. Η κινεζική παγκοσμιοποίηση χτίζει τα θεμέλιά της στον «νέο δρόμο του μεταξιού» και υπόσχεται να εξασφαλίσει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ένα καινούργιο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Marshall.

Σε αντίθεση, όμως, με την απερχόμενη παγκοσμιοποίηση, η Κίνα δεν επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά την παγκόσμια κυριαρχία της. Η ίδια δείχνει να επιθυμεί μια ειρηνική διαδοχή στην παγκόσμια εξουσία. Ωστόσο, το σύνδρομο της ‘παγίδας του Θουκυδίδη’ έχει ήδη αναπόφευκτα εισχωρήσει στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και κορυφώνεται με τον μεταξύ τους εμπορικό  και τεχνολογικό πόλεμο.

Η πιθανότητα ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα σημάνει το τέλος εποχής για τον πλανήτη, δυστυχώς, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθεί. Η προετοιμασία ανάρτησης  της Κίνας στην κορυφή της πυραμίδας του κόσμου συνδυάζεται με μία σειρά κοσμογονικών αλλαγών, που κονιορτοποιούν το σύνολο των κανόνων της παρηκμασμένης Δύσης, χαράσσοντας νέους ορίζοντες με τη μορφή νεωτερισμών, που ήδη αλλάζουν την καθημερινότητά μας.

Πρόκειται για τη θριαμβευτική επάνοδο στο προσκήνιο βασικών αξιών, που υποβαθμίστηκαν στους χρόνους της παγκοσμιοποίησης, όπως ο πατριωτισμός, οι παραδόσεις, η εθνική ταυτότητα, τα εθνικά σύνορα και το έθνος-κράτος, καθώς και για την υποχώρηση της προσπάθειας δημιουργίας παγκόσμιας διακυβέρνησης. Πρόκειται, επίσης, για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (robots) που κατακλύζουν τη Γη, υποκαθιστώντας την ανθρώπινη εργασία ακόμα και στις πιο ευαίσθητες και απαιτητικές της μορφές, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κοινωνίας του 1/10.

 Α1 Παρουσιάσεις (δικών μου βιβλίων)

α) Στη Θεσσαλονίκη  στις 19.12.2018 στην αίθουσα ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης   

 
Πρόσκληση: Το Ίδρυμα Δελιβάνη και οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη με τίτλο Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής. Θα μιλήσουν οι: Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Νατσιός δάσκαλος, θεολόγος και συγγραφέας, Παντελής Σαββίδης δημοσιογράφος και Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, συγγραφέας-πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου «ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

β)Στην Αθήνα στις 14.01.2019

Οι εκδόσεις IANOS και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη παρουσιάζουν το βιβλίο Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κωνσταντίνος Γρίβας αν. καθ. Γεωπολιτικής, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Σταύρος Λυγερός δημοσιογράφος-διευθ. SLpress.gr

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη πρ. πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης SLpress.gr, Βαγγέλης Γεωργίου. Η  εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

 

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

γ) Στην Πάτρα, στις 12.02.2019

Πρόσκληση: Οι εκδόσεις IANOS, ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών και το βιβλιοπωλείο Discover συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη- Δελιβάνη με τίτλο Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Βυζαντινό", πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, στην Πάτρα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρών,

ο Άγγελος Τσιγκρής, δικηγόρος- διδάκτωρ Εγκληματολογίας , τέως γ. γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Iωάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμονας –διεθνολόγος, τ. πρόεδρος Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας, Έφη Αναλυτή.

Συντονίζει ο τηλεοπτικός παραγωγός, Αχιλλέας Παπαδιονυσίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δ)Στην Καλαμάτα στις 04.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ε) Στην παραλία της Θεσσαλονίκης στις 17.06.2019

 Παρουσίαση βιβλίου μου Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής, Στα πλαίσια της Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

 

 

Σημείωση: Το νέο αυτό βιβλίο είναι υπό εκτύπωση και γαλλικά από τον παρισινό οίκο L'Harmattan με τίτλο La fin de la domination économique de l'Occident et l'invasion de l'Orient

 

 

 

 

Α2. Παρουσιάσεις βιβλίων τρίτων από την Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

 

 

α)Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου στη Θεσσαλονίκη

19.10.2016, με τίτλο: Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

 

 

+

 

 

 

 

 

 

β) Του βιβλίου του Μιχάλη Καχρή στην Αθήνα

25.01.2017, με τίτλο: Πολυεθνικές, στο Πολυχώρο Αίτιο

 

 

 

P1087. C:\Users\maria delivani\Pictures\

 

 

γ) Του βιβλίου της Φωτεινής Μαστρογιάννη στην Αθήνα

02.03.2017, του Τόμου ΙΙ με συνεντεύξεις στο πλαίσιο της εκπομπής "Take the Money and run", στο Πολυχώρο Αίτιο

 

 

 

 

 

δ)Του βιβλίου  με τίτλο Ευρωζώνη, Εθνικό Νόμισμα και Λαϊκή Κυριαρχία, 12.10.2017 του ΜΑΧΩΜΕ και Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά, Αγίου Κωνσταντίνου και Γερανίου, 1ος όροφος, Αθήνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

δ) Του βιβλίου του Όθωνα Ιακωβίδη στην Αθήνα

23.03.2018 με τίτλο: Περί Δημοκρατίας, στο Πολεμικό Μουσείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

στ) Του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου (editor), στην  Αθήνα

04.02.2019 με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, στο συνέδριο του 2018 για την ελληνική κρίση και την αντιμετώπισή της,  στη Στοά Βιβλίου

3   

 

,

 

 

 

                      

          

                      

                    B. ΑΡΘΡΑ

                    α) Ελληνικά (επιλεκτικά- ενδεικτικά) (Α= Ανάρτηση)

                    Οι δικαιολογημένες ανησυχίες μου, για την καταστροφή της Ελλάδας, με ωθούν στην πολύ συχνή συγγραφή άρθρων, που συνήθως σχετίζονται με τις διάφορες εκφάνσεις και εξελίξεις της. Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι με τα άρθρα μου θα σωθούμε….Αλλά, όμως, αυτό μπορώ να κάνω και με παρηγορεί η σκέψη ότι και η συγγραφή κριτικών κειμένων ή η πρόταση, έστω και εντελώς θεωρητική με τις παρούσες συνθήκες, λύσεων είναι και αυτή  μια μορφή αγώνα, που δεν θα πάει  χαμένος. Τα άρθρα μου αυτά, συνήθως, τα αναρτώ στο δικό μου blogspot. Και από το σημείο αυτό αδυνατώ να ελέγξω τις διαδρομές τους, που φαίνεται να είναι ατέλειωτες, μια και κάθε φορά που μπαίνω στο διαδίκτυο ανακαλύπτω και νέες φιλόξενες σελίδες για τα άρθρα μου. Υπάρχουν, ασφαλώς, κάποιες ιστοσελίδες, που  ζητούν άρθρα μου ή που γνωρίζω τους διακινητές τους και συχνά στέλνω άρθρα μου, όπως είναι οι Ανιχνεύσεις του φίλου μου Παντελή Σαββίδη, το SLpress του Σταύρου Λυγερού, η ιστοσελίδα του φίλου Γιάννη Κεσσόπουλου, το περιοδικό Επίκαιρα κ.ά. Θέλω, ωστόσο, με την ευκαιρία τυ ανά χείρας  τεύχους, να  χαιρετίσω πολλές ιστοσελίδες, που ενδιαφέρονται και αναπαράγουν δικά μου κείμενα. Εντελώς ενδεικτικά θα αναφερθώ σε ορισμένες από αυτές, που συγκυριακά υπέπεσαν στην αντίληψή μου, περιλαμβάνοντας νοερά και ευχαριστώντας για τη φιλοξενία, και πλήθος άλλες: Εκδόσεις Ποιότητα, Ομάδα 21  Μακεδονίας-Θράκης, Parakato gr,Οδός δραχμής, Τρικλοποδιά, Σεισάχθεια ΕΠΑΜ, Θάνος Εύη Koukfamily, Geromorias και πλήθος άλλων. Με την ανεξάρτητη τοποθέτησή τους αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης των πολιτών, που ελπίζεται να καταλήξει σε ορθολογικές αντιδράσεις, πριν να είναι πολύ αργά για τη χώρα μας.


                    Στη συνέχεια οι τίτλοι κάποιων από τα άρθρα μου της περιόδου 2016-2019:

                       -Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού  για το 2017 (πάντοτε μνημονιακός και πάντοτε σε αδιέξοδο) Α.05.10.2016

-"Τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα από τον νέο πλανητάρχη Donald Trump"( To κείμενο της ομιλίας της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, που έγινε στην Καβάλα (03.12.2016) δημοσιεύθηκε  στην Πυρίκαυστη Ελλάδα- Πρόεδρος ο Γιώργος Καλεάδης)

-Αφορά τη δικαστική αθωωτική απόφαση του κ. Γεωργίου, Α.07.12.2016 

-Ήρθε η ώρα των μεγάλων  αποφάσεων αν   πρόκειται να σωθούμε, Α. 22.12.2016

-Ευρώ-Ευρώ και θάνατος αργός (η επικαιροποίηση του "ελιά-ελιά και Κώτσος Βασιλιάς") Α. 9.01.2017

-Και πάλι επί τάπητος το  GREXΙT με γερμανικές προδιαγραφές, Α. 31.01.2017

-Επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα: μια απαγορευμένη συζήτηση  (Επίκαιρα,14.02.2017)     

-Χωρίς τίτλο: συνέχεια για το ελληνικό αδιέξοδο, Α. 16.02.2017

-Μια κριτική ανάγνωση της "μετάβασης στο εθνικό νόμισμα" του Κώστα Λαπαβίτσα (και συνεργατών) Α. 18.02.2017

-Η ατιμώρητη εσχάτη προδοσία Α. 21.03.2017

-Πώς θα ξεφύγει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό οικονομικό αδιέξοδο; Α. 03.04.2017 -Πρόταση της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη για σύνδεση της νέας δραχμής με το δολάριο (που δημοσιεύθηκε στο GreekAmerican News Agency στις 03.04.2017

-Γαλλικές Εκλογές, Α. 08.05.2017

-Υποθήκευση της Ελλάδας "με ή χωρίς γραβάτα", Α.23.05.2017

-Σε σταυροδρόμι η Ελλάδα μετά τις ουτοπίες και την απύθμενη υποκρισία της Ευρώπης, Α. 05.06.2017

- Με μνημόνια, λιτότητα και επιδείνωση εξαθλίωσης ως το 2060 (και βλέπουμε)!

Α. 18.06.2017

- Η απαξίωση της κυρίαρχης οικονομικής θεωρίας στη νέα διεθνή οικονομική τάξη, Α.26.06.2017

-Προς ανατροπή της διεθνούς οικονομικής τάξης. Ελευθερία συναλλαγών ή προστατευτισμός; (παλιό κρασί σε νέο περίβλημα), Α. 28.06.20- Τα δύο σενάρια για την τύχη της πρώτης αποικίας  της ΕΕ: την Ελλάδα ("Επίκαιρα στις 07.07.2017)

- Όταν το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ και....σώζεται η Ελλάδα! (περί σχεδίου Β, και ....σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την τιμωρία των ενόχων), Α. 10.07.2017

-Η πρόταση  της ΝΔ για μείωση των φόρων θα  έχει αρνητικές και θετικές συνέπειες        (Επίκαιρα 21.07.2017)

- Και πάλι επί τάπητος η υπόθεση του κ. Γεωργίου, Α. 22.07.2017

- Το ευρωπαϊκό συνδικάτο του εγκλήματος   (Επίκαιρα στις 25.08.2017)

-Απόηχοι από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Α. 29.09.2017

- Μπράβο στην πλειονοψηφία των συμβολαιογράφων Α. 05.10.2017

-Ο ρομποτισμός και οι συνέπειές του στην απασχόληση, Α.02.11.2017

 - Η απειλή της μόνιμης στασιμότητας, Α.16.11.2017

-Το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη ενδέχεται να αποτελεί την υλοποίηση ενός σκοτεινού σχεδίου του 1922, Α.17.12.2017 

-Το τέλος  της παγκοσμιοποίησης, Α. 27.12.2017

-Οι νέες τεχνολογίες και οι λύσεις στα τεχνητά αδιέξοδα της παγκοσμιοποίησης  και της  ευρωπαϊκής οικονομίας, Α. 27.12.2017

                      -«Δεν θα προφέρεται αλλά  θα εφαρμόζεται", SLpress 27.05.2018

-"Ανακτημένη εθνική κυριαρχία" με φτωχοποιημένους πολίτες, SLpress 30.06.2018

-Πολιτική ευθύνη άνευ πολιτικού αντικρίσματος, SLpress, 02.08.2018

- Κύριοι, δυστυχώς επαληθευτήκαμε για τα Μνημόνια , SLpress 28.08.2018

- Η ΕΕ, ο Όρμπαν και οι ευρωπαϊκές αξίες,  SLpress 17.09.2018

- Αμερική και Κίνα: Συνύπαρξη με ανοχή ή σύνδρομο Θουκυδίδη; Σύλλογος Οικονομολόγων-Λογιστών Θεσσαλονίκης 09/2018

-Kαι τα fake news των New York Times στο πλευρό του Ζάεφ, A. 22.09. 2018

- Τα λαικίστικα  πολιτικά  κόμματα και οι ανατροπές τους στην καθεστηκυία τάξη Ιδεοπηγή, 02.10.2018

-ΟΡΓΗ για τη δήλωση «καθηγήτριας» (!!!!!!!!) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Α. 15.10.2018                                                                                                      

- Η νέα  παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας (η αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού),  Α. 16.10.2018

-Μύθος η είσοδος σε τροχιά ανάπτυξης, SLpress, 26.11.2018

-Σκέψεις (και περισσότερες ανησυχίες) για την ύπαρξη και το ρόλο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ειδικά, αυτή τη δύσκολη, από κάθε άποψη, περίοδο για την πατρίδα), Α. 27.11.2018

                     

-Οι "Πρέσπες" κατέδειξαν το αβυσσαλέο χάσμα λαού-κυβέρνησης, SLpress 24.01.2019

-Η αργόσυρτη δύση της κυριαρχίας των Δυτικών, SLpress,  31.01.2019

-Η Cosco στον Πειραιά: Καλό για την Ελλάδα κακό για την ΕΕ, SLpress, 06.02.2019

-Το μέλλον του καπιταλισμού ανήκει στην Κίνα, SLpress, 21.02.2019

-Η υπερχειλίζουσα υποκρισία της Κομισιόν για την Ελλάδα, SLpress, 06.03.2019

-Απειλείται το λιμάνι του Πειραιά από την Τεργέστη; Slpress, 28.03.2019

-Ευρωεκλογές: Η ευκαιρία των πολιτών να "πυροβολήσουν" το ευρωιερατείο, SLpress, 04.05.2019

-Ευρωκάλπες: Για να μην καταλήξουμε άξιοι της μοίρα μας...SLpress, 21.05.2019

-Yπάρχει λόγος που ο 'λαϊκισμός' κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, SLpress, 26.05.2019

-Η ΕΕ τιμωρεί τον 'αιρετικό'  Oρμπαν - Οι Ούγγροι απάντησαν στις κάλπες, SLpress, 28.05.2019

-ΔΝΤ: Καταστρέψαμε την Ελλάδα για να σώσουμε τις τράπεζες!

-Έτοιμη να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη η Ιταλία! SLpress, 18.06.2019

-Ο μύθος του υπερμεγέθους δημόσιου τομέα, SLpress, 12.07.2019

-Τα 60 δισ. επενδύσεων της ΝΔ που δεν πρόκειται να έρθουν, SLpress, 08.07.2019

-Τα ξεχασμένα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ και οι ομολογίες για το έγκλημα, SLpress, 04.07.2019

-Τα πρώτα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, SLpress, 03.08.2019

-Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και ταχύρυθμη ανάπτυξη - Από το ένα παραμύθι στο άλλο, SLpress, 31.08.2019

-Το μεταμνημονιακό κοστούμι παγιδεύει την ελληνική οικονομία, SLpress, 07.09.2019

-Ο ανεξήγητος ενθουσιασμός του πρωθυπουργού, SLpress, 21.09.2019

-ΔΝΤ: Μην είσαι τόσο αισιόδοξος Κυριάκο, SLpress, 20.11.2019

-"Ενήλικοι στο Δωμάτιο" - "Ανήλικοι" στις κινηματογραφικές αίθουσες, SLpress,16.10.2019

-Οφείλουμε ένα συγγνώμη στους ήρωες του 1821, SLpress, 15.11.2019

 

β) Ξενόγλωσσα

 

-  « La menace de la stagnation séculaire », Colloque à Ploesti,  16.11.2017 (υπό εκτύπωση)

- “Negative interest rates”, Holistic Marketing Journal, Bucarest, 12/2017

                     -"Les causes du chômage  dans le stade post-industriel du capitalisme suivi d'une proposition pour le combattre".www.rvee.eu › index.php › archives › 1...RVEE - Volume 7 No.3 -2019, Revue Valaque d'Etudes Economiques,, ISSN 067-9459, Revue Trimestrielle, Le dernier numero

Université Valahia de Targoviste, Base de Données Internationales

 - “Towards an overthrow of the international economic order? (Freedom on trade or protectionism?) pp 268-290, Economic System of European Union and accession of Bosnia and Herzegovina-Challenges and policies ahead .Published by Faculty of Economics, University of Mostar Matice hrvatske bb, 88 000 Mostar, Bosnia and  Hercegovina

- “Accounting of receding globalization and X-Ray of the incoming new international economic order”, Economic Integration:Theory, Cooperation and Perspectives, Ed.Vinko Kandzija and Andre Kumar, Libertas, Mostar 2018, pp.119-133

- “The populist political parties and their overthrow in the prevalent order. Valahia Journal of Economic Studies,Volume 9(23) Issue 2, 2018, DOI 10.2478/vjes-2018-0016

- « La nouvelle mondialisation porte les couleurs de la Chine », Izmir,Book internet pp 2909-2931/2018

- « Amérique et Chine: Coéxistence et Tolérence ou le Syndrôme  de Thucidide ».  Economic System of European Union and Accession of Bosnia and Herzegovina –Challenge and Policies Ahead, ed. Vinko Kandzija and Mila Ganzic, Ecsa BIH 2019, pp.53-70

-“Robotics and its unemployment: a proposal to address  massive unemployment”: Journal of Global Strategic Management | V. 12 | N. 2 | 2018-December| isma.info | 095-106 | DOI: 10.20460/JGSM.2019.27295

-30.05.2017.Work Shop a la Faculté des Sciences Economiques de l’Université Valahia in Targoviste

-20-22.06/2019. Διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Valahia στο Targoviste.“Les inégalités exagérées de la répartition des revenus menacent la croissance mais aussi le capitalisme et la démocratie » (υπό εκτύπωση)

*17-18/10.2019. Διεθνές Συνέδριο στο Zagreb, στο Πανεπιστήμιο Libertas International: «The consequences of the new international economic order on developing countries” (υπό δημοσίευση στον Τόμο πρακτκών του συνεδρίου)

*28-29.11.2019. 3ο Διεθνές Συνέδριο με γενικό θέμα: “Globalization, Innovation and Development Trends and Prospects” (G.I.D.T.P.) (Alexandria) Valahia University in Targoviste. Keyspeaker με θέμα: «Les dangereuses  évolutions démographiques renforcent l’image du déclin de l’Europe». Με τη συνεργασία της  Ioana Panagoret (υπό εκτύπωση)

*12-14.12.2019, Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Beykent στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα εισήγησης: «The end of Western civilisation with the invasion of the East» (υπό εκτύπωση)

 

Κεφάλαιο 2. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  και VIDEO

 

α) Συνεντεύξεις

 

-05.03.2017 Συνέντευξη  στο ραδιόφωνο ΑΡΤ FM με το δημοσιογράφο Costa Wills

- 12.3.2017 Συνέντευξη  στο ραδιόφωνο ΑΡΤ FM με το δημοσιογράφο Costa Wills

-27.03.2017 Συνέντευξη σε ψηφιακή μορφή με την Φωτεινή Μαστρογιάννη στο take the money and run, με θέμα" Πρόταση νέας λύσης για την έξοδο από το αδιέξοδο"

- 30.03.2017 Συνέντευξη με το δημοσιογράφο και εκδότη της Πρωϊνής Ν. Υόρκης, Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

-10.09.2017, Συνέντευξη με  Kώστα Wills  στο ραδιόφωνο  ΑΡΤ FM,σχετικά με Γιάνη Βαρουφάκη, Macron κλπ

-16.09.2017 Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο  του βελγικού περιοδικού Le Vif, Emilien Hofman

-29.09.2017. Συνέντευξη με τον Δημήτρη Νατσιό στην TV 4E

-15.03.2018. Συνέντευξη με τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου εφ'όλης της ύλης για το κανάλι Αχελώος

-6/2018. Συνέντευξη για το Μακεδονικό στοTV ΣΚΑΙ

-6/2018. Συνέντευξη για το Μακεδονικό στοTV ΣΤΑΡ

-6/2018. Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο Λαμίας για το Μακεδονικό

-17.09.2018. Συνέντευξη στο ραδιόφωνο ΕΡΤ-open για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα  του Ανένδοτου

-03.10.2018. Συνέντευξη στο Βεργίνα TV με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόμπρα εφ' όλης της ύλης                                                                                                                                                                                                                                                            

-12.12.2018. Συνέντευξη στο  TV100 με το δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, και με θέμα το νέο μου βιβλίο για το "τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-17.12.2018. Συνέντευξη στο  TV Βεργίνα με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόμπρα με θέμα το νέο μου βιβλίο για το "τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-18.12.2018, Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα το νέο μου βιβλίο για το ‘τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-18.12.2018 Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο City International με το δημοσιογράφο κ. Θοδωρίδη και την Χρύσα Βασιλικού με θέμα το νέο μου βιβλίο για το "τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-07.01.2019. Συνέντευξη ραδιοφωνική  στην ΕΡΤ3 με τον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου  για το βιβλίο μου "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

-16.01.2019. Συνέντευξη με το δημοσιογράφο Γιάννη Διαβάτη στο Contra Channel,  για το βιβλίο μου "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης " και  για θέματα της ελληνικής οικονομίας

 

 

-04.02.2019, και ώρα 11 π.μ. Συνέντευξη  στο Radio SYMBΑN  του SYDNEY, με τον Δημήτρη Συμεωνίδη για τη συμφωνία των Πρεσπών και για το νέο μου βιβλίο "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης"

- 12.02.2019. Συνέντευξη στο TV Best της Πάτρας, με τον δημοσιογράφο  Γιώργο Κλαουδάτο με την ευκαιρία παρουσίασης του βιβλίου μου,  "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής"

-11.03.2019. Συνέντευξη στον  ΑΧΕΛΩΟ και στο www.portoni.gr με τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου

22.03.2019. Συνέντευξη στο Ράδιο 106,4 με το δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο και κύριο θέμα το βιβλίο μου"Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής"

-22.03.2019. Συζήτηση στην τηλεοπτική  εκπομπή  του κ. Σακκά για την TV Βεργίνα και το ΤV Smile

-03.04.19 Συνέντεξη με κ. Ηλία Μαραβά δημοσιογράφο της ΕΡΤ Καλαμάτας (ραδιόφωνο) για την παρουσίαση του βιβλιου μου εκεί με  τίτλο "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχιας  της Δύσης"

-15.04.19 Συνέντευξη στο Ράδιο 87,5 με το δημοσιογράφο Γιώργο Λεκάκη και κύριο θέμα το βιβλίο μου"Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής" maria negreponti-delivanis/αρχείον πολιτισμού/kriti fm 87.5 Tv You Tube-20 Apr.2019

                      -22.04.2019. Συνέντευξη στο TV Βεργίνα με Χριστίνα Τσόρμπα για ευρωεκλογές  και  το βιβλίο μου"Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η        εισβολή της Ανατολής"

 

 

β)VIDEO

 

 - Translate this page

 55:24

Jan 24, 2016 - Uploaded by Fotini Mastroianni

Η πρώην πρύτανις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη σε μία συζήτηση για 

-https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 59:47

Feb 6, 2017 - Uploaded by Achilleas Papadionisiou

Την Διεθνούς φήμης Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Οικονομολόγο κ Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη έχει προσκεκλημένη στην τηλεόραση του Αχελώου

-https://koukfamily.blogspot.com › 2017/03 › blog-post_864

 - Translate this page

 1:11:24

Mar 27, 2017 - Uploaded by Fotini Mastroianni

Συνέντευξη της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη στην Φωτεινή Μαστρογιάννη (βίντεο) ... κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη προτείνει μία εναλλακτική λύση για την ... Εθνικά ...

 

 

-https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 57:47

Apr 23, 2018 - Uploaded by Achilleas Papadionisiou

... του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη κ Μαρία Δελιβάνη κ Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη

https://veteranos.gr › min-piasoume-ti-scholiazi-o-sfoungokolarios-...

 Translate this page

Jun 4, 2018

 

-https://www.pieria.tv › συλλαλητήριο-για-την-μακεδονια-στην-π

 - Translate this page

 1:14:31

Jun 7, 2018 - Uploaded by www.Pieria.tv

... η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κυρία Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος ...

-Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης - YouTube

https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 55:22

Dec 13, 2018 - Uploaded by Pantelis Savvidis

Προσκεκλημένοι: η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ... Comments are disabled for this video.

-18.12.2019 Ραδιόφωνο City International συήτηση για το νέο μου βιβλίο «το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της δύσης με κ. Θεοδωρίδη και κα Χρύσα Βασιλικού

-https://youtu.be/LmLIDni0eOo

12.02.2019 (από την παρουσίαση του βιβλίου μου «Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής» στην Πάτρα

-https://www.youtube.com › watch

 - Translate this page

 51:33

Mar 11, 2019 - Uploaded by ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Your browser does not currently recognize any of the video formats available. ... ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ .

 

-https://www.youtube.com/watch?v=sjuwwsB4O94

Πάμε για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο; Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης... Καλεσμένη η τ. πρύτανις, συγγραφέας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη. Η εκπομπή μεταδόθηκε από τον Κρήτη FM 87.5, στις 15.4.2019

 

-Video Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη ... - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

-https://eleftheroiellines.blogspot.com › 2019/05 › video

 - Translate this page

 27:14ολής

May 18, 2019 - Uploaded by TALEMETV

Video Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη για Ευρωελογές και για το τελευταίο της βιβλίο "το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η  εισβολή της Ανατολής»

 

-19.12.2018. Real FM, syz;

https://slpress.gron-airanamenontai-anatropes-ston-syschetismo...

 - Translate this page

                       - Αχ Παπαδιονυσίου

12.02.2019
Από την παρουσίαση του βιβλίου μου Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας στη Δύση, στην (με Αχιλλέα Παπαδιονυσίου)

 

 

 27:14

May 20, 2019 - Uploaded by TALEMETV

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη. Από ... any of the video formats available. Click here to visit our frequently asked questions ...

-Συνέντευξη για το νέο βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη στο Athens voice με τον κ. Δημήτρη Αθανασιάδη, στις 23.11.2019. Το link της συνέντευξή  > https://www.athensvoice.gr/culture/book/597840_kina-h-eiriniki-diadohi

 

 

 

Κεφάλαιο 3- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 

*ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΚΑΙ

* ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

α) Δημητρίου Ι. Δελιβάνη, 26.04.2017 (20 χρόνια αφότου έφυγε)

 

Με τη συμπλήρωση 20 ετών από το θάνατο του Δ.Δ. το Ίδρυμα Δελιβάνη αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του με την οργάνωση ενός  επιστημονικού μνημόσυνου, με την παρουσία και τη συμμετοχή παλαιών φοιτητών του.  Η ιδιαιτερότητα αυτού του μνημόσυνου, αν μπορεί κανείς έτσι να εκφραστεί, ήταν πρώτον η επιλογή, από το Ημερολόγιο, που ο ίδιος κρατούσε, (Ημερολόγιο Δημήτρη Δελιβάνη, Έκδοση Ιδρύματος Δελιβάνη και Ιανού, Θεσσαλονίκη1999), επιλεγμένων αποσπασμάτων, μέσα από τα οποία πρόβαλλε η προσωπικότητα του εκλιπόντος και κυρίως οι μακροχρόνιες  προσπάθειες για την  επιστημονική του ανέλιξη, αλλά και η σοβαρότητα αντιμετώπισής των καθηκόντων και των ευθυνών του. Το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που πρωτοστάτησε  σε αυτό το μνημόσυνο,  ήταν η ανάθεση της  παρουσίασης της επιστημονικής προσωπικότητας του τιμωμένου στον ίδιο, παρότι  δεν ήταν πια ανάμεσά μας.   Μπορούσε, ωστόσο, να καλύψει, τις απαιτήσεις ενός επιστημονικού μνημόσυνου, καλύτερα από τον οποιονδήποτε παρουσιαστή, αναβιώνοντας  τις διαχρονικές του αγωνίες, τις ελπίδες, τις επιτυχίες, αλλά και τις κάποιες απογοητεύσεις, όπως ο ίδιος τις αξιολόγησε στο διάστημα της ζωής του. Υπήρξε, όμως, και μια δεύτερη πρωτοτυπία σε αυτό το μνημόσυνο. Δηλαδή, το ότι, ο νεότερος εγγονός του, που φέρει και το όνομά του, ο Δημήτρης, δάνεισε στον παππού του, αν και δε τον γνώρισε, τη δική του φωνή, για να μπορέσει να εξιστορήσει τους σταθμούς της επιστημονικής του ζωής.

 

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν αποκλειστικά και μόνον όσοι γνώρισαν τον ΔΔ (σε αντίθεση με την εκδήλωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, όπου ήταν παρούσα, χωρίς υπερβολή, όλη η Θεσσαλονίκη). Ήταν αρκετοί για να γεμίσουν την αίθουσα Μελίνα του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Η εκδήλωση αυτή κυριάρχησε  των υπολοίπων του Ιδρύματος, στην χρονική περίοδο που εξετάζεται στο ανά χείρας Ε΄ τεύχος (μέσα 2016-αρχές 2019).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 β) Στέλιου  Πουλόπουλου

(Έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο κτίριο του  Δήμου Αθηναίων, οδός Πανόρμου 57, στις 4 Μαρτίου του 2017. Ακολουθεί η ομιλία μου)

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέλαβα να μιλήσω σήμερα για τον φίλο Στέλιο, το συνάδελφο και τον όχι μόνον εξέχοντα, αλλά και πολύπλευρο επιστήμονα. Και τούτο για πολλούς λόγους, που με την αποψινή ευκαιρία έρχονται ένας-ένας στο μυαλό μου, και με φέρνουν πίσω, πολύ πίσω, στη δεκαετία του '60. Πριν περάσω, λοιπόν,  στο επιστημονικό του έργο, που και άλλοι θα μπορούσαν να μιλήσουν γι αυτό, θα αναφερθώ σε κάποιες αναμνήσεις, που μόνον μέσα από μένα  μπορούν να αναβιώσουν.

 

 Με τον Στέλιο συνυπάρξαμε, για κάποιο διάστημα, στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας, ο Στέλιος  με έπεισε, όχι με λόγια, αλλά με την ευθύτητα της συμπεριφοράς του, ότι ήταν και θα παρέμενε ειλικρινής φίλος μου. Εκείνη την εποχή, μόλις   είχα επιστρέψει από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο εξωτερικό, αντιμετώπιζα κάποια προβλήματα στο Πανεπιστήμιο,  γιατί ορισμένοι με έβλεπαν  με κάποιο  φόβο ότι θα ήμουν, ίσως, εμπόδιο στην ανέλιξή τους. Ο Στέλιος  όχι. Και γι αυτό, στη συνέχεια, αρχίσαμε να σχολιάζουμε  ορισμένες παθογένειες της πανεπιστημιακής ζωής εκείνης της εποχής, του εμπιστευόμουν συχνά αυτά που με ενοχλούσαν, και  εκείνος μου μιλούσε για τις ανησυχίες του, σχετικά με την εκλογή του ως μόνιμος καθηγητής, στην πρωτοποριακή  έδρα της Οικονομικής Γεωγραφίας. Μια καλοσύνη, μια ανεκτικότητα, μια κατανόηση των προβλημάτων των φίλων του, έκανε το Στέλιο έναν άνθρωπο  ξεχωριστό, χωρίς γωνίες, και  ικανό να κερδίζει με ευκολία συμπάθειες.

 

 Εκείνη την εποχή, η μετέπειτα σύζυγός του Ήρα, πιθανόν να υπήρχε σε σκιώδη μορφή, αλλά πάντως δεν κυκλοφορούσε στο χώρο μας. Αρκετά αργότερα  ο Στέλιος, με την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του,  μας την έφερε στη Θεσσαλονίκη να τη γνωρίσουμε, να την εκτιμήσουμε και να την αγαπήσουμε. Τότε, δεν θα μπορούσα να φανταστώ όχι μόνο ότι θα γινόμασταν φίλες, αλλά και ότι θα επισκεπτόμασταν  συχνά μαζί τους τάφους του Στέλιου και του Δημήτρη.

 

Ο Στέλιος κατέκτησε  και τον Δημήτρη Δελιβάνη, που ήταν τότε στη Σχολή ο επικεφαλής οικονομολόγος, και που ήταν ιδιαίτερα εκλεκτικός στις συμπάθειες και στις φιλίες του. Από την έκθεση που ο Δημήτρης Δελιβάνης συνέταξε για το Στέλιο, στις 22 Ιουλίου του 1968, και χάρη στην οποία  έγινε καθηγητής,   προκύπτει αβίαστα η βεβαιότητα ότι ο Στέλιος τον είχε κερδίσει από κάθε άποψη. Και, ακόμη, ότι πέρα από την υπηρεσιακή  τους σχέση, υπήρχαν και δεσμοί φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που συνέδεαν αυτούς τους δύο και που δεν διαψεύστηκαν ποτέ στη συνέχεια. Θα σας διαβάσω μερικά αποσπάσματα από την έκθεση του Δημήτρη Δελιβάνη για το Στέλιο, στην καθαρεύουσα στην οποίαν είχαν τότε γραφεί.

1. Αναφορά στη μελέτη με τίτλο: "Η Οικονομική Γεωγραφία ως επιστήμη και η σπουδαιότης αυτής δια την οικονομικήν ανάπτυξιν της Ελλάδος".

Γράφει ο Δημήτρης Δελιβάνης: Εις το πρώτον τμήμα ο σ. ορθώς τονίζει ότι η οικονομική γεωγραφία είναι επιστήμη αρχαία ελληνική και ότι η συμβολή του Στράβωνος υπήρξεν εξαιρετικά σημαντική. Αναπτύσσει εν συνεχεία ορθώς την άποψιν ότι η Οικονομική Γεωγραφία υφίσταται από του 20ου αιώνος ολονέν εντονότερον την επιρροήν των οικονομικών επιστημών, ενώ άλλοτε ήτο κυρίως κλάδος της γεωγραφίας.

 

2. Η "θεωρητική οικονομική γεωγραφία" είναι το κυριότερο έργον εξ εκείνων, τα οποία υπέβαλεν ο υποψήφιος. Πρέπει να παραδεχθώμεν ότι το έργον είναι δυσχερές, διότι ο υποψήφιος αναγκάζεται εις  το πρώτον εκάστοτε σημείον να προβή εις ανάπτυξιν θέματος ευρισκομένου έξω της οικονομικής γεωγραφίας. Διευκολύνεται βεβαίως  εκ της ευρείας γενικότερης μορφώσεως και εκ της απασχολήσεώς του, συγγραφικώς και επαγγελματικώς με διάφορα θέματα της όλης οικονομικής επιστήμης. Παρουσιάζει πρωτοτυπίαν και πνοήν. Η ανάπτυξις γενικώς είναι ικανοποιητική. Δεικνύει την ευρύτητα των γνώσεων του σ., τον πλούτον της βιβλιογραφίας, εις την οποίαν παραπέμπει, την ικανότητά του να συναρμολογή τα διάφορα στοιχεία κατά τρόπον πρωτότυπον και να καταλήγη εις πολύ ενδιαφέροντα  συμπεράσματα.

 

Τελική πρόταση: Εν όψει της κριτικής αναλύσεως των έργων του υποψηφίου, της επιτυχούς εκ μέρους του διεξαγωγής της διδασκαλίας εις τους προπτυχιακούς και εις τους μεταπτυχιακούς φοιτητάς, του ζήλου του για την εκπλήρωσιν της αποστολής του, του ήθους και του χαρακτήρος του, έχομεν την τιμήν να προτείνωμεν εις την Σχολήν την εκλογήν του υποψηφίου κ. Στυλιανού Πουλοπούλου ως μονίμου καθηγητού εις την έκτακτον αυτοτελή έδραν της οικονομικής γεωγραφίας.

 

Στο Ημερολόγιο, εξάλλου, του Δημήτρη Δελιβάνη και στη σελ. 333 βρήκα και το ακόλουθο σχετικό σημείωμα, που έγραψε για το Στέλιο, στις 15 Δεκεμβρίου του 1969 και ενόσω βρισκόταν στην Iowa ως επισκέπτης καθηγητής: "Με ευχαρίστησε η πληροφορία  ότι ο διορισμός Πουλοπούλου προχωρεί".

 

Ως επιστήμονας ο Στέλιος Πουλόπουλος συγκέντρωνε στο πρόσωπο του διπλώματα, γνώσεις, ενδιαφέροντα και εμπειρίες από πολλούς επιστημονικούς κλάδους. Ασφαλώς, ο βασικός κορμός της επιστημονικής του κατάρτισης, καθώς και τα κύρια και μεταπτυχιακά του διπλώματα ήταν στις οικονομικές επιστήμες. Παράλληλα, όμως, ο Στέλιος είχε  και δίπλωμα κοινωνιολογίας καθώς και νομικών επιστημών καθώς και  έντονο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία και τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Οι συνδυασμοί, ανάμεσα σε όλες αυτές τις γνώσεις και εφαρμογές, που ήταν φυσικά σοβαρά εμπεδωμένες και όχι επιπόλαιες, εξασφάλιζαν στο Στέλιο τη δυνατότητα   εξαιρετικών  και πρωτότυπων συνδυασμών, στον προφορικό και γραπτό του λόγο. Ο κλάδος της οικονομικής γεωγραφίας, που τελικά επέλεξε να υπηρετήσει στο ΑΠΘ ήταν εντελώς πρωτοπόρος για την εποχή του, και διδάχθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο. Στον κλάδο  αυτόν, ο Στέλιος  δώρισε την ψυχή του, που θα κυκλοφορεί ασφαλώς  συχνά μέσα σε αυτή τη Βιβλιοθήκη, αντικρίζοντας με ικανοποίηση τα σπάνια βιβλία που ο ίδιος πρόσφερε σε αυτήν.

 

 

Κεφάλαιο 4.  Πρόσκληση σε διεθνή συνέδρια (η δημοσίευση των  ανακοινώσεων στο Κεφάλαιο 1,Β.β) )

 

α)Στο εξωτερικό

 

17-21.10.2016. Conférence Internationale à l'Université Valahia de Targoviste. Ανοίγω το συνέδριο με θέμα "Les causes du chômage  dans le stade post-industriel du capitalisme suivi d'une proposition pour le combattre".

 

 

 Maria NEGREPONTI - DELIVANIS - Les causes du chômage dans le stade post-industriel du capitalisme suivi d'une proposition pour le combattre,   le RVEE - Vol. 7, No 3, 2016

 

 

 

 

 

 

30.05.2017.Work Shop στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Valahia. Το θέμα της ομιλίας μου: «Ce que la globalisation nous laisse en nous quittant»

 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη στη γνωστή πλατεία των περιστεριών,       στο Σαράγεβο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Negative interest rates, Holistic Marketing Journal, Bucarest, 15/12/2017

 

 

 

 Διεθνές συνέδριο στην Αλεξάνδρεια Ρουμανίας, 10-11.05.2017- Ανοίγοντας το συνέδριο ανέπτυξα το θέμα των ημερών, δηλαδή τα αρνητικά επιτόκια "Taux d'intérêt negative»

 

 

 

11/2017, Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Zagreb. Κεντρική εισήγησή μου με θέμα: «Towards an overthrow of the international economic order? (Freedom of trade or protectionism?)

 

 

 

 

 

- 16.11.2017 Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Ploesti. Κεντρική εισήγησή μου με θέμα: «La menace de la stagnation séculaire»

 

 

 

 

-2018.Συνέδριο στο Mostar.Κεντρική μου εισήγηση με θέμα: "Accounting of receding globalization and X-Ray of the incoming new international  economic order

 

 

 

 

 

- 12/2018 Συνέδριο στη Σμύρνη. Εισήγησή μου με θέμα:«La nouvelle mondialisation porte les couleurs de la Chine».

 

 

 

 

 

29/10-31/10. 2018. Παγκόσμιο συνέδριο στο Mostar-Herzegovina. Ανοίγω το συνέδριο με θέμα: Amérique et Chine: Coéxistence et Tolérence ou le Syndrôme  de Thucidide.

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16-17.11/2018. Παγκόσμιο Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Valahia του Targoviste, key speaker η εισήγησή μου με θέμα:  “ The populist political parties and their overthrown in the prevalent order”

 

 

 

 

-12-14/07.2018. Διεθνές Συνέδριο στην Prague (Czechia)- 8th International Conference on Leadership, Technology, Innovation and Business Management. Key speaker με θέμα:  «Robotics and its unemployment:a proposal to address  massive unemployment»

                     (και φωτογραφίες από την όμορφη Πράγα με συναδέλφους και τον δεύτερο εγγονό μου Δημήτρη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-22.06/2019. Διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Valahia στο Targoviste. Κεντρική ομιλήτρια με θέμα “Les inegalites exagerees de la repartition des revenus menacent la croissance mais aussi le capitalisme et la democratie »

 

 

 

 

 

17-18/10.2019. Διεθνές Συνέδριο στο Zagreb, στο Πανεπιστήμιο Libertas International. Άνοιξα το συνέδριο με θέμα: «The consequences of the new international economic order on developing countries” (υπό δημοσίευση στον Τόμο πρακτκών του συνεδρίου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28-29.11.2019. 3ο Διεθνές Συνέδριο με γενικό θέμα: “Globalization, Innovation and Development Trends and Prospects” (G.I.D.T.P.) (Alexandria) Valahia University in Targoviste.Keyspeaker με θέμα: «Les dangereuses evolutions demographiques renforcent l’image du declin de l’Europe». Με τη συνεργασία της  Ioana Panagoret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*12-14.12.2019, Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Beykent στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα εισήγησης: The end of Western civilization with the invasion of the East

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

β) Στην Ελλάδα

 

*Συμμετοχή στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία:

06.06.2018 Κεντρική ομιλήτρια στην Κατερίνη

Μαρία Δελιβάνη-Νεγρεπόντη: Ο αγώνας για την Μακεδονία είναι ιερός (video)

 

Γράφτηκε από τον/την Όλγα Λαθύρη

 Δημιουργήθηκε : 06 Ιουνίου 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κεφάλαιο 5. Φωτογραφίες από επισκέψεις φίλων και συνεργατών στην έδρα του Ιδρύματος,  στη Θεσσαλονίκη, για συζητήσεις και συνεργασία

 

α) Οι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν την περίοδο των εορτών του 2018 στο σπίτι μου, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του γνωστού δημοσιογράφου Εμμανουήλ Κωττάκη, που διαδέχθηκε τους Κύρου-Ζαούση στην ιστορική εφημερίδα «Εστία». Θυμάμαι, ότι συχνά τα βράδυα στη Θεσσαλονίκη, ψάχναμε σε πολλά περίπτερα, για να βρούμε την «Εστία», με  την οποία  ο Δημήτρης Δελιβάνης επέμενε να κλείσει την ημέρα του. Στις φωτογραφίες, εκτός από τον Εμμανουήλ Κωττάκη, είναι και η παλιά και αγαπητή μου φοιτήτρια  Μάρθα Γραμμενίδου, η Μαρία Δαδάλα και εγώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

β) Καλοκαίρι του 2019. Με τον δικηγόρο και πρόεδρο του Δημοβούλιου

Γιώργου Κόκκα στη Θεσσαλονίκη, στη Μοργκεντάου 1

 

 

+

 

 

 

 

 

 

γ) 2019.Μια βραδυά στη Μοργκεντάου 1 με τους φίλους δημοσιογράφους Λιάνα

Αλεξανδρή, Διαμαντένια Ριμπά, Γιάννη Κεσσόπουλο, Πόπη Μαρτάκη και

τη Μάρθα Γραμμενίδου 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





















































 

 

Δ. 6/2019.Με τον Πατρινό φίλο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου, δημοσιογράφο και τηλεοπτικό παραγωγό, στο πέρασμά του από τη Θεσσαλονίκη

 

 


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση της Ελλάδας

(από την ομιλία μου στο κόψιμο της πίττας Στέλιου

Παπαθεμελή στον Αλέξανδρο στις 8 Ιανουαρίου 2020)


Με αφορμή τη φυσική, αλλά όχι και πραγματική αποχώρηση του ΔΝΤ, από τη χώρα μας, εφόσον η εποπτεία θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, επέλεξα ως θέμα μου για απόψε τον απολογισμό των Μνημονίων. Που τον συνοψίζω ως «ενδοοικογενειακή κακοποίηση της Ελλάδας». Ως πρώτο, λοιπόν, σημείο της αποψινής μου ομιλίας θα είναι η διερεύνηση του:

1.Πως ριχθήκαμε στα Τάρταρα;

*Υπενθυμίζω, ότι από την πρώτη στιγμή της κρίσης,  η επίσημη ερμηνεία για το πώς προκλήθηκε, κυρίως βέβαια από τα γερμανικά ΜΜΕ, ήταν ότι εμείς και μόνον εμείς ήμασταν  υπαίτιοι. Επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες, αλκοολικοί, αρχίζοντας τα  ούζα από το πρωί, ανίκανοι να παράγουμε οτιδήποτε, και καλοπερασάκηδες με  το μόχθο των εταίρων μας.  Με βάση όλα αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά του DNA μας εξηγούνται τα τεράστια ελλείμματα και χρέη, που δημιούργησε η ανευθυνότητά μας, και που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Επιβάλλεται, συνεπώς να «συνετιστούμε» μέσω σκληρής τιμωρίας. Για αυτό, οι εταίροι μας έκριναν απαραίτητο να ζητήσουν και τη συνεργασία του ΔΝΤ, επειδή ακριβώς  είχε μακρά εμπειρία από καταστροφικές τιμωρίες αν και μέχρι τότε, μόνον εναντίον  αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Φυσικό ήταν όσο και αναπότρεπτο, αυτό το χειμαρρώδες και αδιάκοπο κατηγορητήριο, σχετικά με τους άχρηστους για οτιδήποτε Έλληνες, να προσκαλέσει  τους  διεθνείς χρηματιστηριακούς γυπαετούς που ρήμαξαν το Χρηματιστήριο. Η αποστολή τους, βέβαια, ήταν να καταστήσουν αναπόφευκτα, για  την Ελλάδα, τα όσο γίνεται πιο απάνθρωπα Μνημόνια.

*Παρότι, αυτή η ενορχηστρωμένη  κατακραυγή εναντίον των δήθεν αχρείων  Ελλήνων, κυρίως πάντοτε από τα γερμανικά ΜΜΕ, ουδεμία σχέση είχε  με την πραγματικότητα, ωστόσο η δραματικότερη συνέπειά της, που  μέχρι σήμερα στραγγαλίζει κάθε δυνητική προσπάθεια αντίδρασής  και λυτρωμού μας είναι το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, υπέκυψε στην ανήθικη αυτή προπαγάνδα και πείστηκε ότι εμείς ευθυνόμαστε για όλα. Δυστυχώς, οφείλω να υπογραμμίσω, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση των τελευταίων 10 ετών, δεν προσπάθησε να μεταβάλλει αυτό το νοσηρό, αλλά χωρίς βάση, κλίμα.

Έτσι ερμηνεύεται η, σε πρώτη ματιά, απάθεια με την οποία ο ελληνικός λαός δέχθηκε και εξακολουθεί να ανέχεται τα φρικτά μαρτύρια που του επιβάλλουν οι ξένοι, δυστυχώς, και με τη σύμπραξη των ελληνικών Κυβερνήσεων. Και έτσι ήρθαν τα Μνημόνια, που στην πραγματικότητα θα είναι μαζί μας, επ’ αόριστον.

 

1α. Όμως ο  εξευτελισμός και η σκληρή αυτή τιμωρία μας ουδόλως  δικαιολογούνται με βάση   την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από την κρίση.

Διότι η ελληνική  οικονομία  εμφάνιζε  σημαντική δυναμική, πραγματοποιώντας  μέσο ρυθμό ανάπτυξης από τους ταχύτερους της Ευρώπης, κατέγραφε ανεργία  χαμηλή, και το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό στο ΑΕΠ ήταν κάτω από 110%, δηλαδή  βιώσιμο και αντιμετωπίσιμο με βάση τα διεθνώς επικρατούντα στο χώρο. Υπήρχε, βέβαια ένα εκκολαπτόμενο αγκάθι με αυξητική τάση μετά το 2000, και αυτό ήταν το δημόσιο έλλειμμα, δηλαδή η ετήσια υπέρβαση δαπανών στον προϋπολογισμό. Για αυτό, ασφαλώς, χρειαζόταν η λήψη    σταθεροποιητικών μέτρων, αλλά οπωσδήποτε εντελώς διαφορετικών από τα καταστρεπτικά που μας επιβλήθηκαν. 

 

 

1β. Τι λοιπόν μας κατάστρεψε;

Η αιτία της καταστροφής μας, όπως άλλωστε είχε από την αρχή  διαπιστωθεί αλλά στη συνέχεια λησμονηθεί, και όπως ξεκάθαρα ομολογήθηκε πρόσφατα, από κοινού και από την ΕΕ αλλά και από το ΔΝΤ, ήταν ο κίνδυνος κατάρρευσης γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, που ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα. Αυτές έπρεπε, με κάθε μέσον να σωθούν. Και στον πανικό που κατέλαβε την ΕΕ, η Ελλάδα ως εταίρος, ως κυρίαρχο έθνος και ως λαός ουδόλως μετρούσε. Αντιθέτως, έπρεπε να υποβαθμιστεί και να εξαθλιωθεί, ώστε να μην αντιδράσει σε όσα μαρτύρια έκριναν οι εταίροι μας αναγκαία  για να εξασφαλιστούν τα δικά τους συμφέροντα.

Έτσι, τα Μνημόνια, όπως περίτρανα μαρτυρεί το κατ’ επανάληψη  αιματηρό περιεχόμενό τους, αγνόησαν  παντελώς  το ότι αφορούσαν έναν ολόκληρο λαό, που επιπλέον τύχαινε να είναι και μέλος της Ευρωζώνης. Ακάθεκτα, λοιπόν, τα Μνημόνια,  ως ταύροι σε  υαλοπωλείο, εισέβαλαν στη χώρα μας απαιτώντας με πρωτοφανή σκαιότητα κατάργηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, υποθηκεύοντας  το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, αποκλείοντας συμψηφισμό με υφιστάμενα χρέη  προς την Ελλάδα, και επιβάλλοντας  απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας.

Αφελής θα ήταν η πεποίθηση ότι τα μαρτύρια των Μνημονίων στόχευαν στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Γιατί, αν αυτός ήταν ο στόχος, θα φρόντιζαν να αναδείξουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, και όχι να  στραγγαλίσουν  κάθε ικμάδα της. Δυστυχώς,  όπως είναι πια αυταπόδεικτο, η μοναδική τους προσπάθεια αυτά τα 10 τελευταία χρόνια είναι, με κάθε τρόπο και κάθε θυσία, εξασφάλιση όσο γίνεται υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό κατάφεραν τα Μνημόνια, αφήνοντας αλύπητα την οικονομία να αργοπεθαίνει και τον ελληνικό  λαό  να εξαθλιώνεται.  

Και ενώ θα μπορούσε, ακόμη, να διασωθεί η Ελλάδα, αν η αναδιάρθρωση του χρέους γινόταν από την αρχή, όπως άλλωστε  αποτελεί τον κανόνα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εταίροι μας την αρνήθηκαν, πάντοτε για να μην διακινδυνεύσουν  τις  τράπεζές τους. Έτσι, όταν αυτή αποφασίστηκε, αφού  οι ευρωπαϊκές  τράπεζές είχαν ξεπουλήσει όλα τα ελληνικά τους ομόλογα, ήταν πια πολύ αργά για την Ελλάδα. Η αναδιάρθρωση, από λύση, κατάληξε σε καταστροφή των ελληνικών κοινωνικών ταμείων.

Στις διαδοχικές σκηνές της ελληνικής  τραγωδίας, θα ήταν εξωπραγματική η αναζήτηση  οσμής   αλληλεγγύης,  προσφοράς εταίρων προς εταίρο που βρίσκεται σε  δύσκολη θέση, ευρωπαϊκής συνοχής και άλλων ανάλογων ουτοπιών, με τις οποίες μεθοδικά απενεργοποιείται, επί 10 και πλέον χρόνια, η δικαιολογημένη οργή των Ελλήνων.  Και ας μην επικαλεστούν κάποιοι τα  δισεκατομμύρια, που οι εταίροι και το ΔΝΤ μας δάνεισαν, με βαρύτατους άλλωστε όρους μέχρι πριν λίγο, και με πιο ευνοϊκούς όταν τα επιτόκια διεθνώς κινούνται σε αρνητικό επίπεδο.  Δεν ήταν βέβαια για να μας βοηθήσουν, όπως πολλοί κακώς πιστεύουν ακόμη, αλλά για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Τα δισεκατομμύρια αυτά δεν πέρασαν καν το κατώφλι των ελληνικών συνόρων.

 

1γ. Ήδη, όμως, πρέπει να απαντηθεί το τραυματικό ερώτημα  του  πως και του γιατί υπέγραψαν οι δικοί μας κυβερνήτες τις θανατικές αυτές καταδίκες εναντίον της χώρας και του λαού μας;

Δεν θα υποστηρίξω ότι όλοι όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα στο κρίσιμο αυτό διάστημα των Μνημονίων ήταν προδότες. Και δεν θα το κάνω επειδή δεν το πιστεύω. Αντιθέτως, πιστεύω ότι υπάρχει σωρεία ερμηνειών, μεμονωμένων ή αλληλοσυμπληρούμενων κατά περίπτωση, χωρίς φυσικά αυτές να ικανοποιούν. Θα αναφέρω μερικές από αυτές, απλώς και μόνο επειδή εξακολουθούν να εξηγούν τα όσα απαράδεκτα    συμβαίνουν στον τόπο μας:

*υποδουλώθηκαν, οι Έλληνες αρμόδιοι, σε ένα συνονθύλευμα πολυάριθμων αδυναμιών, ουτοπιών,  περιορισμένων γνώσεων, φοβίας και υποταγής σε διάφορες κοσμοθεωρίες

*μερικοί, ανάμεσά τους, υπέγραψαν τα Μνημόνια  απαξιώντας να μελετήσουν το εγκληματικό τους περιεχόμενο, λόγω έλλειψης χρόνου ή δυνατότητας κατανόησης

*άλλοι, δυσκολεύτηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι οι εταίροι μας κάθε άλλο παρά  πάσκιζαν για τη σωτηρία μας και, συνεπώς, υπέγραφαν με κλειστά μάτια ότι τους ζητούσαν.

Συνοψίζοντας, πιστεύω, ότι το σύνολο των διαχρονικών κυβερνητών μας δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο προκαλούσαν   οι υπογραφές τους.  Και δεν μένουμε μόνο στις υπογραφές αυτές, που φευ διευκόλυναν τη διάπραξη απεχθών και κατά συρροή εγκλημάτων εναντίον της Ελλάδας, και που δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξω ότι η χώρα μας έγινε θύμα «ενδοοικογενειακής κακοποίησης», όπως είναι και ο τίτλος που επέλεξα για την αποψινή μου ομιλία. Να προσθέσω, ακόμη,  ότι  δυστυχώς οι κυβερνήσεις μας, των 10 κρίσιμων αυτών ετών,  υπέκυψαν και στο σλόγκαν «ΜΝΗΜΟΝΙΑ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ» παρότι  τελικά τα ίδια αυτά ΜΝΗΜΟΝΙΑ ήταν η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΑΣ.

2. Ποιες ήταν τελικά οι συνέπειες της 10χρονης ελληνικής τραγωδίας, με μια ματιά;

Τα διαχρονικά  συγκριτικά στοιχεία  είναι αμείλικτα  επιβεβαιώνοντας  μια πρωτοφανή καταστροφή, που έγινε σε περίοδο ειρήνης. Ειδικότερα:

*Το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 26% από την αρχή της κρίσης

* Το κατά κεφαλή εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε κατά ¼.

 *Το χρέος σε απόλυτους αριθμούς ήταν το 2008 263δις€. και ήδη τώρα  αναρριχήθηκε σε 337δις€. Ως ποσοστό στο ΑΕΠ, το χρέος ήταν το  2008, 109%, αρκετά υψηλό, αλλά όμως  βιώσιμο. Και τώρα, μετά τα προγράμματα διάσωσής μας ή, ορθότερα εξαιτίας τους, το χρέος μας αναρριχήθηκε σε  182%, μέσα στο ΑΕΠ.  Και στο παραπάνω αυτό ποσό του σημερινού χρέους, θα πρέπει να προστεθούν  και άλλα 101 δισ. ευρώ, που είναι  χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, και που εξαιτίας της φτωχοποίησης τους αδυνατούν να ξεπληρώσουν. Να σημειώσω, ακόμη, ότι το παγκόσμιο χρέος μέσα στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανέρχεται σε 230%, είναι πραγματικά επικίνδυνο, αλλά δεν προκλήθηκε πανικός.

*Η ανεργία, από 8% περίπου πριν από την κρίση, σκαρφάλωσε  στο 26%. Τα επιχειρήματα της πρόσφατης μείωσής της είναι αίολα, πρώτον διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η μείωση του ενεργού πληθυσμού εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης των νέων, και δεύτερον διότι ένας στους 3 που νέο-προσλαμβάνεται αμείβεται με ακαθάριστο μηναίο μισθό ίσο με  391€.

*Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης, που για την επταετία  πριν από την κρίση ήταν πάνω από 4%, στη δεκαετία της κρίσης ήταν αρνητική ή απελπιστικά χλωμή.

* Έχουμε τον πιο γερασμένο πληθυσμό της Ευρώπης ο οποίος μειώνεται επικίνδυνα και προβλέπεται ότι θα κατέλθει γύρω στα 8 εκατομμύρια τις προσεχείς δεκαετίες. Ακόμη, διαπιστώνεται  πτώση του μέσου όρου ζωής. Ακόμη, η μεσαία τάξη υπέστη πρωτοφανή συντριβή.

*Οι τόσο διαλαλούμενες μεταρρυθμίσεις, που απαιτούσε και εξακολουθεί με πάθος να απαιτεί το ΔΝΤ και η ΕΕ, ως  δήθεν σωτηρία της Ελλάδας, συρρικνώθηκαν αφενός στη μετατροπή της αγοράς εργασίας σε άγρια ζούγκλα, και αφετέρου στην αρπαγή του συνολικού δημόσιου πλούτου της Ελλάδας, από τους εταίρους μας.

*Και το χειρότερο είναι η κατακόρυφη πτώση της δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας μας, εξαιτίας της μακρόχρονης διάβρωσης που υπέστη, από τα μνημόνια, το σύνολο της παραγωγικής της βάσης, και που αποκλείει ταχύρρυθμη ανάπτυξη σε μακροχρόνια βάση.

Τα αποτελέσματα των Μνημονίων προβάλλουν μια βιβλική καταστροφή. Η διαχρονική σύγκριση βασικών στοιχείων και δεικτών αποκαλύπτει ότι πριν από την κρίση η ελληνική οικονομία ήταν σε απείρως καλύτερη κατάσταση από όσο τώρα, και τα μνημόνια  την κατάστρεψαν. Τίποτε, καταρχήν, δεν δικαιολογούσε την είσοδό μας στο κολαστήριο του ΔΝΤ. Και είναι, πράγματι, ακατανόητο το πώς συμβαίνει να εμφανίζονται ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για όλα αυτά  οι εταίροι μας στην ΕΕ, το ΔΝΤ, αλλά δυστυχώς και δικοί μας άνθρωποι που ήταν σε θέση-κλειδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο.

 

 2α. Και έρχομαι τώρα να πω δυο λόγια σχετικά με το περίφημο έλλειμμα, γιατί όπως όλα δείχνουν, ήταν  ο χειρισμός του, που  άνοιξε τις πύλες της κόλασης, για τη χώρα μας

Το δημόσιο έλλειμμα, λοιπόν, δηλαδή η ετήσια υπέρβαση δαπανών στον προϋπολογισμό ήταν, σαφώς, πάνω από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως μέλος της ΕΕ. Αυτό, όφειλε να είναι κάτω από το 3% και είχε ανέλθει στο 9.8% μέσα στο ΑΕΠ. Ήταν, σαφώς, προβληματικό, αλλά ωστόσο απολύτως αντιμετωπίσιμο, αν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα  περιορισμού των ετησίων δημόσιων δαπανών. Σε καμία περίπτωση δικαιολογούσε την εισβολή του ΔΝΤ.

Όμως, ως κεραυνός εν αιθρία και χωρίς καμία δικαιολογία, ο τότε διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε στα εμβρόντητα μέλη της επιτροπής ελέγχου, ένα έλλειμμα που απότομα είχε πηδήξει  από 9.8% στο 15.6% του ΑΕΠ.  Και που κρίθηκε ότι ναι, αυτό πια δικαιολογούσε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στο ΔΝΤ.

Η υπόθεση αυτή, όπως υποθέτω ότι έχει παρακολουθηθεί από πολλούς ανάμεσά σας,  ταλάνισε τα ελληνικά δικαστήρια για  χρόνια, με  ατέλειωτες δίκες εναντίον του τότε διευθυντή των ΕΛΣΤΑΤ. Η βασική κατηγορία, που βασιζόταν σε πολλές και συγκεκριμένες ενδείξεις,  προερχόταν από μέλη της επιτροπής ελέγχου του ελλείμματος του ΕΛΣΤΑΤ, και υποστήριζε  ότι  υπήρχε κάτι το ύποπτο και το μεμπτό στην ανεξήγητη και απότομη αυτή αύξησή του. Στο μακρύ διάστημα αυτών των δικών εκδόθηκαν πολυάριθμες αποφάσεις με περιεχόμενο, που γρονθοκοπείται αναμεταξύ τους. Δηλαδή, που άλλες χαρακτήριζαν τον τότε κατηγορούμενο ένοχο και άλλες αθώο.

Το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της πολύκροτης και μακρόχρονης δίκης  ήταν  η  έντονη και συνεχής ανησυχία  των εταίρων μας, για τις σχετικές αποφάσεις, και οι παρεμβάσεις τους, για να κριθεί αθώος ο κατά καιρούς κατηγορούμενος.  Είναι  γεγονός ότι αυτή η ξαφνική και εν πολλοίς ανεξήγητη  έκρηξη του δημόσιου ελλείμματος υπήρξε η αφορμή όλων των μετέπειτα δεινών της Ελλάδας.

Δεν κρίνω δικαστικές αποφάσεις, αλλά προβλέπω, ωστόσο,  ότι αυτή η υπόθεση θα επανέλθει κάποτε στο μέλλον στο πολιτικό προσκήνιο καθώς βαρύνεται με  πλήθος ανεξήγητων και σκοτεινών σημείων.

 

3. Μπορούμε  να σωθούμε;

Το πρόβλημα της Ελλάδας, κατά τουλάχιστον 80%, οφείλεται στο γεγονός ότι λειτουργούμε με βάση ουτοπίες, που μας εμποδίζουν να αξιοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Βαυκαλιζόμαστε ότι μας στηρίζουν οι εταίροι στην ΕΕ και οι σύμμαχοί μας, ότι ανήκουμε στη Δύση, ότι αν κινδυνέψουμε θα σπεύσουν να μας σώσουν, ότι νοιάζονται οι ξένοι για το καλό μας. Αρνούμαστε, έτσι, να λειτουργήσουμε αυτόνομα, δεν διαθέτουμε εναλλακτικά σχέδια, για την περίπτωση που αυτά που μας υποβάλλουν οι εταίροι μας εξελιχθούν άσχημα, προσφέρουμε αδίστακτα όλα όσα  απαιτούν από εμάς, και έτσι φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Ανάμεσα και σε πλήθος άλλων, να μας χρωστά η Γερμανία το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις, που υπερβαίνουν το ποσό του δικού μας χρέους, και να μην απαιτούμε συμψηφισμό.  Να βγαίνει η ΕΕ και το ΔΝΤ και να δηλώνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θυσίασαν την Ελλάδα, και να μην απαιτούμε αποζημίωση. Να μας ζητούν οι εταίροι να υπονομεύσουμε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, για το χρέος και να υποκύπτουμε πειθήνια στην επιθυμία τους. Να μας έχουν μεταβάλλει, με το μεταναστευτικό, σε αποθήκη ψυχών, ενόσω το σύνολο των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών έχουν προ πολλού κλείσει τα σύνορά τους, και εμείς να κόβουμε το λαιμό μας  για να συμμορφωθούμε με τις επιθυμίες των εταίρων μας. Η Ελλάδα αργοσβήνει, και θα χαθεί, αν δεν αποφασίσει να σταθεί στα πόδια της. Αλλά, και η ΕΕ πηγαίνει άσχημα και, ασφαλώς, πληρώνει και θα πληρώσει το τίμημα της οικτρής  αυτής πολιτικής της.

Το πώς θα ήταν δυνατόν να αναστηθούμε θα σας το πω με αποσπάσματα από μια ανοικτή επιστολή του 2017 προς τους Έλληνες,  του Peter Koening, Άγγλου οικονομολόγου-νομισματολόγου, το περιεχόμενο των οποίων φυσικά προσυπογράφω.

Λαέ της Ελλάδας! – Ξυπνήστε.

Σας σφάζουν μπροστά στα μάτια του Πλανήτη.`
Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας. Μην πιστεύετε τους πολιτικούς σας, τα ΜΜΕ σας! Πάρτε πίσω την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας. Παύστε να πληρώνετε το χρέος σας- η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια σε αυτό. Δεν μπορεί να κάνει, αν λειτουργείτε τη χώρα σας με τις δικές σας δημόσιες τράπεζες και το δικό σας χρήμα, βαθμιαία αλλά με βεβαιότητα ανοικοδομώντας μια κατεστραμμένη οικονομία. Η εκπλήρωση του χρέους είναι διαπραγματεύσιμη. Τα παραδείγματα αφθονούν σε όλο τον κόσμο.

Λαέ της Ελλάδας, αφυπνιστείτε για το τι συμβαίνει. ΜΗ ΔΕΧΤΗΤΕ αυτό που η κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες και η τρόικα κάνουν σε ΣΑΣ και στη χώρα ΣΑΣ. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην νοσηρότητα της τρόικας με νοσηρή υποτέλεια συγκεκριμένα με πλήρη συμμόρφωση – για την καταστροφή εκατομμυρίων αποστερημένων και σκλαβωμένων συμπατριωτών της. Λαέ της Ελλάδας, θέλετε να συνεχίσετε αυτόν τον δρόμο της υποδούλωσης από μια αρπακτική αυτοκρατορία που τελικά ελέγχει κάθε κίνηση που κάνετε;
Ή θέλετε να ανακτήσετε την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας και να είστε αποδεσμευμένοι από τις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και να ξεκινήσετε από την αρχή, όπως ο ευγενής και σοφός ελληνικός λαός που έφερε την Δημοκρατία στον κόσμο περίπου 2500 χρόνια πριν; Σίγουρα η Ελλάδα έχει ακόμα οραματιστές και την σοφία να ξαναφτιάξει την Δημοκρατία. Θυμηθείτε, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφική μας θέση – το μέλλον είναι αναμφισβήτητα στην Ανατολή.
Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω ο ελληνικός λαός!



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ(Δραστηριότητες) ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ(Δραστηριότητες) Reviewed by Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη on Ιουλίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια