Ομιλία Μ.Ν-Δ στο ΙΗΑ 21.1.2021

 

IHA, 21.1.2021

============================

Η 21.1.2021 και ώρα 8 είναι εντάξει για μένα.

1.ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (Με βάση την επίσημη αποκάλυψη του Barack Obama)

 

Ευχαριστώ την International Hellenic Association για τη νέα αυτή πρόσκληση.

*Ζήτησα να μοιραστώ κάποια γεγονότα, κάποιες εξελίξεις με όλους εσάς.

- Καθώς η κατάσταση της χώρας μας είναι τραγική, πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση κάτι να σκεφθούμε, κάτι να ξεκαθαρίσουμε, κάτι να προτείνουμε, έστω και θεωρητικά, έστω και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα, προς το παρόν,  να τα εφαρμόσουμε.

Ι. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

*Και πριν τον κορονοϊό η Ελλάδα ήταν τελειωμένη.

-Η αισιοδοξία των κυβερνήσεων των 11 τελευταίων ετών, που έβλεπαν δήθεν την ανάπτυξη να έρχεται, που ανέμεναν δήθεν πακτωλό ξένων επενδύσεων για να μας σώσει, ήταν  και είναι αβάσιμη.

-Ο ιός, απλώς, έθεσε την ταφόπετρα.

-Ο ιός απλώς μας έκανε να δούμε που βρισκόμαστε .

-Και είμαι της γνώμης ότι, αν έχουμε μια ελάχιστη έστω ελπίδα, να βγούμε από το βούρκο, όπου βουλιάζουμε, σε αυτό θα βοηθηθούμε μόνον αν μπορέσουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα.

-Αυτό θα ευχόμουν να κάνει, εφεξής, η όποια ελληνική κυβέρνηση, και όχι να αποκοιμίζει την κοινωνία με αφηγήματα.

*Θα αναφέρω ορισμένα, μόνον, από τα πλήθος των δεδομένων, που δυστυχώς θεμελιώνουν το τόσο θανάσιμα απαισιόδοξο συμπέρασμά μου, ότι δηλαδή  τελειώνουμε  ως κράτος, αλλά φοβούμαι και ως έθνος.

 

Α. Χρέος, ελλείμματα και μνημόνια.

*Όταν το 2010 η ΕΕ καταλήφθηκε από πανικό, μήπως και οι γερμανογαλλικές τράπεζες χρεοκοπήσουν επειδή διέθεταν μεγάλη ποσότητα ελληνικών χαρτιών, το ελληνικό χρέος, ήταν  γύρω στο 120% του ΑΕΠ.

-Δηλαδή,  εθεωρείτο ακόμη βιώσιμο, με βάση τα ισχύοντα στη σχετική βιβλιογραφία.

-Όσο για το έλλειμμα, ακόμη και όσοι ουδόλως ασχολούνται με οικονομικά ζητήματα, θα έχουν ωστόσο αναπτύξει πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

*Ερωτηματικά  για το πώς και το γιατί αυτό το έλλειμμα, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κάποιο δάνειο, σε συνδυασμό και με μέτρα ανάπτυξης,

-κατέληξε ωστόσο  στη δουλοποίηση ενός ολόκληρου λαού,

-στην υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας του,

-στη φτωχοποίησή του και στην απόλυτη καταστροφή του.

*Και τα εύλογα αυτά ερωτηματικά εντείνονται:

- μέσα  από τις πληροφορίες σχετικά με  τον ατέλειωτο αριθμό δικών, στις οποίες οδηγήθηκε ο τότε προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου,

-γύρω από τις αντιμαχόμενες, κατά καιρούς δικαστικές αποφάσεις, που δικαιολογούσε η  απότομη όσο και ανεξήγητη αύξηση του ελλείμματος, μέσα σε μια νύχτα,

-αλλά και πάνω από όλα γύρω από  την πρωτοφανή ανησυχία, που επιδείκνυαν οι  επικεφαλής της ΕΕ, για να μην καταδικαστεί ο κ. Γεωργίου.

*Όχι, δεν ανατρέχω σε θεωρίες συνωμοσίας, απλώς αναφέρομαι σε γεγονότα, τα οποία χρήζουν ερμηνείας, σε συνδυασμό και με πολλά άλλα που συμπληρώνουν ένα γόρδιο δεσμό.

-Η ΕΕ δεν ήταν λογικό να φοβάται ότι κινδύνευε από το χρέος της Ελλάδας.

-Αλλά ούτε και το ευρώ κινδύνευε καταρχήν  από την Ελλάδα.

Β. ΠΩΣ, ΑΝΤΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

-Ωστόσο, ας δεχθούμε, προς στιγμή, ότι οι τότε επικεφαλής  της ΕΕ δεν είχαν αρκετή εμπειρία, ότι τρόμαξαν και γι’ αυτό ζήτησαν τη βοήθεια του ΔΝΤ.

-Ας δεχθούμε  ακόμη ότι οι προθέσεις τους ήταν να σώσουν το μικρό και οικονομικά ασθενέστερο μέλος τους την Ελλάδα, με δάνειο μαμούθ.

*Τώρα, λοιπόν, μετά την πάροδο 11 ολόκληρων ετών, μπορούμε να δούμε,  σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η «σωτηρία», εντός εισαγωγικών,:

1.   Το χρέος, έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί, ως ποσοστό στο ΑΕΠ και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των καταστροφών, που σωρεύει ο ιός.

- Αν, λοιπόν, το χρέος που ανήρχετο στο 120% του ΑΕΠ το 2010, δεν θεωρήθηκε βιώσιμο, με τι μορφής αλχημείες μπορεί να εκληφθεί ως αντιμετωπίσιμο, σήμερα, όταν  ήδη βρίσκεται στο 207% του ΑΕΠ και αναμένεται να πάει πάνω από 225%;

-Να υπενθυμίσω εδώ έναν απαράβατο κανόνα: ΄Ένα χρέος, για να θεωρηθεί ως βιώσιμο, απαιτείται ο ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης οικονομίας να υπερβαίνει το ρυθμό   αύξησης του χρέους.

-Ο κανόνας αυτός δεν έγινε σεβαστός στην ελληνική περίπτωση, παρότι ζητούσε συνεχώς την υλοποίησή του  η Γαλλία.

-Ουδόλως μερίμνησαν για την πρωταρχικής σημασίας αυτήν προϋπόθεση.

-Δηλαδή, για να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα το οποίο να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του, μέσω ανάπτυξης και όχι μέσω συνεχούς εξαθλίωσης.

2.Και έρχομαι στην ανάπτυξη, στο ΑΕΠ μας, που βούλιαξε με τα μνημόνια.

-Το ΑΕΠ μας σήμερα, αντιπροσωπεύει μόνο το  65% του αντίστοιχου του 2010 και προβλέπεται, ότι συνεπεία της πανδημίας, θα καταποντιστεί ακόμη περισσότερο.

-Δηλαδή, τώρα   η Ελλάδα είναι  φτωχότερη, κατά 35% σε σχέση με το 2010, όταν δηλαδή άρχισε η ευρωπαϊκή επιχείρηση σωτηρίας μας.

-Η κατά  25% μείωση οφείλεται στα μνημόνια, και η επιπλέον μείωση κατά 10% προς το παρόν, που φοβούμαι ότι θα διπλασιαστεί στο προσεχές μέλλον, οφείλεται στον ιό.

 -Ακόμη, και ενώ το 2010, το κατά κεφαλή ελληνικό εισόδημα ήταν ίσο με το 84% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού, σήμερα είναι μόνον 67%.

-Και ενώ το 2010 αφήναμε πίσω μας  τις χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα στην ΕΕ φτωχότερη από εμάς είναι μόνον η Βουλγαρία.

-Αυτή η κατακόρυφη φτωχοποίηση της Ελλάδας, που δεν απαντιέται ούτε σε περίοδο πολέμου,  συνδυάστηκε και με θηριώδη ανεργία, που οφείλεται ολοκληρωτικά στο άθλιο πρόγραμμα των μνημονίων.

- Δηλαδή, στην επιβολή ακραίας  μορφής λιτότητας, που απέκλειε παντελώς την αναπτυξιακή διάσταση.

-Η ανεργία, έφθασε στο αδιανόητο ύψος του 26% του ενεργού πληθυσμού. Τώρα κινδυνεύει να πλησιάσει το 30%

-Η κάποια μείωση στη συνέχεια, ενθουσίασε τους εταίρους μας αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις, διότι την εμφάνισαν ως επιτυχία του προγράμματος.

*Ωστόσο, πρόκειται για εντελώς φαινομενική μείωση, που δεν έλαβε υπόψη:

   -την υψηλή συμμετοχή των μακροχρόνια ανέργων, που δεν  αναζητούν πια απασχόληση

-την αιμορραγία  περισσότερων από 600.000 νέων και ως επί το πλείστον μορφωμένων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αυτά τα μνημονιακά  χρόνια,  προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.

-Πρόκειται για  εικονική πτώση της ανεργίας, που  δεν δικαιολογεί ικανοποίηση, αλλά απελπισία. 

-Και, σχετικά πάντοτε με τον πληθυσμό μας, είναι καλύτερα να μη σκεπτόμαστε πού μας οδηγούν τα ανοικτά σύνορα και η λαθρομετανάστευση, για την οποίαν δεν καταφέρνουμε, ή ορθότερα δεν μας επιτρέπουν, να βρούμε λύση.

3.Δυστυχώς, εκτός από τα εμφανή και αναμφισβήτητα  αποτελέσματα της οικονομικής καταστροφής, υπάρχουν και αυτά που αναφέρονται  στη δυνητική μας ανάπτυξη, αυτήν που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κάτω από βελτιωμένες συνθήκες.

*Η κατάσταση  αυτής της ανάπτυξης είναι τόσο καταστρεπτική, ώστε  φράζει  το δρόμο για καλύτερες ημέρες στο μέλλον:

-Να αρχίσω με τον πληθυσμό μας, ο οποίος , λόγω της αθρόας μετανάστευσης νέων, της υπογεννητικότητας και των κορυφούμενων εκτρώσεων η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα με τον  γηραιότερο πληθυσμό  της ΕΕ.

-Το 2060 εκτιμάται ότι το 30% του πληθυσμού της θα είναι πάνω από 65ετών, έναντι 14% σήμερα.

-Η κρίση χρέους έχει ήδη συμβάλλει στην κατά 3% μείωση του πληθυσμού.

* Σύμφωνα με πρόσφατες εμπειρικές μελέτες, που έλαβαν χώρα στην Αμερική, εκτιμάται ότι η αύξηση  κατά 10% του τμήματος εκείνου του πληθυσμού, που υπερβαίνει το 60ό έτος ηλικίας, έχει ως συνέπεια τη μείωση της κατά κεφαλή ανάπτυξης κατά 5.5%.

-Να συνεχίσω με τις δυσμενέστατες συνέπειες, που ασκεί στη δυνητική ανάπτυξη μιας χώρας,  η μη συντήρηση και μη ανανέωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων, όπως συμβαίνει στα 11 μνημονιακά χρόνια, 

-η εγκατάλειψη των έργων υποδομής,

-η επιδείνωση της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης,

- η διατήρηση απαισιόδοξων προβλέψεων καταναλωτών και επιχειρηματιών,

- και πάνω από όλα το αποτρόπαιο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επίγειας, υπόγειας, υποθαλάσσιας.

-Από πού λοιπόν οι κυβερνήσεις να ελπίζουν ότι θα έρθει  ανάπτυξη;

- Άλλωστε, και τα δύο χρόνια που είχαμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης, αυτό ήταν κολλημένο γύρω στο 1%.

-Όπως ακριβώς προβλέπει το ΔΝΤ, για την Ελλάδα, ως και το 2060-ανάπτυξη γύρω στο 1%.Δηλαδή, στο τίποτε!

* Να συμπεράνω, σχετικά με το χρέος:

-αυτό, λοιπόν, που άρχισε ως ήπιο και απολύτως βιώσιμο, έχει καταστεί θηριώδες,

-και είναι άξιο απορίας πως  οι αρμόδιοι εντός και εκτός της χώρας ψελλίζουν ότι δήθεν είναι μεσοπρόθεσμα  βιώσιμο (τι ακριβώς, σημαίνει;).

       -Η πραγματικότητα, δυστυχώς,  είναι ότι δεν είναι αντιμετωπίσιμο στον αιώνα τον άπαντα!

         -Και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα καθιερώνεται, εσαεί, ως ευρωπαϊκή αποικία χρέους.

        -Χωρίς     ελάχιστη εθνική κυριαρχία, η οποία άλλωστε έχει εκχωρηθεί με τα μνημόνια.

    - Χωρίς εθνική υπερηφάνεια.

      *Να μην ξεχνάμε ακόμη  ότι τα μνημόνια δεν επέτρεψαν, επί 11 χρόνια, την αμυντική θωράκιση της χώρας, και τώρα είμαστε όπως είμαστε με την τουρκική απειλή.

       * Η Ελλάδα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση ιδιότυπης δουλείας, 

      -είναι  έρμαιο ξένων συμφερόντων,

     -δεν έχει ελπίδα βελτίωσης από πουθενά και οδεύει στην απόλυτη καταστροφή. Η πανδημία επιτάχυνε το τέλος.

        *Και εύλογα διερωτάται κανείς: με αυτές τις συνθήκες ποιος μπορεί με σοβαρότητα να υποστηρίξει ότι «τα μνημόνια μας έσωσαν»;

     *Συνεπώς, ένα σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι τα μνημόνια, που μας είπαν ότι επιβάλλονται για να μας σώσουν, μας κατέστρεψαν. Όχι για 5, όχι για 10, όχι για 20 χρόνια, αλλά όσο φθάνει ο νους του ανθρώπου. Δεν έχουμε μέλλον!

 

       *Υπενθυμίζω, στο σημείο αυτό και υπογραμμίζω  ότι, και χρέος υπήρχε, και έπρεπε με κάποιους τρόπους αυτό να αντιμετωπιστεί.

      -Σε καμία ωστόσο περίπτωση αυτή η όποια αντιμετώπιση δεν ήταν νοητό να ισούται με την απόλυτη καταστροφή  μιας ολόκληρης χώρας.

 

ΙΙ. ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Όσα ανέφερα μέχρις εδώ ήταν ίσως, λίγο-πολύ γνωστά σε όσους ενδιαφέρονται για τα κοινά.

*Ωστόσο, επιμένω απόψε στην προβολή τους, γιατί επείγομαι να θέσω ένα ζήτημα, που θεωρώ καταλυτικής σημασίας:

-Δηλαδή, τι φταίει ή ποιος φταίει που φτάσαμε σε αυτό το έσχατο σημείο της ουσιαστικής εξαφάνισής μας.

*Αρκετοί ανάμεσά μας, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υποστηρίζοντας  ότι φταίμε εμείς, και είναι δίκαιο να πληρώσουμε.

    - Η κατηγορία αυτή των συμπατριωτών μας συνοδοιπορεί με τους Γερμανούς και τα γερμανικά ΜΜΕ που, στις αρχές της κρίσης, παρουσίαζαν τους Έλληνες ως ανεύθυνους, διεφθαρμένους, τεμπέληδες, αλκοολικούς κλπ. για να ενισχύσουν το  συμπέρασμα ότι τους αξίζει μια γερή τιμωρία.

 - ΟΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΓΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ,

-ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ τους,

-ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΉ ΜΑΣ.

-Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό, ότι η απόδοση ευθυνών σε ένα λαό, αποτελεί γνωστή τακτική που ακολουθείται κάθε φορά που επιδιώκεται η εξασφάλιση της αποδοχής του για καταστάσεις, για τις οποίες  διαφορετικά ουδέποτε θα είχε συναινέσει.

-Αναφέρομαι στο εξαιρετικό βιβλίο της Νάομι Κλάιν, «Το δόγμα του σοκ».

-Να δούμε λοιπόν, πως εννοούν, όσοι  υποστηρίζουν, ότι φταίμε εμείς για όσα φρικτά μας συμβαίνουν. Αλλά, και μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η τιμωρία.

*Αν, όσοι αποδίδουν ευθύνες στους Έλληνες εννοούν τις κυβερνήσεις, έχουν μερικώς, αλλά μόνον μερικώς, δίκαιο.

*Αν, όμως, συμπεριλαμβάνουν και την ελληνική κοινωνία, με την υπόθεση ότι αυτή ψηφίζει τους ηγέτες της, παύουν να έχουν δίκαιο.

-Διότι, μπορεί οι εκλογές στην Ελλάδα να δίνουν την εντύπωση ότι διενεργούνται με άψογα δημοκρατικό τρόπο, αλλά πρόκειται για τραγική ψευδαίσθηση.

-Και για να εξηγήσω τι εννοώ, επιβάλλεται να γίνει αναφορά στη φοβερή εξάρτηση της χώρας από δυνάμεις έξωθεν, που ουσιαστικά  δεν έπαψε να πνίγει την Ελλάδα, σε όλα τα 200 χρόνια, που μας χωρίζουν από την Επανάσταση του 1821.

-Φαινομενικά, εμφανίζονται δύο πολιτικά κόμματα, που ελέγχονται έξωθεν, και που εναλλάσσονται στην εξουσία

*Στην πραγματικότητα πρόκειται για  ένα και μοναδικό πολιτικό κόμμα, καθώς

 

-συμφωνούν απολύτως  στα σημαντικά θέματα, οικονομικά και εθνικά,

- οι όποιες αντιθέσεις τους αφορούν  μικρότερα και ασήμαντα ζητήματα

-και φυσικά ακολουθούν κοινή μακροοικονομική πολιτική.

*Επιπλέον, το ποιοι θα καταλάβουν εκάστοτε την εξουσία, δεν αποφασίζεται στις κάλπες, αλλά  έχει προαποφασιστεί.

-Ακολουθείται σειρά.

-Και βέβαια,  κάτω από τις  συνθήκες αυτές δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος για την ύπαρξη αντιπολίτευσης.

*Το σχήμα αυτό προστατεύεται και ενισχύεται από την ύπαρξη  ενός  σφιχτοδεμένου κόμπου, που συνδέει άρρηκτα, τους πολιτικούς με,

* μια κατηγορία Ελλήνων, που είθισται να αποκαλούνται ελίτ, και των οποίων το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η  απουσία εθνικής συνείδησης και με,

* τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ και τους εξωτερικούς συμμάχους/εταίρους.

*Με αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες είναι παράλογο να κατηγορείται ο λαός για την κατάντια της χώρας.

-Χωρίς να υποστηρίζω ότι πρόκειται για υποδειγματικό λαό,  ωστόσο είναι γεγονός ότι, με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, έχει απειροελάχιστες δυνατότητες να τις βελτιώσει με τη δική του συμπεριφορά.

-Και, για του λόγου μου το αληθές, να σας  θυμίσω δύο σχετικά πρόσφατα γεγονότα, στα οποία υπήρξε έντονη αντίδραση από τον ελληνικό λαό:

*Το πρώτο αναφέρεται στο θέμα της Μακεδονίας, και το δεύτερο στο δημοψήφισμα του 2015. Ο λαός αντέδρασε, αλλά ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να αγνοηθεί προκλητικά η βούλησή του

 -Να σημειωθεί ότι η ΕΕ, που τόσο έντονα διαμαρτύρεται για την έλλειψη δικαιοσύνης και δημοκρατίας  στην Ουγγαρία και Πολωνία, ουδεμία αντίρρηση είχε για τη μετάλλαξη αυτή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, αλλά ούτε για τη βίαιη καταπάτηση της λαϊκής θέλησης στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

-Και ερωτώ: τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο ελληνικός λαός για να επιβάλλει τη θέλησή του στις δύο αυτές περιπτώσεις;

 -Και πώς να μη δικαιολογηθεί η αδράνεια, η αδιαφορία, ο   ατομισμός που γενικά επιδεικνύει ο ελληνικός λαός;

Επανέρχομαι στο πρώτο συμπέρασμα, που είναι αναμφισβήτητο: ότι τα μνημόνια, είπαν ότι θα μας σώσουν, αλλά μας κατέστρεψαν.

Και λοιπόν, σας δίνω νοητική επιλογή ανάμεσα σε  2 πιθανές απαντήσεις, σχετικά με  το γιατί τα μνημόνια μας κατέστρεψαν, αφήνοντας  καθένα σας να αποφασίσει ποια από τις δύο προτιμά

 1η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ. ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΗΤΑΝ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟΥΣ

2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ.

*Μην σκεφθείτε, για την απάντηση, υποχρεωτικά, θεωρίες συνωμοσίας.

*Διότι, π.χ. η προετοιμασία μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, ουδόλως εμπίπτει στην κατηγορία των θεωριών συνομωσίας. Αντιθέτως, είναι πολύ σοβαρά υπαρκτή.

*Αλλά, ούτε και η μεταναστευτική θεωρία του Coudenhove Kalergi και της συνάφειάς της με τη σύγχρονη λαθρομετανάστευση εμπίπτει σε ότι είθισται να θεωρούμε θεωρίες συνωμοσίας. Διαβάστε, και αποφασίστε τι θέλετε να πιστεύετε.

 

 

 

 

ΙΙΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ;;;

*Μια τρέχουσα απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι: να τιμωρηθούν οι ένοχοι!

-Ασφαλώς υπάρχουν ένοχοι, αλλά αυτή τη στιγμή η όποια τιμωρία τους, που άλλωστε δεν φαίνεται εφικτή, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του χαμού μας.

-Το ερώτημα που τώρα, που είμαστε στο χείλος του γκρεμού, τίθεται με απελπιστικό τρόπο είναι το εξής: υπάρχει κάτι που, ενδεχομένως, θα μπορούσε να μας σώσει;

*Ναι, υπάρχει προς το παρόν θεωρητικά, και από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο μέρος αν θα υλοποιηθεί.

-Ευκαιρίες για μια λιγότερη καταστρεπτική τύχη είχαμε αρκετές στα 11 αυτά μαρτυρικά χρόνια.

-Από τις αρχές του  2013 είχαν γίνει σαφείς διαπιστώσεις, από κορυφαίους οικονομολόγους, πολιτικούς και άλλους ότι το πρόγραμμα των μνημονίων ήταν  όχι μόνον αδιέξοδο, αλλά και καταστρεπτικό, εξαιτίας σοβαρών λαθών σε εκτιμήσεις βασικών μεγεθών.

-Ακόμη, κυκλοφορούσε ευρέως η είδηση ότι ο πανικός των Γερμανών για τις τράπεζές τους, εκτεθειμένες με σωρεία ελληνικών χαρτιών, ήταν η αιτία της επιβολής αυτών των εγκληματικών μνημονίων στην Ελλάδα.

-Ακόμη, πολλοί οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί αν επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα.

-Όμως, όλες αυτές οι πιθανές οδοί σωτηρίας,  ουδέποτε τέθηκαν κάτω από σοβαρή συζήτηση και προβληματισμό,

-αλλά αντιθέτως υποβαθμίστηκε η σημασία τους και υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια αποσιώπησης ή και γελοιοποίησής τους.

- Διότι, ακριβώς, αυτό επέβαλε η εξυπηρέτηση των έξωθεν συμφερόντων, τα οποία περνούσαν ασυζητητί υπεράνω των ελληνικών.

*Τι θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει;

-Μα, τουλάχιστον μια αναθεώρηση των εγκληματικού περιεχομένου μνημονίων.

-Μια βελτίωση, και ίσως και κάτι περισσότερο, αν προβάλαμε αυτό που δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο: ότι, δηλαδή η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες!

*Και ξαφνικά, τώρα που η Ελλάδα χαροπαλεύει,  και εξαιτίας του ιού, κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα. Να καθησυχάσω όλους εκείνους, που υποστηρίζουν τα διάφορα και άσχετα, όπως:

-Ήταν μέρος του προβλήματος και ο ίδιος.

-Γιατί δεν τα είπε ενωρίτερα.

-Τι άραγε επιδιώκει για να τα λέει τώρα;

-Όλα αυτά που λέει ήταν γνωστά κλπ.

*Σωστές οι επισημάνσεις αυτές.

- Αλλά, κατά την κρίση μου,  δεν παύει να εμφανίζεται μια εξ ουρανού ευκαιρία, που οφείλει να διακόψει την αδράνεια και μοιρολατρία μας.

-Αυτήν την προσπάθεια τη  χρωστούμε στην πατρίδα μας, στις γενιές που θα έρθουν και στην ιστορία μας.

-Θα είναι εγκληματικό να  αφήσουμε  και την ευκαιρία αυτή να περάσει

*Αναφέρομαι στις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την Ελλάδα, που κάνουν ξεκάθαρα όσα κυκλοφορούσαν ως αμφιβολίες ή και ως επτασφράγιστο μυστικό και θέτουν αναμφίβολα προ των ευθυνών τους, και αυτούς που τώρα μας κυβερνούν, αλλά και όλους εμάς.

*Διότι είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά επιβεβαιώνονται με τον πιο επίσημο τρόπο, και με τις πιο τρομακτικές  λεπτομέρειες, ό,τι βρίσκεται στη βάση της καταστροφής της πατρίδας μας.

*Και να προσθέσω επίσης ότι οι αποκαλύψεις αυτές συμπίπτουν με κάποιες συνέπειες της πανδημίας, που αυξάνουν τις πιθανότητες ευτυχούς έκβασης της επιχείρησης  

*Τι διαπιστώνει και επιβεβαιώνει στο κεφάλαιο 22 των απομνημονευμάτων του ο Μπαράκ Ομπάμα:

α) Ακριβώς, αυτό που συμβαίνει τώρα και με τα εθνικά μας θέματα: ότι δηλαδή η ΕΕ λειτουργεί ως ένωση συμφερόντων και όχι ως ένωση, που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.

β)Διαπιστώνεται, λοιπόν, πέρα από κάθε αμφιβολία:

*Ότι με απολύτως ενσυνείδητη απόφαση των Γερμανών, υλοποιήθηκε το έγκλημα της διάσωσης  των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αντίτιμο την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας, της Ελλάδας.

*Η σκληρότητα των μνημονίων ικανοποιούσε το αίσθημα των Γερμανών περί της ανάγκης τιμωρίας της Ελλάδας. Με τη δικαιολογία ότι «οι Έλληνες δεν σκέπτονται σαν εμάς».

*Οι Γερμανοί δεν ήθελαν να ακούν τον πραγματικό λόγο δημιουργίας του ελληνικού χρέους, ότι δηλαδή μεγάλο τμήμα του οφείλονταν στις μαζικές αγορές από την Ελλάδα γερμανικών και γαλλικών προϊόντων.

*Παρότι ήταν εμφανές ότι το πρόγραμμα της αιματηρής λιτότητας ήταν διαμετρικά αντίθετο με τη δυνατότητα της Ελλάδας να ορθοποδήσει, και παρότι οι Γάλλοι  πρότειναν επεκτατικό/αναπτυξιακό πρόγραμμα, Κευνσιανής έμπνευσης,  που θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα, οι Γερμανοί το απέρριψαν.

*Και όταν είχε πια  περάσει ο κίνδυνος κατάρρευσης των γερμανογαλλικών τραπεζών, οι όροι των μνημονίων δεν ελαφρύνθηκαν, αλλά αντιθέτως γενικεύθηκε το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου.

*Και επειδή φαίνεται τώρα πολύ του συρμού η συγγραφή απομνημονευμάτων ή βιβλίων με αποκαλύψεις υπέρ της Ελλάδας, παίρνει σειρά τώρα και το βιβλίο του πρ. ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

-Δεν χάνω από τη σκέψη μου τους λόγους για τους οποίους, και ο κ. Ομπάμα, αλλά κυρίως ο κ. Παυλόπουλος, ανασκαλεύουν τραυματικές ιστορίες, λίγο πολύ  γνωστές.

-Πράγματι, για τα απλήρωτα γερμανικά χρέη έχουν γραφεί βιβλία και σωρεία άρθρων, και έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις για το πως θα πειστούν να πληρώσουν τα χρέη τους οι Γερμανοί.

-Αλλά, είναι αλήθεια, όπως και στην περίπτωση των αποκαλύψεων Ομπάμα, ότι για πρώτη φορά το πρόβλημα αυτών των χρεών, καταγγέλλεται  από τέως προεδρικά χείλη.

 

-Και είτε μας αρέσει ή όχι αυτό το στοιχείο έχει βαρύτητα στα διεθνή δικαστήρια

 

- Η αξιοποίηση  των εκμυστηρεύσεων, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ουδόλως σημαίνει ότι λησμονούμε.

-Σημαίνει, ωστόσο, ότι η επιδίωξη σωτηρίας της χώρας, έστω και στο ύστατο λεπτό, επιβάλλει τη χρήση κάθε στοιχείου, που θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο.

-Όμως, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι θεσμοί μας δεν συζητούν ανάλογα θέματα.

- Ακούσατε να προβάλλονται στα ελληνικά ΜΜΕ οι σπουδαίες αυτές  ειδήσεις; Όχι βέβαια! Αποσιωπούνται.

-Αλλά, και πώς να μην αποσιωπηθούν, όταν όλες οι κυβερνήσεις αυτών των 11 ετών, συμφωνούσαν  με τους έξωθεν ότι τα εγκληματικά μνημόνια μας σώζουν, ενώ μας δολοφονούσαν;

- Τα απομνημονεύματα του Ομπάμα φέρνουν στο άπλετο φως ακριβώς αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, για το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις  δείχνουν να αδιαφορούν.

-Και οι αποκαλύψεις του τ. ΠτΔ υπενθυμίζουν ότι τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικά μας προς αυτήν, και δεν έχουν παραγραφεί

*Να σημειώσω ακόμη ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να απαιτήσουμε διαγραφή του χρέους και  πληρωμή των γερμανικών χρεών, καθώς με την πανδημία έχει πλήρως εγκαταλειφθεί η λιτότητα και η ορθόδοξη νομισματική/δημοσιονομική θεώρηση. Εντελώς πρόσφατα το ΔΝΤ δήλωσε ότι χρέος και ελλείμματα δεν αποτελούν πρόβλημα.

- Όπως είναι γνωστό, τώρα όσοι διαθέτουν έστω και ίχνη εθνικής κυριαρχίας τυπώνουν ακατάσχετα χρήμα, με διάφορες μεθοδεύσεις, που όλες υπάγονται σε ότι ευρύτατα αποκαλείται «χρήμα από ελικόπτερο».

-Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν δημιουργηθεί και δαπανηθεί για τον ιό σε παγκόσμια βάση 25 τρισεκ. Ε. Το χρέος, παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό έχει πάει σε δυσθεώρητα ύψη. Αναζητούνται μεθοδεύσεις παραγραφής τους για να αποφευχθεί παγκόσμιο κράχ.

Εμείς; Τι θα γίνει με εμάς; Θα εξακολουθήσουμε  με αφελή αισιοδοξία, παρότι συνεχώς διαψεύδεται,  να αναμένουμε τη σωτηρία μας από μια ανάπτυξη που αδυνατεί παντελώς να έρθει και από τις  ξένες άμεσες επενδύσεις, που δήθεν συνωστίζονται στα σύνορά μας;

Η ΤΙΜΗΣΤΟ 21 καλεί όλους τους Έλληνες εντός και εκτός της Ελλάδας να αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Να απαιτήσουμε με βάση ένα σοβαρό εθνικό πρόγραμμα την παραγραφή του χρέους μας, ευαισθητοποιώντας την υφήλιο, για το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον μας. Και απαιτώντας ταυτόχρονα και το γερμανικό χρέος και τις επανορθώσεις. Είναι δυνατόν να παραμείνουμε, ακόμη και τώρα, με σταυρωμένα χέρια, ενώ οδεύουμε προς εξαφάνιση;

Ομιλία Μ.Ν-Δ στο ΙΗΑ 21.1.2021 Ομιλία Μ.Ν-Δ στο ΙΗΑ 21.1.2021 Reviewed by Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη on Φεβρουαρίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια